Connect with us

Με 6 άτομα στο τραπέζι και ωράριο ανοίγει η εστίαση – Όλα τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα (video)

Ελλαδα

Με 6 άτομα στο τραπέζι και ωράριο ανοίγει η εστίαση – Όλα τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα (video)

Από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα τα εμπορικά κέντρα (malls) και τα εκπτωτικά χωριά, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες), μόνο σε εξωτερικούς χώρους και αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

Ειδικότερα, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός του καταστήματος (click in shop), ενώ με την ίδια μέθοδο θα λειτουργήσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Επίσης, από αύριο επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής και στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Για σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και μείωση των νέων κρουσμάτων στο 10% μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, για μια ακόμη φορά, κάλεσε, κάλεσε τους πολίτες «να μην επαναπαύονται» καθώς «η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο». Είπε ακόμα ότι ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται και η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια έχει κατέβει στο 87%.

Απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους «να προσέλθουν να εμβολιαστούν», καθώς το ποσοστό των πολιτών άνω των 80 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, ή έχουν κλείσει ραντεβού, αγγίζει μόλις το 65%!

Πολύ μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο στα αστικά κέντρα

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο γιατί αρνήθηκαν τις υπερτοπικές μετακινήσεις, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό στα αστικά κέντρα», οπότε «η όποια χαλάρωση θα επιβαρύνει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο». «Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα νησιά και στα χωριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν καλύτερα στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Τέλος, υπενθύμισε πως τις ίδιες ημέρες «στις οικογενειακές μας συγκεντρώσεις, προτείνουμε να γίνουν σε εξωτερικό χώρο και έως 12 άτομα».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε, με τη σειρά του, ότι στην Αττική η πανδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%. Αναφερόμενος στα self tests, είπε ότι χορηγήθηκαν 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ τόνισε  εκ νέου ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self tests, επισήμανε πως από τη Δευτέρα 26 Απριλίου η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσίαεντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

«Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου», τόνισε, «θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δύο self test, ενώ, στην εκπαιδευτική κοινότητα, η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα». Σημείωσε δε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Τέλος, ο Β. Κοντοζαμάνης, ανέφερε, πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, υποχρεωτική θα είναι η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς την περίοδο του Πάσχα, ενώ όσον αφορά τα γενικά μέτρα στις εκκλησίες, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. στο εσωτερικό των ναών και ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μόνο στους προαύλιους χώρους, χωρίς ακολουθία από πιστούς, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Σχετικά με τον εορτασμό ανήμερα του φετινού Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και έως 12 σε υπαίθριο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι συστήνεται η διεξαγωγή self test πριν τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι στα καφέ και τα εστιατόρια

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς, επισήμανε τους όρους με τους οποίους θα αρχίσει η λειτουργία του κλάδου της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται, ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

To σχέδιο επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων αναλυτικά:

  • Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.
  • Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι καταναλωτές οφείλουν να κρατούν το SMS μήνυμα στο 13032 για να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής λειτουργίας και η έγκριση μετακίνησης που ισχύει για τρεις ώρες, ή τη βεβαίωση μετακίνησης. Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 7 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή (ωράριο 1 μ.μ. με 7.30 μ.μ.) και το Μεγάλο Σάββατο (6 π.μ. με 7 μ.μ.).

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

  • Δείτε την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας:

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH