Connect with us

Στα δικαστήρια ο Σημανδράκος – Προς αναζήτηση νέας διοίκησης ο Αυγενάκης

Ελλαδα

Στα δικαστήρια ο Σημανδράκος – Προς αναζήτηση νέας διοίκησης ο Αυγενάκης

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στον πρώην πρόεδρο, Ευάγγελο Σημανδράκο, ο δικαστής του ζητάει να προσέλθει στο τμήμα (Πταισματοδίκης του 20ού Προανακριτικού Τμήματος) την ∆ευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11π.μ. προκειμένου να λάβει γνώση της ποινικής υπόθεσης σχετικά με ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία διενεργείται αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν ενδεχόμενης διάπραξης των αδικημάτων της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος.

Τα παραπάνω δεν τεκμηριώνουν προς το παρόν ευθύνη του απερχόμενου προέ- δρου, συνιστούν ωστόσο, μια ακόμα επιβεβαίωση της σαθρής κατάστασης που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της διαχρονικής ευθύνης που βαραίνει και τις ηγεσίες του Οργανισμού Πληρωμών. Αυτή η κατάσταση κι αυτές οι ευθύνες περιγράφονται

αρκετά εύγλωττα σε ειδική έκθεση της ανεξάρτητης αρχής Συνήγορος του Πολίτη, η οποία στηλιτεύει το ρόλο των τεχνικών συμβούλων στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε και αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αποδοχή και ενθάρρυνση σε πολλές περιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Αρκεί να αναφερ- θεί ότι στο πρώτο από τα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται κατά λέξη:

«Οι αρμοδιότητες που αναθέτει επί σειρά ετών ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ιδιώτες αναδόχους δεν περιορίζονται στην παροχή λογισμικού υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, και την υποστήριξη σε τεχνολογικά θέματα. Περιλαμβάνουν καθήκοντα διοικητικής φύσης ως αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας καταβολής επιδοτήσεων σε ανταπόκριση σχετικών αιτημάτων των παραγωγών. Σε αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνονται η διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων, η διόρθωση σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων, αλλά και η πληροφόρηση αναφορικά με διοικητικές διαδικασίες.».

Και συνεχίζει: «Η ανάθεση αυτή βάσει όσων προεκτέθηκαν φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση της διαδικασίας καταβολής επιδοτήσεων από μια εταιρεία – τεχνικό σύμβουλο και κατά συνέπεια, την αποδυνάμωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος όπως αποδείχθηκε αδυνατεί να επιτελέσει πλήρως το έργο του χωρίς τη συνδρομή του ιδιώτη αναδόχου». Αυτά που γράφει εδώ και χρόνια η Agrenda, το λέει τώρα και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι παρά την προσπάθεια για ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ενσωμάτωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, οι κομβικός ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων, φαίνεται να συνεχίζεται καθώς η ανάπτυξη και προσαρμογή των απαιτούμενων Πληροφοριακών Συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027, ανατέθηκε σε σύμπραξη εταιρειών πληροφορικής.

Να αναφερθεί εδώ ότι ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει αναφορές πολιτών με αντικείμενο την εισοδηματική τους στήριξη στο πλαίσιο των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων, ήδη από την πρώτη απονομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης κατά το έτος 2025.

Εν τω μεταξύ, σε αναζήτηση νέων μελών για το προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ κινείται ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, με τις πληροφορίες να θέλουν στη θέση της γενικής διευθύντριας του οργανισμού τη δικηγόρο Μελιτίνη Οικονομάκη, ενώ για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων τον μηχανικό Γιάννη Κούρδη από τη Λάρισα και τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, Λευτέρη Ζαβό από το Μαλεβίζι.

www.agronews.gr

APXH