Connect with us

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη

Ελλαδα

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη

Αλλαγές σχεδιάζονται στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Δύο χρόνια μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι σχέδια για επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης, επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, ψηφιοποίηση των ζωνών, ενώ παράλληλα στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς.

Η 11μελης ειδική ομάδα εργασίας του Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών έχει σηκώσει τα μανίκια και θα δουλεύει υπερωρίες μέχρι το τέλος του έτους για να ετοιμάσει τις νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά από το 2024.

Ανατροπές

Οι ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί προβλέπουν:

Επικαιροποιήσεις – διορθώσεις στις τιμές ζώνης. Tο άλμα των τιμών που καταγράφεται στην αγορά των ακινήτων έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών σε πολλές περιοχές, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νότιων και βόρειων προαστίων του Λεκανοπεδίου.

Οι τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια αγοραπωλησιών δείχνουν ότι χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών τιμών.

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας αντιδρώντας στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών έχουν υποβάλει ενστάσεις ζητώντας επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης που ισχύουν στην περιοχή τους με κούρεμα των μεγάλων αυξήσεων οι οποίες ισχύουν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η επιτροπή έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτημάτων των δήμων και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες στους δήμους στους οποίους θα αποφασιστεί να γίνουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2024. Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντικειμενικές αξίες παντού. Για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Ψηφιοποίηση ζωνών. Εντείνεται η δουλειά για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και παράλληλα εμπλουτίζεται ηδιαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Επαναχάραξη ζωνών

Την άσκηση τρέχει η ειδική ομάδα εργασίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάμενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.

Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών. Σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων όπως αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Παράλληλα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

www.ot.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH