Connect with us

Ενεργειακό Τειρεσία από το 2024 για τους κακοπληρωτές εξετάζει το ΥΠΕΝ – Αλλάζει ο Κώδικας Προμήθειας

Ελλαδα

Ενεργειακό Τειρεσία από το 2024 για τους κακοπληρωτές εξετάζει το ΥΠΕΝ – Αλλάζει ο Κώδικας Προμήθειας

Η σκέψη για την δημιουργία ενός Ενεργειακού Τειρεσία, μηχανισμού αντίστοιχου με εκείνου των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι κακοπληρωτές και συνολικά οι οφειλέτες των παρόχων, προκειμένου να γνωρίζουν οι πάντες, ποιοί δεν πληρώνουν συστηματικά τους λογαριασμούς τους, συζητείται εδώ και χρόνια στην αγορά.

Τώρα επανέρχεται από τον υπ. Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο θα έχει στα χέρια του ένα προσχέδιο της νέας φόρμουλας. Ο ίδιος έχει αναφερθεί σε αυτό δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας μάλιστα προ ημερών στον ΑΝΤ1 ότι οι εταιρείες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, προκειμένου τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμος ένας βασικός κορμός του νέου μηχανισμού. Η ακριβής έναρξη εφαρμογής του, κατά πόσο αυτό θα συμβεί εντός του 2023 ή από το 2024, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, αν και το πιθανότερο είναι από το νέο έτος, καθώς τα πάντα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ούτε έχει ακόμη αξιολογηθεί το πως ακριβώς θα λειτουργεί ή ακόμη και πως θα ονομαστεί. Όλα αυτά τελούν υπό επεξεργασία.

Ένα είναι βέβαιο, ο Κώδικας Προμήθειας θα αλλάξει. Σε αυτόν σήμερα δεν υπάρχει ο παραμικρός περιορισμός στις αλλαγές παρόχου, ακόμη και όταν ο καταναλωτής έχει χρέη στον υφιστάμενο προμηθευτή. Έτσι, η μόνη δυνατότητα των εταιρειών είναι να στρέφονται νομικά κατά των οφειλετών, διαδικασία χρονοβόρα, όσο και κοστοβόρα. Κι όλα αυτά, όταν το νέο μοντέλο λιανικής που ισχύει από τον Αύγουστο του 2022 έχει επιδεινώσει την κατάσταση και τον ενεργειακό «τουρισμό», καθώς έχει καταργηθεί το πέναλτι που προβλέπονταν σε περίπτωση αλλαγής παρόχου. Το έδαφος για διόγκωση του ενεργειακού «τουρισμού» διευρύνθηκε.

Βάσει υπολογισμών της αγοράς, τα φέσια του ενεργειακού «τουρισμού» και εκείνων που βρίσκονται σε διακανονισμό των χρεών με την εταιρεία τους εκτιμώνται σήμερα σε τουλάχιστον 1 δισ ευρώ. Και αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα», όχι μόνο γιατί το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παραμικρό μέχρι σήμερα, αλλά και γιατί στα υφιστάμενα χρέη θα έρθουν να προστεθούν νέα, εφόσον κάποια στιγμή προκύψει μια νέα, έστω μικρότερη του 2022, κρίση.

Όπως, πάντως, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, η ιδέα της δημιουργίας ενός Ενεργειακού Τειρεσία έχει ωριμάσει, ενώ σχετική πρόταση έχει καταθέσει εδώ και μήνες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).

Η διαφορά είναι ότι το σχέδιο του ΕΣΠΕΝ ήταν μια πρωτοβουλία της αγοράς, με εθελοντική αρχικά συμμετοχή των παρόχων, ενώ ο υπουργός ΠΕΝ εξετάζει κάτι με πιο θεσμικό και με υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Βάσει του σχεδίου που είχε συζητηθεί στους κόλπους του ΕΣΠΕΝ, και για το οποίο έχει ενημερωθεί ο κ. Σκυλακάκης, με βάση τα δεδομένα του Τειρεσία, ο κάθε πάροχος θα μπορεί να ελέγχει αν ο υποψήφιος νέος πελάτης του θέλει να αλλάξει προμηθευτή απλά και μόνο για να μην εξοφλήσει τον υφιστάμενο πάροχό του, λαμβάνοντας σε μία τέτοια περίπτωση τα κατάλληλα αντίμετρα.

https://energypress.gr/

APXH