Connect with us

Προκλητικές οι αυξήσεις στα τέλη του Δήμου Δεσκάτης

Δεσκατη

Προκλητικές οι αυξήσεις στα τέλη του Δήμου Δεσκάτης

Στο δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Δεσκάτη στις 12 Απριλίου συζητήθηκε ως θέμα η προσαρμογή της ανταποδοτικής υπηρεσίας ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η οριζόντια αύξηση του πάγιου τέλους στην ύδρευση και την αποχέτευση. Από τους παρόντες, ο πρώην δήμαρχος Δεσκάτης  Δ.Καραστέργιος  και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Μωϋσιάδης  διαφώνησαν με την τακτική της αύξησης των παγίων, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Γαλάνης  δήλωσε πως αδυνατεί να τοποθετηθεί θετικά.

Οι τροποποιήσεις του νόμου που κατήργησαν την απλή αναλογική έδωσαν τη δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον των δημοτών δεν μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της αύξησης από τα άτομα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο διερωτάται κανείς εύλογα πως εν μέσω μίας τόσο βαρύνουσας οικονομικά εποχής κι ενώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί από την πανδημία, τους σεισμούς ή την οικονομική κρίση φτάνουμε σε μία αύξηση στο 100%.

  • Οφειλές στο δήμο

Δεν θα ήταν προτιμότερο ο δήμος προσφέροντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα δόσεων να αυξήσει τα έσοδά του από τους οφειλέτες του από το να τους επιβαρύνει τόσο;

  • Εξοικονόμηση ενέργειας

Δεν θα ήταν προτιμότερη η αξιοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων (τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, ενέργεια αντλιοστασίου) ώστε να μειωθεί το κόστος των δαπανών;

  • Αύξηση ανακυκλώσιμων υλικών

Δεν θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών μειώνοντας το κόστος συλλογής των λοιπών απορριμμάτων;

  • Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας

Αν αξιοποιούνταν μέρος της δημοτικής περιουσίας και δεν παραχωρούνταν με ευκολία δεν θα αυξάνονταν τα έσοδα;

  • Net metering

Δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το NET Metering για αυτοπαραγωγή και μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας;

  • Αξιοποίηση προγραμμάτων

Δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα στήριξης όπως το Jessica για τη δημιουργία έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα δημιουργώντας ακόμη και νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τα έσοδα για το δήμο;

Δεν τίθεται κομματικό θέμα, όταν γίνονται πράγματα που μας αφορούν και μας επιβαρύνουν όλους. Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει πρώτα ο ίδιος ο Δήμος να αναλογιστεί, όταν σε άλλους δήμους γίνονται μειώσεις ή έστω αυξήσεις ενός λογικού ποσού.

Οι ισχυρισμοί περί χρέους είναι αβάσιμοι καθώς το χρέος αυτό μετακινείται από δήμαρχο σε Δήμαρχο τα τελευταία δέκα χρόνια και ο κάθε υποψήφιος γνώριζε προεκλογικά την οικονομική κατάσταση του δήμου που ανέλαβε.

Σ.Τ

Continue Reading
You may also like...
APXH