Connect with us

Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα

Ελλαδα

Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ συνεχίζεται η έκρηξη κρουσμάτων. Αναλυτικά τι θα ισχύει από το Σάββατο (06/11).

Νέα δέσμη μέτρων που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστουςαυτή τη φορά και τίθενται σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο (06/11) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (02/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown, ούτε και αλλάζουν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Τα νέα μέτραέρχονται μετά την “έκρηξη” των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανασχέσει την εξάπλωση του κορονοϊούστην χώρα μας, η οποία μετρά καθημερινά εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτωνπου ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΔΥ πραγματικά σοκάρουν, ενώ σήμερα, Τρίτη (02/11) είχαμε “μαύρο” ρεκόρ με 6.700 κρούσματα.Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, μέσω των νέων μέτρων, να αυξήσει τους εμβολιασμούς, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν στάσιμοι.

Τα νέα μέτραβασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο (06/11) είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασηςκαι χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

Επίσης, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στήριξη του ΕΣΥ

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το νέο κύμα.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

“Βασικό μας όπλο το εμβόλιο”

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι .

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για υποχρεωτικότητα της μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν τις προηγούμενες ώρες πως από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, ωστόσο τόνιζαν με κάθε τρόπο πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αλλάζουν στο ελάχιστοτις ζωές των εμβολιασμένων.

news247.gr/

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH