Connect with us

Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Σβήνουν» τρεις ακόμη εστίες γραφειοκρατίας

Ελλαδα

Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Σβήνουν» τρεις ακόμη εστίες γραφειοκρατίας

Με το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων να «φουσκώνει» και να ενισχύει τα κρατικά ταμεία, η ΑΑΔΕ κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων που αποκτούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα σβήνοντας τρεις ακόμα «εστίες» ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.

Επίσης ετοιμάζεται μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία και ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους με τα πήγαινε – έλα στις Δ.Ο.Υ..

Οι νέες υπηρεσίες που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης από το τέλος του μήνα μέχρι και τα τέλη του ΑΑΔΕ αφορούν τα εξής:

1.      Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο οι αρχικές  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

  •  Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)
  •  Πλειστηριασμός
  •  Χρησικτησία
  •   Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος
  •   Πλασματική μεταβίβαση
  •  Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

2.      Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για  τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα, μέσω της  πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο, υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου:

Α. Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και αφορούν:

– Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας, καθώς και χρημάτων που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

Β. Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση

– Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην παραπάνω παράγραφο  για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

3.      Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024).

Μεταβιβάσεις

Με τις  αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές να καταγράφουν ανοδική τροχιά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί  περισσότερες από  250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί να αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ.  Μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty είχαν υποβληθεί:

  •          113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να υπερβαίνει τα 303 εκατ. ευρώ.
  •         50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με το φόρο που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 9 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.
  •         29.115 δηλώσεις δωρεών με φόρο 10,5 εκατ. ευρώ.
  •         49.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με το φόρο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

www.ot.gr

APXH