Connect with us

Τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική αγορά ρεύματος

Ελλαδα

Τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική αγορά ρεύματος

Σημαντική απόκλιση εμφανίζουν οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης το 2022 ως προς τον γενικό κανόνα των αυξήσεων που προκάλεσαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνακόλουθη εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου σε αστρονομικά επίπεδα.

Το εύρος των αυξήσεων, σύμφωνα με την επισκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού για το έτος 2022 στην έκθεση του Ευρωπαίου Ρυθμιστή (ACER), κυμαίνεται από 51% έως και 155% σε σχέση με το 2021 και των τιμών μεταξύ 137,26 ευρώ/MWh και 306,15 ευρώ/MWh. Η ελληνική αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές, μετά την Ιταλία και τη Μάλτα και κάποιες περιοχές της Γαλλίας, και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού όπως επισημαίνει και ο ACER στην έκθεσή του ο παράγοντας που επηρέασε τις αυξήσεις ήταν η βαρύτητα του φυσικού αερίου στα τοπικά χαρτοφυλάκια ηλεκτροπαραγωγής.

Στην Ελλάδα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2022 διαμορφώθηκε στο 38%, από 41% το 2021. Η χονδρεμπορική τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας (DAM) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2022 στα 278 ευρώ/MWh και ήταν αυξημένη κατά 139% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ACER.

H υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Ιταλία στα 306,15 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Μάλτα στα 295 ευρώ/MWh, ενώ στα 280 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η τιμή και σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας, λόγω της εξόδου από το σύστημα μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων. Η ξηρασία πέρυσι τον Ιούλιο και η υποχώρηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής επηρέασαν τις τιμές και σε κάποιες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στις σκανδιναβικές χώρες λόγω της υψηλής συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο μείγμα καυσίμου.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει η έκθεση του ΑCER στη Γαλλία, όπου στις 4 Απριλίου 2022 το ανώτατο όριο τιμών στην αγορά της επόμενης ημέρας έφθασε από 3.000 έως 4.000 ευρώ/MWh. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν το 2022 και στις προθεσμιακές αγορές, ιδιαίτερα για τα προϊόντα με παράδοση το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Γαλλίας, όπου τον Αύγουστο οι προθεσμιακές τιμές για μηνιαία προϊόντα έφθασαν σε επίπεδα έως και 1.500 ευρώ/MWh.

Aπότομη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παρατηρήθηκε σε όλες τις αγορές λόγω ρεκόρ τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνει ο ΑCER.

Eκτός από τις υψηλές τιμές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε και σε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση των εκπομπών CO2 λόγω της αυξημένης παραγωγής από άνθρακα, που κατέστη φθηνότερη από αυτή του φυσικού αερίου. Συνολικά το 2022 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στην Ευρώπη κατά 4,6% σε σχέση με το 2021. Ηταν όμως πέντε φορές πιο έντονη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η μείωση της ζήτησης από 1,8% το πρώτο τρίμηνο έφθασε στο 9,5% το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με τα ίδια τρίμηνα του 2021. Η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 16%, ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 8% και 25% αντίστοιχα.

www.kathimerini.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH