Connect with us

Eκπαιδευτικοί: Τεράστια λάθη στους πίνακες προσλήψεων του ΑΣΕΠ

Ελλαδα

Eκπαιδευτικοί: Τεράστια λάθη στους πίνακες προσλήψεων του ΑΣΕΠ

Μεγάλα προβλήματα  φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν για ακόμα μία φορά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αναφορικά με τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, τα λάθη στους πίνακες είναι αρκετά, προκαλώντας ακόμα και τον άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού τους από την εργασία.

Οι ίδιοι ζητούν από το υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ να λάβουν μέτρα με με ενιαίο τρόπο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να ανακοινοποιήσουν τους πίνακες με διόρθωση λαθών, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της «για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες αναπληρώτες/τριες βλέπουν να αμφισβητείται η δουλειά τους την επόμενη χρονιά στο δημόσιο σχολείο και να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εργασία εξαιτίας λαθών στους προσωρινούς πίνακες από τους οποίους θα γίνουν οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών/τριών».

Η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «ελαστικά εργαζόμενοι/ες που τρέχουν ανά την Ελλάδα, με πενιχρούς μισθούς, απολυμένες/οι κάθε Ιούνη, που δεν ξέρουν πού και αν θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά, ήρθαν ξανά αντιμέτωποι/ες με την ανασφάλεια της ανεργίας και του αποκλεισμού από τους πίνακες προσλήψεων.

Λάθη εξαιτίας ασάφειας του συστήματος, λάθη με διαφορετικά καταχωρημένα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ και άλλα στοιχεία στους πίνακες ανατρέπουν την σειρά στους πίνακες ή/και αποκλείουν συναδέλφους/ισσες. Είναι πραγματικά εξοργιστικό να μην δίνεται η λύση της αποκατάστασης των λαθών από τους υπεύθυνους και να γινόμαστε μάρτυρες ενός «παιχνιδιού» απόδοσης ευθυνών αλλά όχι και προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων μεταξύ Υ.ΠΑΙ.Θ.A. και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης».

Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ ζητούν: Nα διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε κανένας/καμία να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η. Το ΑΣΕΠ να επισπεύσει τις διαδικασίες ελέγχου των ενστάσεων, ώστε οι προσλήψεις να γίνουν από τους οριστικούς και όχι από τους προσωρινούς πίνακες.

Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους/στις αναπληρωτές/τριες. Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των πάγιων πραγματικών κενών στα σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.»

H ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας:

Θέση για το ζήτημα πήρε και η ΔΟΕ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: Για μια ακόμα χρονιά, δυστυχώς, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων του ΑΣΕΠ των προκηρύξεων 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2023 – 2024, εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες αιφνιδιάστηκαν, αφού διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε διαφορετική θέση στον πίνακα, από αυτή που θα έπρεπε να βρίσκονται. Για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος των λαθών του συστήματος!

Βλέπουν να μην τους προσμετρώνται μια σειρά από μοριοδοτούμενα κριτήρια αναίτια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που εμφανίζονται στις καταστάσεις των απορριπτέων χωρίς κάποιον προφανή λόγο! Είναι πραγματικά εξοργιστικό, στη σημερινή εποχή, να δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα και να διακυβεύεται η επαγγελματική κατάσταση εκπαιδευτικών εξ αιτίας λαθών για τα οποία δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι και με δεδομένο ότι ακόμα και αν κάποιος θελήσει να καταθέσει ένσταση, αυτή θα εξεταστεί μετά από πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να αποκλείεται από το να δουλέψει, ουσιαστικά χωρίς δική του ευθύνη.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το ΑΣΕΠ να προχωρήσουν στην άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους και να ανακοινοποιήσουν τους πίνακες με διόρθωση λαθών, κάτι που έχει γίνει, άλλωστε, και στο παρελθόν. Στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος ζητάμε συνάντηση τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ.

www.aftodioikisi.gr

APXH