Connect with us

Νέες «χρωματικές» αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Ελλαδα

Νέες «χρωματικές» αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Με νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει την καθιέρωση ενός νέου τύπου τιμολογίου με δικαίωμα διόρθωσης της τιμής – Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές

Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης προς τους καταναλωτές βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νέο καθεστώς τιμολόγησης το οποίο δρομολογεί σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, λίγες ημέρες μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων προχωράει σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex antes τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα) με την εξής ειδοποιός διαφορά. Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη να έχουν την δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.

Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) εφόσον οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τιμολόγιο θα βασίζεται σε έναν σύνθετο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν ιστορικά στοιχεία τιμών και καταναλώσεις για την τιμολόγηση. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό τιμολόγιο θα είναι υποχρεωμένοι να τιμούν όλοι οι πάροχοι ενέργειας.

Οι κατευθύνσεις της ΡΑΑΕΥ

Το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ, περιλαμβάνει τα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια, προβλέπει πως με την λήξη των έκτακτων μέτρων στο τέλος του έτους επανέρχονται οι συμβάσεις στα επίπεδα προ κρίσης, τα οποία πάγωσαν το καλοκαίρι του 2022.

Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές έως την 1 Νοεμβρίου για τις νέες κατηγορίες τιμολογίων και εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην σύμβαση να στείλουν τους νέους όρους. Ο πελάτης από την πλευρά του οφείλει να απαντήσει εντός 30 ημερών αν αποδέχεται το νέο τιμολόγιο. Αν δεν το κάνει θα θεωρείται ότι έχει συναινέσει. Σε περίπτωση όμως που δεν συμφωνεί είναι υποχρεωμένος να επιλέξει νέο πάροχο για σύναψη νέας σύμβασης και αν δεν το πράξει τότε θα μεταπίπτει στην νέα κατηγορία.

www.newsbomb.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH