Connect with us

ΔΥΠΑ: Δυνατότητα εργασίας σε ανέργους με διατήρηση του επιδόματος ανεργίας

Ελλαδα

ΔΥΠΑ: Δυνατότητα εργασίας σε ανέργους με διατήρηση του επιδόματος ανεργίας

Τη δυνατότητα απασχόληση ανέργων με μισθό και με ταυτόχρονη διατήρηση τμήματος του επιδόματος ανεργίας που τους χορηγείται από τη ΔΥΠΑ, προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα κατά πάσα πιθανότητα σε δημόσια διαβούλευση, περιέχει ρύθμιση που ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023.

Με τη διάταξη που μπαίνει στο νομοσχέδιο οι άνεργοι θα μπορούν να εργάζονται μέχρι 12 ημέρες τον μήνα με ημερήσιες όμως συμβάσεις έως 3 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να χάνουν όλο το επίδομα αλλά ένα μέρος του, ανάλογο των ημερών εργασίας.

Το κείμενο της διάταξη που εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνεται στο τελικό νομοσχέδιο αναφέρει: «Οι διατάξεις περί αναστολής της επιδότησης δεν εφαρμόζονται σε επιδοτούμενους ανέργους στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισάριθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερήσιων επιδομάτων».

Με τη νέα διάταξη οι άνεργοι με επίδομα αποκτούν κίνητρο να συνάπτουν ημερήσιες συμβάσεις για ευκαιριακή 3ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε ως τώρα και θα έχουν αυξημένο εισόδημα με μεροκάματο και ένα μέρος του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα:

Παράδειγμα πρώτο: Άνεργος με επίδομα 19,16 ευρώ τη μέρα για όλο τον μήνα παίρνει 479 ευρώ (25Χ19,16=479). Με τη νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, τότε θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 229,92 ευρώ και το επίδομα ανεργίας θα μειωθεί στα 249 ευρώ. Αν οι μονοήμερες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα απασχοληθεί, προβλέπουν αμοιβή ίση με το κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, ίση δηλαδή με 34,84 ευρώ, τότε για τις 12 ημέρες που θα απασχοληθεί θα πληρωθεί με 418 ευρώ. Ετσι ο άνεργος με εργασία 12 ημερών θα πάρει 418 ευρώ από τον εργοδότη και άλλα 249 ευρώ από το επίδομα ανεργίας και συνολικά θα λάβει από εργασία και επίδομα το ποσό των 667 ευρώ.

Παράδειγμα δεύτερο: Ανεργος που εργαζόταν με αποδοχές μερικής απασχόλησης λαμβάνει επίδομα ανεργίας 14,37 ευρώ και για όλο τον μήνα παίρνει 359,25 ευρώ (25Χ14,37=359,25). Με τη νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 172,44 ευρώ και θα του μείνουν από το επίδομα ανεργίας 186,56 ευρώ . Από την 12ήμερη εργασία θα λάβει 418 ευρώ από τον εργοδότη και 186,56 από το επίδομα. Συνολικά δηλαδή θα λάβει 604,56 ευρώ.

Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να δοθούν κίνητρα στον άνεργο να ενεργοποιηθεί ως προς την εξεύρεση θέσης εργασίας τους πρώτους μήνες της ανεργίας καθώς όπως έχει παρατηρηθεί όσο περνάει ο καιρός , οι άνεργοι απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί για χρόνια στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Το ύψος των επιδομάτων ανεργίας

Σημειώνουμε ότι το ύψος των επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ είναι:

2. Για ανέργους με μερική απασχόληση και μηνιαίες αποδοχές από 209,05 ευρώ ως 418,08 ευρώ, το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 359,25 ευρώ

3. Για ανέργους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που αμείβονταν με μισθό έως 209,04 ευρώ το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε 239,50 ευρώ

Στα παραπάνω ποσά επιδομάτων προστίθενται και οι προσαυξήσεις που δικαιούνται οι άνεργοι ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογενείας τους, εφόσον δεν εργάζονται. Η προσαύξηση είναι 10% για κάθε μέλος επί του βασικού ποσού της κάθε κατηγορίας.

Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ άνεργος που είχε πλήρη απασχόληση με μισθό από 418,09 ευρώ και πάνω θα λάβει από αυτόν το μήνα επίδομα ανεργίας 479 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και δύο τέκνα ως προστατευόμενα μέλη (τα οποία τα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση) δικαιούται το επίδομα με προσαύξηση 30% (από 10% για κάθε μέλος) και το τελικό ποσό που θα παίρνει είναι 622,7 ευρώ. Αν έχει τρία τέκνα, τότε η προσαύξηση ανεβαίνει στο 40% και το επίδομα στα 670 ευρώ, ενώ με 6 μέλη (σύζυγος και πέντε παιδιά) θα πάρει το επίδομα ανεργίας με προσαύξηση κατά 60% κα θα διαμορφωθεί στα 766 ευρώ.

www.aftodioikisi.gr

APXH