Connect with us

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ηχηρό «όχι» από μαθητές και φοιτητές – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ελλαδα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ηχηρό «όχι» από μαθητές και φοιτητές – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, θέτει από σήμερα, 8 Φεβρουαρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο  «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» όπου προβλέπεται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Μπορείτε να δείτε την διαβούλευση πατώντας εδώ

Τι ορίζεται για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο “Σε εναρμόνιση με τις επιταγές της νομολογίας του ΣτΕ και υπό το σύγχρονο πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, ρυθμίζεται με το παρόν Μέρος η εγκατάσταση, η οργάνωση και η λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.).

Τα Ν.Π.Π.Ε., μετά από αδειοδότηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση από κρατικά όργανα των προγραμμάτων σπουδών τους και των κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών τους, θα απονέμουν ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά και η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης μέσω του ανθρώπινου κεφαλαίου, νέων γνώσεων, ιδεών και νέων τεχνολογιών που θα παραμείνουν στη χώρα, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις – Εισαγωγή φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με Πανελλήνιες

“Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ” τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025 και η ίδρυσή τους  θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Mε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και με Πανελλήνιες θα εγγράφονται οι φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπεται και στο νομοσχε΄διο για να εγγραφεί ο υποψήφιος φοιτητής στο Τμήμα του ενδιαφέροντος του στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8. Παράλληλα, δικαίωμα εγγραφής θα έχουν κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου καθώς και κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Στο βάθος ιδιωτικά πανεπιστήμια με δικά τους κριτήρια εισαγωγής

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο Dnews επί της ουσίας όταν ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχουν και εκείνα λόγο ως προς τα κριτήρια εισαγωγής άρα η πρόσβαση σε αυτά θα εξαρτάται και από παράγοντες για τους οποίους δεν θα έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο καθώς θα αποτελούν δικά τους προαπαιτούμενα συναρτήσει με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το μητρικό πανεπιστήμιο.

Βροντερό «όχι» φοιτητών και μαθητών στα σχέδια του Υπουργείου

Σύσσωμη η εκπαιδευτική, μαθητική και φοιτητική κοινότητα της Αθήνας έδωσε ηχηρό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα το πρωί στα Προπύλαια κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Φοιτητές και μαθητές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με αίτημά τους να παραμείνει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δωρεάν μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων.  Τα μπλοκ των φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων ήταν μαζικά και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Η πορεία λίγο μετά τις 2μ.μ. έφτασε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στις 4.00μ.μ., με τους φοιτητές να καταλήγουν στη Νομική Σχολή για να γίνει συνέλευση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του φοιτητικού κινήματος.

 

 

Στα «κάγκελα» οι μαθητές: “Στα δημόσια θα δίνουμε τριπλές Πανελλήνιες και στα ιδιωτικά θα μπαίνουν μόνο με απολυτήριο”

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στρέφεται κατά του νομοσχεδίου και του υπουργού Παιδείας καταλογίζοντάς του ότι υποβαθμίζει ξεκάθαρα τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους μαθητές του Δημόσιου Λυκείου, δημιουργώντας μαθητές και φοιτητές δυο ταχυτήτων. Οι μαθητές επιχειρηματολογούν και εξηγούν γιατί απορρίπτουν το νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των μαθητών

Ο Υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και η κυβέρνηση έχουν τσακωθεί με την πραγματικότητα και αρνούνται να αποδεχθούν ότι το νομοσχέδιο της ΑΔΙΚΙΑΣ (Ιδιωτικά ΑΕΙ) έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία μαθητών- φοιτητών, που κατά χιλιάδες και για πάνω από ένα μήνα αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ.

Για αυτό και το Υπ. Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο αναλυτικά και δήλωσε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του. Και αφού δεν έχει πιάσει η καταστολή και η τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια, όπως και η αστυνομία, οι απειλές και οι αποβολές στα σχολεία, τώρα αποφάσισαν, χωρίς ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, να προσπαθήσουν να μας ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ.

– Τι ψέματα είπε δημόσια το Υπ. Παιδείας; Ότι, θα ισχύει στα Ιδιωτικά ΑΕΙ η ΕΒΕ. Ψέματα. Δεν εννοεί την ξεχωριστή ΕΒΕ με τους διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας που πρέπει να πιάσουμε όλοι εμείς για την είσοδο σε κάθε Τμήμα (πχ Ιατρική Αθήνας 18,8). Εννοεί την ΕΒΕ του κάθε πεδίου! Δηλαδή, την κατώτερη βάση ολόκληρου του πεδίου, όχι του κάθε Τμήματος! Πχ, στην Ιδιωτική Ιατρική θα μπαίνεις με την ΕΒΕ του Πεδίου Υγείας, δηλαδή από 7 έως 9! Και με 120.000 ευρώ, μην ξεχνιόμαστε…

– Ποια αλήθεια είπε το Υπ. Παιδείας; Ναι, είπε μία: Ότι στα Ιδιωτικά ΑΕΙ θα μπαίνεις και με ΙΒ! Τι είναι αυτό; Το απολυτήριο που δίνουν τα Ιδιωτικά Σχολεία!

Για εμάς, θέλει να ψηφίσει το “Εθνικό Απολυτήριο”, που θα περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του Λυκείου, σε ΟΛΑ τα μαθήματα, με ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Άρα, τα παιδιά των Ιδιωτικών θα σπουδάζουν χωρίς καν να δίνουν εξετάσεις και τα παιδιά των Δημοσίων θα δίνουν τριπλές πανελλαδικές…

– Και τι του “ξέφυγε” του Υπουργού; Ότι, πέρα από τα Ιδιωτικά ΑΕΙ που θα έχουν πανάκριβα δίδακτρα, θα επιτρέπεται και στα Δημόσια ΑΕΙ να μπουν δίδακτρα στις σπουδές! Άρα, από το Δημοτικό έως το Μεταπτυχιακό ΟΛΑ είναι ζήτημα πορτοφολιού των γονιών σου!

Η Παιδεία όμως πρέπει να είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, όχι €υκαιρία! ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ήρθε η ώρα για ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

Συνεχίζουμε στα σχολεία ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ με νέες καταλήψεις, αποχές, πορείες και διαμαρτυρίες με κάθε τρόπο. Έχουμε δίκιο και το δίκιο θα νικήσει! Υγ. Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνουμε πως δε θεωρείτε αρκετά ικανά τα απλά παιδιά των Δημοσίων Λυκείων για να σπουδάσουν. Όμως, δεν είμαστε και ηλίθιοι!

www.dnews.gr

APXH