Connect with us

Αδειάζει η κλεψύδρα για την δήλωση των POS

Ελλαδα

Αδειάζει η κλεψύδρα για την δήλωση των POS

Μια εβδομάδα έχουν προθεσμία όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν POS για να μπουν στο μητρώο της ΑΑΔΕ και να διορθώσουν ή να επικαιροποιήσουν την εικόνα των POS τους, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με βάση τις λίστες των παρόχων που εστάλησαν στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο POS έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τους παρόχους POS. Μέχρι σήμερα, το Μητρώο έχει επεξεργαστεί 2,5 εκατομμύρια εγγραφές, που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο POS.

Η διόρθωση ή συμπλήρωση γίνεται από την διαδικτυακή πύλη του myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Στοιχεία Επιχείρησης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο ενεργά POS.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και οι Πάροχοι Μέσω Πληρωμών (ΝSPs) πρέπει να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ ότι τα μοντέλα POS που διαθέτουν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ κι άρα μπορούν να αναβαθμιστούν. Η δήλωση αυτή συμμόρφωσης πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 24/11/2023.

Στις Δηλώσεις αυτές, τίθενται προθεσμίες συμμόρφωσης οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

-Έως τις 17 Νοεμβρίου για τη διασύνδεση απλών ταμειακών μηχανών με ενσύρματα ή ασύρματα POS σε τοπικό δίκτυο από ημεδαπούς παρόχους.
-Έως τις 8 Δεκεμβρίου για την διασύνδεση απλών ταμειακών μηχανών με mobilePOS (4G) και softPOS από ημεδαπούς Παρόχους
-Έως τις 8 Ιανουαρίου για την διασύνδεση των POS με όλα τα σύνθετα ταμειακά συστήματα από ημεδαπούς Παρόχους, καθώς και κάθε διασύνδεση από αλλοδαπούς Παρόχους.

Ενεργό POS νοείται αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Εφόσον ένα POS έχει αναβαθμιστεί, η επιχείρηση ενημερώνει την ΑΑΔΕ κι από εκεί και πέρα έχει στη διάθεση της 30 ημέρες για να συνδέσουν το αναβαθμισμένο POS με την ταμειακή της μηχανή.

www.dnews.gr

APXH