Connect with us

Κοζάνη: Aνακύκλωση τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα ΑΤΜ – Το πρώτο τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια»

Δυτ. Μακεδονια

Κοζάνη: Aνακύκλωση τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα ΑΤΜ – Το πρώτο τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια»

Σε ειδικά πράσινα ATM θα μπορούν οι πολίτες να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια των νοικοκυριών τους, αξιοποιώντας το νέο, καινοτόμο, εύχρηστο και καθαρό σύστημα χωριστής συλλογής των χρησιμοποιούμενων τηγανελαίων.

Το πρώτο ATM, που τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια», παρουσιάστηκε στους πολίτες, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2021, σε ειδική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης δίνει τη δυνατότητα συλλογής τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα δοχεία, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώνονται στα ειδικά πράσινα ΑΤΜ, που θα τοποθετηθούν στις γειτονιές της πόλης.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω  πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «In2UCO – Ολοκληρωμένη καινοτόμος πιλοτική διαχείριση τηγανελαίων με τη συμμετοχή πολιτών και μαθητών» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, και υλοποιούν ο Δήμος Κοζάνης, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE).

Οι  συμμετέχοντες στην ανακύκλωση τηγανελαίων, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα επιβράβευσης συλλογής τηγανελαίων, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα cookingoils.diadyma.gr  και να παραλάβουν τα ειδικά αυτοκόλλητα barcode με τον μοναδικό κωδικό χρήστη.

Επισημαίνεται,  ότι τα τηγανέλαια αποτελούν ένα εξαιρετικά ρυπογόνο οικιακό απόβλητο και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο έδαφος, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τα συστήματα αποχετεύσεων και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις για την προώθησή τους προς αξιοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Κοζάνης συνεπής στις δεσμεύσεις του, συνεχίζει τον προγραμματισμό για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για την Κοζάνη έως το 2030, που αποτυπώνεται στη Διακήρυξη της  Κλιματικής Ουδετερότητας «Κοζάνη 2030 – Μία Πράσινη και Έξυπνη Πόλη».

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση https://youtu.be/L0eDRxnNBvg

Continue Reading
You may also like...
APXH