Connect with us

Σοκ και δέος για το ρεύμα του Οκτωβρίου

Ελλαδα

Σοκ και δέος για το ρεύμα του Οκτωβρίου

Αν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος με τις καταναλώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου προκάλεσαν σοκ στους καταναλωτές που τους παρέλαβαν, αυτοί που θα περιέχουν και τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου θα μείνουν πραγματικά αξέχαστοι. Το μόνο παρήγορο; Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να περιοριστεί κατά πολύ η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον για τις ανάγκες ψύξης ή θέρμανσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο έκλεισε στα 198,3 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 319% σε σχέση με πέρυσι. Για όσους λοιπόν εξακολουθούν να έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, η κιλοβατώρα θα φτάνει να χρεώνεται για τον Οκτώβριο με… 30 λεπτά την κιλοβατώρα τελική τιμή παρά την κρατική επιδότηση.

Δηλαδή, ο λογαριασμός για κατανάλωση ακόμη και 400 κιλοβατωρών ανά μήνα, μπορεί να εκτοξευτεί στα 120 ευρώ. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι καταναλώσεις είναι πολύ μεγάλες λόγω των μηχανημάτων, ο λογαριασμός του φετινού Οκτωβρίου θα μνημονεύεται για πολύ καιρό. Εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργείται και για τα ανυποψίαστα νοικοκυριά που θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό τετραμήνου στους οποίους θα αποτυπώνονται οι καταναλώσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ο Αύγουστος έκλεισε με τιμή χονδρικής πάνω από 12 ευρώ η κιλοβατώρα, ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με την τιμή στα 134 ευρώ, και ο Οκτώβριος φαίνεται να κλείνει στα 198 ευρώ. Για τετραμηνιαία κατανάλωση 2000 κιλοβατωρών, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει πλέον και τα 600 ευρώ. Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταναλωτών ακούει πλέον στο όνομα «ρήτρα αναπροσαρμογής». Εμφανίζεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών -ανυποψίαστων και μη- οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο «υψηλού ρίσκου» όπως σκοπεύει να τα βαφτίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το νέο έτος. Για τον Οκτώβριο, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα «φουσκώσει» τον λογαριασμό κατά 19-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο πιο μικρό νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 300 κιλοβατώρες τον μήνα, η ρήτρα θα κοστίσει περί τα 55-60 ευρώ ενώ από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρεία η επιβάρυνση θα είναι περί τα 19-22 ευρώ ανάλογα με την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Αν προστεθούν και τα περίπου 16-17 ευρώ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αλλά και ο ΦΠΑ, προκύπτει η μέση επιβάρυνση που για τον συγκεκριμένο μήνα θα φτάσει ακόμη και στα 30 λεπτά η κιλοβατώρα. Ήδη, οι πολύ μεγάλες χρεώσεις του Σεπτεμβρίου, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη κινητικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι καταναλωτές αναζητούν «καταφύγιο» στα σταθερά τιμολόγια αρκετά εκ των οποίων όμως «κλειδώνουν» την τιμή για δύο χρόνια σε αρκετά υψηλά επίπεδα ή με αρκετά «τσιμπημένα» πάγια. (του Νίκου Ζαργάνη, Liberal.gr)

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH