Connect with us

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Ελλαδα

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι, εντοπίστηκε από το Λιμενικό ο 77χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος αγνοείτο από το μεσημέρι της Κυριακήςόταν εξαφανίστηκε από το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε.

Η επιχείρησητου Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό του πρώην Υπουργού ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών ενός ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών.

Περίπου στις 20:30 το σώμα του βρέθηκε κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος, το οποίο είχε εντοπιστεί με τη μηχανή αναμμένη. Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησεαπό κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του.

Πάντως περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Ο πρώην υπουργός είχε εξοχικό σπίτι στην Ερέτριακαι το μεσημέρι η σύζυγός του ενημέρωσε την Αστυνομία και το Λιμενικό ότι ο άνδρας της αγνοείτο.

Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και στη Σουηδία και εξειδικεύτηκε στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά. 

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977.

Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996). 

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος της ΕΔΗΝ, της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ο πατέρας του Γιάννης Βαλυράκης διετέλεσε βουλευτής. Μετά την επιβολή της δικτατορίας, διαφεύγει στο εξωτερικό, συναντάται με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εντάσσεται στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) του οποίου διετέλεσε ανώτερο στέλεχος.

Συλλαμβάνεται για τη δράση του επανερχόμενος στην Ελλάδα το 1971, βασανίζεται στο ΕΑΤ ΕΣΑ, την ειδική στρατιωτική αστυνομία και καταδικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο σε πολυετή φυλάκιση. Κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή της Κέρκυρας, από όπου δραπετεύει και περνά κολυμπώντας στην Αλβανία. Εκεί συλλαμβάνεται, καταδικάζεται για παράνομη παραβίαση των συνόρων της Αλβανίας και κρατείται σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας για 18 μήνες.

Απελευθερώνεται το 1974 και συνεχίζει την αντιστασιακή του δράση ξανά ως γραμματέας των οργανώσεων Σουηδίας και ως υπεύθυνος συντονισμού των φοιτητικών οργανώσεων Ιταλίας. Έρχεται στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλος των Κεντρικών Επιτροπών και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Διετέλεσε με επιτυχία Βουλευτής Χανίων και Υπουργός Συγκοινωνιών, Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης.

Continue Reading
You may also like...
APXH