Connect with us

Αλλαγές και εξαιρέσεις στο νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ελλαδα

Αλλαγές και εξαιρέσεις στο νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, με τεκμαρτά εισοδήματα. Αυτή η αναδιαμόρφωση θα καλύπτει τόσο το κείμενο που θα υποβληθεί για δημόσια διαβούλευση όσο και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να αποφευχθούν πιθανώς αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση είναι ήδη αντιμέτωπη με ένα νέο κίνημα της «γραβάτας» με τους αυτοαπασχολούμενους να έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις με την αρχή να κάνουν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας αποχή από τις δίκες που αφορούν απαιτήσεις του δημοσίου. Πριν από λίγο και οι επιχειρήσεις της εστίασης έκαναν κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποίησεις της Τετάρτης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση και δια στόματος υπουργών -όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης – έκαναν γνωστό ότι ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, όταν αυτό θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση και ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων φορέων και κοινωνικών εταίρων. Παρ’ όλα αυτά, οι τροποποιήσεις δεν θα επηρεάσουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου και την ουσία του νομοσχεδίου που θέλει την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνει ορισμένες διορθωτικές ενέργειες.

Παράλληλα στην δημόσια διαβούλευση θα υπάρξουν διατάξεις που θα προβλέπουν εξαιρέσεις από την τεκμαρτή φορολόγηση ορισμένων επαγγελματιών.

Αρχικά, δεν θα επηρεάζονται από τις αλλαγές και την τεκμαρτή φορολόγηση οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και οι αγρότες. Παράλληλα οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε στεγασμένα καταστήματα είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές είτε ως πλανόδιοι θα παραμείνουν ανεπηρέαστοι από τις νέες ρυθμίσεις.

Επίσης, οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών δεν θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα φορολόγησης. Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους δεν θα προβλέπεται μείωση έως 50% στο τέλος επιτηδεύματος και θα πρέπει να περιμένουν έως το 2025 για να γλιτώσουν από τον φόρο αυτό αφού τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει οριστικά τέλος στο τέλος επιτηδεύματος. Επιπλέον, μια άλλη εξαίρεση αφορά τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά θεομηνίες. Στην περίπτωση αυτή, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα τους θα υπολογίζεται αναλογικά για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.

Οι νέοι επαγγελματίες θα μείνουν εκτός του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τρία χρόνια. Τον τέταρτο χρόνο η ελάχιστη αμοιβή θα είναι 3.640 ευρώ, τον πέμπτο χρόνο 7.280 ευρώ και τον έκτο θα φθάσει στα 10.920 ευρώ.

Για τους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους και οι επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. η ελάχιστη υπολογιζόμενη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%.

Επιπλέον θα εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις οι επαγγελματίες άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, υπό τον όρο ότι ασκούν επάγγελμα για τουλάχιστον μία δεκαετία.

dnews.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH