Connect with us

Απίθανη λύση: Πώς θα κάνεις τα κουνούπια να σε αφήσουν ήσυχο και να επιτεθούν στον εχθρό σου

Χωρις κατηγορια

Απίθανη λύση: Πώς θα κάνεις τα κουνούπια να σε αφήσουν ήσυχο και να επιτεθούν στον εχθρό σου

Μελέτη του University of Washington ερεύνησε τους παράγοντες που κάνουν τα κουνούπια να μας προτιμούν και έδωσαν λύσεις που μπορούν να μας σώσουν.

Όπως προσπαθούμε να ζήσουμε κάθε μέρα, δηλαδή όπως αναπνέουμε, ‘παίρνουμε’ οξυγόνο όταν εισπνέουμε και ‘βγάζουμε’ διοξείδιο του άνθρακα, με την εκπνοή. Για την ιστορία, το ποσοστό που CO2 που βγαίνει από το στόμα μας, δεν συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, γιατί παίρνουμε ισοδύναμη ποσότητα -έστω και έμμεσα.

Μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του δημοσίου, ερευνητικού Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ πως “ό,τι τρώμε μπορεί να αναχθεί στη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν για να παράγουν την τεράστια ποικιλία οργανικών ενώσεων που απαιτούνται για τη ζωή.

Το σώμα μας μπορεί να θεωρηθεί ως ζωντανός κινητήρας που απαιτεί καύσιμα και οξυγόνο, για να παράξει την ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της ζωής. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί από ένα αυτοκίνητο.

Για εμάς, αλλά και για το αυτοκίνητο η πηγή οξυγόνου είναι ο αέρας -του οποίου περίπου το 20% αποτελείται από οξυγόνο. Εμείς αντί για βενζίνη καίμε τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες στα τρόφιμα. Όπως η βενζίνη, αυτές οι οργανικές ενώσεις μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, τα οποία στη συνέχεια εκπνέουμε”.

Τι σχέση έχουν όμως, όλα αυτά με τα κουνούπια: ελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Είναι αυτό που τα ενημερώνει πως είμαστε ο άνθρωπος τους. Το CO2 θεωρείται μαγνήτης κουνουπιών. Όπως είναι η θερμοκρασία του δέρματος μας, η συγκεκριμένη μυρωδιά του και το χρώμα ρούχου που φοράμε.

Εδώ είναι χρήσιμο να θυμίσουμε πως τα κουνούπια που μας τσιμπούν, είναι τα θηλυκά. Τα αρσενικά τρέφονται από το νέκταρ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βουητό που ακούμε προέρχεται μόνο από θηλυκά. Και τα αρσενικά ελκύονται από τους ανθρώπους, αλλά δεν μας τσιμπούν.

Επιστήμονες από το University of Washington ερεύνησαν τους μηχανισμούς που η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα διεγείρει τα κουνούπια και τα ‘προκαλεί’ να προτιμήσουν συγκεκριμένα χρώματα και οπτικά μοτίβα.

“Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πεζοδρόμιο και μυρίζετε κρούστα πίτας και κανέλα. Αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι υπάρχει ένα αρτοποιείο κάπου εκεί κοντά και ενδεχομένως να το αναζητήσετε”, δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας, επικεφαλής της μελέτης, Jeff Riffell, στο Nature Communications.

Το κουνούπι που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη (Aedes aegypti -υπεύθυνο για τον ιό Zika, μεταξύ άλλων) φάνηκε να αναζητά το κόκκινο και το πορτοκαλί που παραπέμπουν στο φυσικό χρώμα του δέρματος μας -στα μάτια των κουνουπιών-, όπως και το κυανό με το μαύρο. Έδειξε να αποφεύγει το πράσινο και το λευκό. “Το χρώμα του δέρματος μας δεν παίζει κανένα ρόλο. Όλοι δίνουμε ένα δυνατό κόκκινο σήμα στα κουνούπια” και το κόκκινο είναι ο στόχος τους. Και γιατί προτιμούν το κυανό και το μαύρο; “Έχουν μεγάλο μήκος κύματος που τους αρέσει”.

Όταν δεν υπήρχε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, τα κουνούπια αδιαφορούσαν για όλα τα χρώματα. Ως εκ τούτου, όταν φοράμε μάσκα προσώπου μειώνουμε και τις πιθανότητες να δεχθούμε επίθεση από κουνούπια. “Αρκεί να μην είναι κόκκινου ή πορτοκαλί χρώματος” προσθέτει ο Dr. Riffell.

APXH