Connect with us

Στο «στόχαστρο» τα μεγάλα πορτοφόλια, εκτός ΦΠΑ οι «μικροί» επαγγελματίες

Ελλαδα

Στο «στόχαστρο» τα μεγάλα πορτοφόλια, εκτός ΦΠΑ οι «μικροί» επαγγελματίες

Από 10.000 σε 20.000 ευρώ το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων, «στροφή» στα μεγάλα πορτοφόλια που δηλώνουν κέρδος… 9,5 ευρώ τη μέρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μικροί επιτηδευματίες, και ελεύθεροι επαγγελματίες με ελάχιστα ακαθάριστα έσοδα και μηδενικές δηλώσεις φορτώνουν τις φορολογικές αρχές με «ανούσια» δουλειά.

Συγκεκριμένα, κάθε μήνα, το φορολογικό σύστημα διεκπεραιώνει έναν τεράστιο όγκο ανούσιας φορολογικής ύλης με ελάχιστα κέρδη για το Δημόσιο, καθώς το πλήθος υπόχρεων υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 20.000 ευρώ δεν αποδίδει παραπάνω από το 2% των εσόδων του φόρου.

Έτσι, οι φορολογικές υπηρεσίες «παγιδεύονται» σε υποθέσεις… μηδενικού αθροίσματος, χάνοντας έτσι προσωπικό στις «μεγάλες» μάχες της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Μέχρι σήμερα, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ απαλλάσονται της υποχρεώσης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και από το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να διπλασιάσουν το όριο απαλλαγής, το οποίο θα φτάσει στα 20.000 ευρώ.

Έτσι, οι φορολογικές «δυνάμεις» θα σταματήσουν να ασχολούνται με τις μικρότερες υποθέσεις και θα στραφούν σε φορολογικά αντικείμενα που μπορούν να προσθέσουν σημαντικά έσοδα στα Δημόσια Ταμεία.

Το κράτος χάνει περίπου 10 δις ευρώ από διαφεύγοντες φόρους, «μαύρες» συναλλαγές και κρυμμένα εισοδήματα και εκεί στοχεύει σταδιακά ο συστηματικός έλεγχος της ΑΑΔΕ, στη «μεγάλη» φοροδιαφυγή.

www.dnews.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH