Connect with us

Στο σκαμνί οι αδελφοί Ψωμιάδη για εικονικές συμβάσεις-«Καταστράφηκα από καταγγελίες ενός προσώπου»

Ελλαδα

Στο σκαμνί οι αδελφοί Ψωμιάδη για εικονικές συμβάσεις-«Καταστράφηκα από καταγγελίες ενός προσώπου»

«Καταστράφηκα προσωπικά, οικονομικά και πολιτικά, χωρίς να λείπει ούτε ένα ευρώ. Διώκομαι από τις καταγγελίες ενός και μόνο προσώπου». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος δικάζεται μαζί με τον αδελφό του Διονύση για παράνομες συμβάσεις έργων με 81 άτομα που προσλήφθηκαν στη Νομαρχία και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Ύστερα από μια αναβολή, η δίκη ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τον τρίτο κατηγορούμενο- πρώην γενικό γραμματέα – ο οποίος απεβίωσε.

Οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται για απιστία και ψευδή βεβαίωση, σε βαθμό κακουργήματος.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής Άγγελος Καράκαρης που διεξήγαγε την έρευνα.

«Υπήρξε καταγγελία για κατάτμηση έργων. Από την έρευνα προέκυψαν χρηματικά εντάλματα δομημένα με τέτοιο τρόπο που φαινόταν ότι έχουν συνεχή ροή. Αφορούσαν δήθεν εκτελέσεις έργων από φυσικά πρόσωπα ενώ οι προϊστάμενοι κατέθεσαν ότι δεν υπήρχε τέτοιο δικαίωμα και δεν παρείχαν το έργο που συμφωνήθηκε. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε άλλες διευθύνσεις. Υπήρχαν βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των έργων από το γραφείο του νομάρχη. Αυτοί δεν απασχολήθηκαν ποτέ στα έργα και δεν τα εκτέλεσαν. Οι ίδιοι είπαν ότι απασχολήθηκαν σε άλλες θέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με το εκάστοτε έργο. Οι συμβάσεις έργων δεν εκτελέστηκαν» ανέφερε ο μάρτυρας, επισημαίνοντας ότι:

«πληρώθηκαν κανονικά τα χρήματα. Τα πήραν οι εργαζόμενοι κατά δήλωσή τους. Οι εργαζόμενοι είχαν ανάγκη να εργαστούν αλλά τα χρήματα του δημοσίου και της Νομαρχίας δεν μπορούν να δαπανούνται χωρίς λόγο».

Όσον αφορά τον Διονύση Ψωμιάδη που διατέλεσε και αναπληρωτής νομάρχης την επίδικη περίοδο, ο επιθεωρητής ανέφερε ότι «κατονομάστηκε ως ο άνθρωπος που αναπλήρωνε τον νομάρχη ενώ βρέθηκαν 13 βεβαιώσεις με την υπογραφή του».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ένας πρώην οικονομικός διευθυντής της (τότε) Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ο οποίος είπε τα εξής: “Για τις πληρωμές, πάντα ζητούσαμε βεβαίωση από την υπηρεσία ότι δούλευαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Το ελεγκτικό συνέδριο δεν είχε αντιρρήσεις -μετά τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων – ενώ στη συνέχεια αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε οικονομική ζημία . Ο νομάρχης δεν μπορούσε να ξέρει ποιο έργο έγινε. Έκανε ό,τι του έλεγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες”.

Ο 3ος μάρτυρας – συνταξιούχος αστυνομικός- επισήμανε ότι απασχολείτο στο πολιτικό γραφείο του Π. Ψωμιάδη. “Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ήταν όλοι στα γραφεία και στις θέσεις τους. Ο γ. γραμματέας με τους διευθυντές κανόνιζαν που θα πάνε. Το προσωπικό δεν έφτανε, υπήρχαν ανάγκες και έπρεπε να προχωρήσουν τα έργα. Ο Ψωμιάδης βοηθούσε τους πάντες. Είχε μεγάλη αποδοχή τότε. Πήγε να βοηθήσει και τώρα βρίσκεται κατηγορούμενος. Είχε εμπιστοσύνη στον γ. γραμματέα. Δεν μπορούσε ο νομάρχης να γνωρίζει τι γίνεται με κάθε έργο. Ότι του έλεγαν έκανε. Δεν είχε πρόθεση να βλάψει τη Νομαρχία”.

Οι απολογίες

Κατά την απολογία του, ο Π. Ψωμιάδης σημείωσε τα εξής: «παραιτήθηκα το 2003 από 1ος βουλευτής και ανέλαβα την Νομαρχία, με 53 %. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη προσωπικού, κρατήσαμε τη Νομαρχία όρθια. Έπρεπε να έχουμε 2500 υπαλλήλους κι εγώ παρέλαβα 1800. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Νομαρχία. Είχαμε μόνο δύο τοπογράφους και τα βγάλαμε πέρα. Πήγα στον Π. Παυλόπουλο, τότε υπουργό εσωτερικών και πήρα έγκριση. Δεν ήμουν υπεύθυνος για τις προσλήψεις. Επί 10 χρόνια δεν υπήρξε έλλειμμα, ούτε ένα ευρώ. Μείωσα ένα πρόστιμο που είχα δικαίωμα να το κάνω και βρέθηκα στο πεζοδρόμιο…Έγιναν καταγγελίες μόνο από ένα πρόσωπο και βρέθηκα κατηγορούμενος σε 5 δικαστήρια.. Εγώ ήμουν κινούμενη ανθρώπινη μηχανή, δεν καθόμουν στο γραφείο. Για να αντιμετωπίζω προβλήματα. Δεν υπάρχει καταλογισμός, δεν υπάρχει δόλος, δεν υπάρχει ίδιον συμφέρον. Ο επιθεωρητής κρίθηκε ανεπαρκής για αυτόν τον έλεγχο. Το 55 % στις εκλογές ερχόταν για ήμουν πάντα δίπλα στην κοινωνία. Δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Ενόχλησα τα μεγάλα αφεντικά γιατί δεν έδωσα απευθείας αναθέσεις. Λειτουργούσα πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας . Είχαμε έλλειψη προσωπικού. Διώκομαι από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Κάποιοι μπορεί να είναι και δικομανείς… Δεν είχα καμία αρμοδιότητα εγώ να παρακολουθώ τα έργα. Επέμενε να υπογράψω ο γενικός γραμματέας . Ο έλεγχος ήταν συνεχής. Δεν είχα καμία πληροφόρηση. Εν μέρει απασχολήθηκαν οι εργαζόμενοι. Τα 2/3 ήταν σε άλλες υπηρεσίες. Καταστράφηκα προσωπικά, οικονομικά, πολιτικά χωρίς να λείπει ούτε ένα ευρώ. Κάθε βράδυ μου έφερνε ο γραμματέας μια στοίβα με έγγραφα και έπρεπε να βάλω 200 υπογραφές. Μου έλεγε ότι πρέπει να υπογράψω εγώ».

Στην απολογία του, ο Διονύσης Ψωμιάδης – ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας- σημείωσε τα εξής: “Άκουσα κάποια πράγματα που δεν μας άξιζαν, ούτε σε μένα, ούτε στον αδελφό μου” είπε και δάκρυσε. Τότε παρενέβη ο αδελφός του λέγοντας : “Δεν είναι σε θέση να απολογηθεί”.

Το κατηγορητήριο

Τον Αύγουστο του 2021 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης εξέδωσε ένα παραπεμπτικό βούλευμα 388 σελίδων σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη καθώς και του γενικού γραμματέα της πρώην Νομαρχίας.

Σύμφωνα με αυτό οι αδελφοί Ψωμιάδη «μηχανεύτηκαν» την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Νομαρχία υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου.

Τα δύο αδέλφια φέρονται ότι συνέτασσαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι είχαν εκτελεστεί τα έργα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο γενικός γραμματέας Δ.Λ. ερχόταν σε συνεννόηση με τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη και είχε παραπεμφθεί για συνέργεια στην απιστία και στις ψευδείς βεβαιώσεις.

Οι οκτώ εικονικές συμβάσεις

Στην προκειμένη περίπτωση οι συμβάσεις αφορούσαν συνολικά οκτώ έργα τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν εικονικά. Πρόκειται για τα έργα:

1. Ταξινόμηση, καταγραφή και αρχειοθέτηση των προγραμμάτων προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας και υγιεινής που εκπονούνται και υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ (πληρώθηκαν 312.000).

2. Ταξινόμηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αθλητικών ενώσεων, ομοσπονδιών, σωματείων, συνδέσμων διαιτητών και φιλάθλων, των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων κ.ο.κ., προϋπολογισμού 449.000 ευρώ (πληρώθηκαν 381.000).

3. Ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος και Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ (πληρώθηκαν 232.000).

4. Συντήρηση, καθαρισμός και σήμανση – διαγράμμιση όλων των ιρλανδικών διαβάσεων του επαρχιακού οδικού δικτύου νομού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ (πληρώθηκαν 74.000).

5. Εκκαθάριση, τακτοποίηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών αλιείας σκαφών και αλιευτικών εργαλείων παράκτιας αλιείας, προϋπολογισμού 345.000 ευρώ (πληρώθηκαν 321.000).

6. Καταγραφή, διαχωρισμός, ανάλυση, επεξεργασία και αρχειοθέτηση της ύλης η οποία είναι συγκεντρωμένη στο γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας, προϋπολογισμού 36.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).
7. Αναδιοργάνωση του ιστοχώρου του τμήματος Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ιστοσελίδας της Νομαρχίας, προϋπολογισμού 36.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).

8. Δικτύωση της Νομαρχίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της παραγωγής έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, προϋπολογισμού 18.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).

Σε αυτά τα οκτώ εικονικά έργα απασχολήθηκαν βάσει συμβάσεων μίσθωσης έργου συνολικά 81 άτομα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα άτομα αυτά δεν εκτέλεσαν το έργο το οποίο υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει, αλλά προσέρχονταν σε διάφορες υπηρεσίες ασκώντας διοικητικά ή άλλα καθήκοντα.

Για τα έργα αυτά δεν υπήρχαν παραδοτέα, ωστόσο, οι αδελφοί Ψωμιάδη διαβεβαίωναν τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, ενυπογράφως, ότι τα έργα εκτελέστηκαν προκειμένου να πληρωθούν οι υποτιθέμενοι «ανάδοχοι».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Π. Ψωμιάδης υπέγραψε 153 ψευδείς βεβαιώσεις, προκαλώντας άμεση ζημία σε βάρος της Νομαρχίας, ύψους 1.224.890 ευρώ και άλλες 14 ψευδείς βεβαιώσεις υπέγραψε ο Δ. Ψωμιάδης προκαλώντας ζημία 135.805 ευρώ.

www.grtimes.gr.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Continue Reading
You may also like...
APXH