Connect with us

«Εξοικονομώ 2023»: Με μοντέλο επιδόματος θέρμανσης οι ενισχύσεις

Ελλαδα

«Εξοικονομώ 2023»: Με μοντέλο επιδόματος θέρμανσης οι ενισχύσεις

Σε λίφτινγκ των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που επιδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσα από οικοδομικές και άλλες παρεμβάσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κι ενώ σε λίγες μέρες στις 15 Σεπτεμβρίου λήγουν το «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του προχωρούν σε αλλαγές των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής για τις νέες δράσεις που θα προκηρύσσονται από το 2024 και κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Εξοικονομώ» που αφορά στις κατοικίες θα ακολουθήσει το μοντέλο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης όπου για κάθε γειτονιά – για κάθε ταχυδρομικό κώδικα – ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές ενεργειακής απόδοσης. Αυτοί θα καθορίζουν και το ύψος της επιδότησης που θα δικαιούνται όσοι ενταχθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Ετσι ακόμη και στην ίδια περιφερειακή ενότητα (νομός) οι επιδοτήσεις θα διαφέρουν. Για παράδειγμα στην Αττική διαφορετικές είναι οι ανάγκες θέρμανσης στους Θρακομακεδόνες σε σχέση με τον Πειραιά. Οπότε ένα νοικοκυριό που μένει στους πρόποδες της Πάρνηθας θα δικαιούται υψηλότερη ενίσχυση, εφόσον βέβαια πληροί και τα εισοδηματικά κριτήρια, σε σχέση με μία οικογένεια που έχει κατοικία σε περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Εξετάζεται, επίσης, η αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων να γίνεται με βάση τους νέους συντελεστές ενεργειακής απόδοσης ανά ταχυδρομικό κώδικα. Δηλαδή να έχουν προτεραιότητα οι περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.

Προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Στόχος του «Εξοικονομώ 2023», είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που θα ενταχθεί, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν προς ένταξη στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υφίστανται νόμιμα.
  • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
  • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
  • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», ακολούθως απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμαπ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης / ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Ανακαινίζω για νέους

Την ίδια ημερομηνία στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Αφορά νέες και νέους ηλικίας 18 έως και 39 ετών.

Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», αρκεί να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

(αναδημοσίευση από Οικονομικό Ταχυδρόμο)

APXH