Connect with us

Φορολογικές δηλώσεις 2023: «Πρεμιέρα» εντός Μαρτίου για την υποβολή τους

Ελλαδα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: «Πρεμιέρα» εντός Μαρτίου για την υποβολή τους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός Μαρτίου με την προθεσμία να είναι λήγει στις 30 Ιουνίου.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία δόση αποπληρωμής να είναι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Ωστόσο, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους.

Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση

Προς κατάργηση οδεύει το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις που είναι μηδενικές, πιστωτικές ή για όσες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο-σκούπα που πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση των προστίμων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Ταυτόχρονα «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στο «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις σημειώνεται ότι, ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν δηλώσει και φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποίησε το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

www.newsbeast.gr

APXH