Connect with us

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Ελλαδα

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μείωση της κυκλοφορίας μετρητών, χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και εντατικούς ελέγχους και διασταυρώσεις συνθέτουν το παζλ των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του μηνός προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Βασικός καθίσταται ο ρόλος εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων τα οποία από το νέο έτος καθίστανται υποχρεωτικά, αν και μένει να διευκρινιστεί αν θα υποχρεωθούν να το εφαρμόσουν και οι μικροί επιτηδευματίες δηλαδή να εκδίδουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τα έσοδά τους και να το αποστέλλουν αυτόματα στην ΑΑΔΕ. Μέσω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διασταυρώσεις των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Εντός του 2024 ξεκινά και η καθολική εφαρμογή του myData μέσω του οποίου τα έσοδα που δηλώνονται από κάθε φορολογούμενο, δεν θα μπορεί πλέον να είναι λιγότερα από αυτά που γνωρίζει η ΑΑΔΕ ότι προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS). Επίσης, ως τιμολόγια εξόδων που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, θα μετράνε μόνον όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα υπάρχει τρόπος να προσμετρώνται και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή απλοποιημένα τιμολόγια όπως για παράδειγμα από πρατήρια υγρών καυσίμων.

Μέχρι την Άνοιξη του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS  σε περίπου 450.000 επιχειρήσεις. Έτσι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή ενώ τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης,

  • Επέκταση της υποχρέωσης χρήσης POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς όπως πάρκινγκ, ταξί, κ.α..
  • Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, καθώς θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής, από τα 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Πιλοτική εφαρμογή στην αρχή του νέου έτους και πλήρως πριν το τέλος του 2024 του ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Οι παραβάτες για λαθρεμπόριο θα αποκλείονται από όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων καθώς πλέον οι επιχειρήσεις του κλάδου θα θεωρούνται (συν-) υπεύθυνες να ελέγχουν τους συνεργάτες τους και να αποκλείουν όσους παρανομούν. Μάλιστα θα δημιουργηθεί ειδικό Μητρώο παραβατών και θα απαγορεύεται κάθε συνεργασία με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα τραπεζικών χρεώσεων για τις επιχειρήσεις από τις αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται, η κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων μέσω κινητού χωρίς να απαιτείται το IBAN της επιχείρησης χωρίς καμία χρέωση και καμία απολύτως τραπεζική προμήθεια, για ποσά μέχρι 500 ευρώ ημερησίως.

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης του «μαύρου χρήματος» θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Πλέον τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Όσον αφορά την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, θα πραγματοποιείται μέσω καρτών.

www.naftemporiki.gr

APXH