Ελλαδα

Αγουρέλαιο και Πρώιμη Συλλογή – Τι Πρέπει να Προσέξετε ως Παραγωγοί

Το αγουρέλαιο δεν προκύπτει τυχαία. Όταν αποφασίζετε να μπείτε νωρίς στη συγκομιδή, γνωρίζετε από την αρχή ότι δεν σας ενδιαφέρει η ποσότητα, αλλά ο χαρακτήρας και η ποιότητα του ελαιολάδου. Στόχος σας είναι η ένταση, τα φρέσκα αρώματα και η ξεκάθαρη ταυτότητα του προϊόντος σας. Το αγουρέλαιο απαιτεί προσοχή σε κάθε στάδιο και δεν αφήνει περιθώρια για πρόχειρες κινήσεις ή αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Η πρώιμη συλλογή πραγματοποιείται όταν ο καρπός βρίσκεται ακόμη στο πράσινο στάδιο, σκληρός και γεμάτος χυμούς. Σε αυτό το σημείο, η ελαιοπεριεκτικότητα είναι χαμηλότερη, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερη απόδοση στο ελαιοτριβείο. Όμως εσείς γνωρίζετε ότι το κέρδος δεν βρίσκεται μόνο στα κιλά. Βρίσκεται στα αρώματα του φρέσκου χόρτου, στην πικράδα που ισορροπεί σωστά και στο κάψιμο στον λαιμό που μαρτυρά υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν το αγουρέλαιο να ξεχωρίζει και να αποκτά ξεχωριστή θέση στην αγορά.

Για να φτάσετε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα, το δέντρο πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Η θρέψη παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά όταν ζητάτε από την ελιά να σας δώσει καρπό πριν ολοκληρώσει τον φυσικό της κύκλο. Ένα σωστά επιλεγμένο λίπασμα για ελιές https://agrochem.gr/lipasmata/ βοηθά το δέντρο να διατηρήσει ισορροπία, να αντέξει το στρες της πρώιμης συγκομιδής και να προσφέρει καρπό με καλή σύσταση. Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για επένδυση στη μακροχρόνια υγεία του ελαιώνα και στην συνεχή καρποφορία.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί που ασχολούνται συστηματικά με αγουρέλαιο στρέφονται και στο βιολογικό λίπασμα για ελιές https://agrochem.gr/viologika-lipasmata/ , καθώς παρατηρούν καλύτερη δομή στο έδαφος και πιο σωστή συμπεριφορά του καρπού. Η ισορροπημένη θρέψη αντανακλάται στη συγκομιδή, κάνοντας τον καρπό πιο ανθεκτικό στους χειρισμούς και λιγότερο ευάλωτο σε τραυματισμούς.

Η ίδια η διαδικασία της συγκομιδής απαιτεί αυξημένη προσοχή. Ο άγουρος καρπός τραυματίζεται ευκολότερα και οξειδώνεται γρηγορότερα. Εσείς οφείλετε να δουλεύετε με καθαρά δίχτυα, σωστά ρυθμισμένα εργαλεία και συνεχή έλεγχο του καρπού που πέφτει. Η βιασύνη μπορεί να ακυρώσει όλη την προσπάθεια μιας χρονιάς. Στην παραγωγή αγουρέλαιου, η λεπτομέρεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση.

Εξίσου κρίσιμος είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την έκθλιψη. Το αγουρέλαιο δεν συγχωρεί καθυστερήσεις. Ο καρπός πρέπει να φτάσει στο ελαιοτριβείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά την ίδια ημέρα. Κάθε επιπλέον ώρα αποθήκευσης μειώνει τη φρεσκάδα και αφαιρεί αρωματική ένταση. Εσείς γνωρίζετε ότι ακόμη και ο καλύτερος καρπός μπορεί να δώσει μέτριο αποτέλεσμα αν δεν οδηγηθεί σύντομα στο ελαιοτριβείο.

Στο ελαιοτριβείο, η διαδικασία πρέπει να συνεχίσει με την ίδια φιλοσοφία. Χαμηλές θερμοκρασίες, ήπια μάλαξη και καθαρός εξοπλισμός είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του αγουρέλαιου. Εδώ φαίνεται αν η προσπάθειά σας θα δικαιωθεί ή αν θα χαθεί στις λεπτομέρειες. Το αγουρέλαιο αποκαλύπτει άμεσα κάθε λάθος και δεν αφήνει περιθώρια για διορθώσεις.

Η πρώιμη συγκομιδή και το αγουρέλαιο αξίζουν όταν γίνεται σωστή θρέψη του εδάφους  με επιλογές όπως ένα ισορροπημένο λίπασμα για ελιές. Μέχρι τον χρόνο συγκομιδής και την άμεση έκθλιψη, όλα πρέπει να λειτουργούν ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Όταν αυτό επιτυγχάνεται, το αγουρέλαιο που παράγετε δεν είναι απλώς ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Είναι η απόδειξη ότι η γνώση, η υπομονή και ο σεβασμός στον καρπό μπορούν να μετατραπούν σε πραγματική αξία.

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλαδα

Εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκπτώσεις 2020: Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29
Ελλαδα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνο το τζάκι

Για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιού προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή. Με ανοιχτή επιστολή η