Connect with us

Φρένο στα σενάρια για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ελλαδα

Φρένο στα σενάρια για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» καλύφθηκε στα 750 εκατομμύρια ευρώ και όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα για αυτή τη δράση. Υπάρχει ακόμα 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για τον ίδιο στόχο αλλά με άλλα προγράμματα.

Μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo o κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός έχει ένα περιθώριο για να χρηματοδοτήσει προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν στην επιπλέον προσφορά ακίνητων ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πτώση των τιμών τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση.

Συγκεκριμένα το 1,5 δισ.ευρώ θα διατεθεί για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αλλά για προγράμματα και για συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Επίσης ενισχύεται με 200 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που δίνει κίνητρα για βελτιώσεις σε συγκεκριμένες ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Ουσιαστικά, επιδοτείται η ανακαίνιση από τους ιδιοκτήτες των κενών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για ενοικίαση σε νέους 18-39 ετών. Η δαπάνη θα καλύπτεται σε ποσοστό έως 40%, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης οικογενειακό όριο εισοδήματος 40.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, αλλά σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί όταν είχε αρχικώς εξαγγελθεί το πρόγραμμα, για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές.

Την ίδια ωρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, από εταιρείες παροχής πιστώσεων, όπως ισχύει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον θεσμό των μικροπιστώσεων που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας με στόχο την παροχή ρευστότητας τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες επιχειρήσεις.

Οι μικροπιστώσεις αφορούν δάνεια μικρότερα των 25.000 (ενώ ο μέσος όρος χορηγήσεων στην Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 10.000-15.000 ευρώ) για την αντιμετώπιση βραχυχρόνιων επιχειρηματικών αναγκών. Το σημαντικό είναι ότι για τα δάνεια αυτά δεν ζητούνται οι συνήθεις εγγυήσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο των τραπεζών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου», στην πράξη αποδείχθηκε οτι και σπίτια υπάρχουν και χρήματα για αγορά. Ο αρχικός προϋπολογισμό ηταν 375 εκατ. μέσω της ΔΥΠΑ για το δανειακό κομμάτι όμως το κονδύλι έφτασε στα 750 εκατ ευρω. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου 10.000 δάνεια με επιτόκιο σχεδόν στο 1/4 εκείνου των τραπεζών.

www.newmoney.gr

APXH