Connect with us

Στο τέλος Μαρτίου η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς

Ελλαδα

Στο τέλος Μαρτίου η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς

Eν μέσω προεκλογικής περιόδου, στις 28-29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς, μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, με το επίκεντρο να τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τραπεζικές εξελίξεις. Η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και η ενεργοποίηση του φορέα ακινήτων, στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για το ακίνητό του με σκοπό να το εξοφλήσει (sale and leaseback), αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις, αναφέρουν ελληνικές πηγές. Καθησυχαστική προς αυτή την κατεύθυνση για τους θεσμούς υπήρξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους διαχειριστές δανείων να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, τα δάνεια των οποίων έχουν εξαγοράσει.

Στις διαπραγματεύσεις, που θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, αναμένεται επίσης να συζητηθεί η πορεία της εξόφλησης των κρατικών εγγυήσεων δανείων που έχουν καταπέσει. Στην ατζέντα θα είναι βεβαίως και τα δημοσιονομικά, με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύουν ότι η πορεία τους είναι ικανοποιητική και δεν αναμένεται να απασχολήσει τους θεσμούς, παρά τις εκλογές και τις παροχές που έχουν γίνει.

Ενόψει εκλογών άλλωστε δεν αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία των διαπραγματεύσεων, με τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης να τοποθετείται μετά τη διεξαγωγή τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο εκλογικό «κενό» εξουσίας θα πέσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2026, που υποβάλλεται στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου, ακολουθούμενο από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους επιπλέον, 2024-2027. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει στείλει ήδη την εγκύκλιο για την προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου από τους φορείς. Οι απαντήσεις αναμένονται έως τις 6 Μαρτίου.

Ο τωρινός σχεδιασμός προβλέπει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μόνο ένα «σενάριο βάσης», χωρίς μέτρα για τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτά θα πρέπει να τα αποφασίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες. Πάντως, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος και εφεξής, στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ. Επίσης, στην εγκύκλιο προβλέπεται η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% από τον επόμενο χρόνο.

www.kathimerini.gr

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH