Connect with us

Γονικές παροχές: «Παγίδα» για έναν στους τέσσερις φορολογούμενους

Ελλαδα

Γονικές παροχές: «Παγίδα» για έναν στους τέσσερις φορολογούμενους

– Ποιες γονικές παροχές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους – Οι κινήσεις που γλιτώνουν τους φορολογούμενους από τις περιπέτειες με την εφορία

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει ο σοφός λαός μας και η ρήση αυτή ταιριάζει στους φορολογούμενους που θα φροντίσουν να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρων.

Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου (π.χ. ακινήτου ή αυτοκινήτου) ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, που επιτρέπουν στον φορολογούμενο να παρακάμψει τα τεκμήρια και να φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα.

Χρηματικές γονικές παροχές

Προσοχή όμως, ορισμένες κινήσεις όπως οι γονικές παροχές χρημάτων οι οποίες μάλιστα είναι και αφορολόγητες έως τις 800.000 ευρώ, θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2023. Συγκεκριμένα η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty ενώ η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους φορολογούμενους που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή θα ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις δωρεάς/γονικής παροχής για κινητά περιουσιακά στοιχεία και οι δηλώσεις Δωρεάς/Γον.Παροχής χρημάτων εφόσον δεν συντάσσεται συμβόλαιο, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης myAADE, των συμβαλλομένων.

Εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή, οι τροποποιητικές δηλώσεις, οι δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας, οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

www.newsbeast.gr

APXH