Connect with us

Ρυθμίσεις οφειλών: Τι αλλάζει σε όσους προσφεύγουν στο εξωδικαστικό μηχανισμό

Ελλαδα

Ρυθμίσεις οφειλών: Τι αλλάζει σε όσους προσφεύγουν στο εξωδικαστικό μηχανισμό

Νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες που προσφεύγουν στο εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα «κόκκινα δάνεια» και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τις νέες διατάξεις για όσους προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών καθιερώνονται τα εξής:

  1. Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο. Ο αλγόριθμος προσδιορίζει το τελικό ποσό αποπληρωμής, το ύψος του «κουρέματος» και τον αριθμό των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, την αξία της περιουσίας του, κ.ά. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές (π.χ. αν ο οφειλέτης δεν είναι στην πραγματικότητα ευάλωτος). Σήμερα 1 στις 2 προτάσεις ρύθμισης που απορρίπτονται από τους servicers αντιστοιχούν σε ευάλωτους οφειλέτες. Με το νέο καθεστώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σημειώνεται ότι με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη, ο οποίος αποκτά έτσι τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του χωρίς να εξαρτάται από τυχόν απόρριψη – έστω και αιτιολογημένη – της πρότασης του εξωδικαστικού από την πλευρά των servicers.
  2. Μεγαλύτερο «κούρεμα» έως 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια, με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου. Με τον αλγόριθμο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ΄ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους. Με την κατάργηση του ελάχιστου ποσού ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται με εμπράγματη ασφάλεια για ένα δάνειο π.χ. ύψους 100.000 ευρώ με εμπράγματη ασφάλεια σε ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ το ποσό του δανείου που ρυθμίζεται από 45.220 ευρώ περιορίζεται στα 32.500 ευρώ με το «κούρεμα» να φθάνει το 28%.
  3. Το επιτόκιο των ρυθμίσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.
  4. Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

www.newsbeast.gr

APXH