Connect with us

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 15.000 νέους ανέργους

Ελλαδα

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 15.000 νέους ανέργους

Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών ετοιμάζει η ΔΥΠΑ.

Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, τα οποία εξειδικεύονται στην πρόσκληση, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, σε τομείς υψηλής ζήτησης, κυρίως για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανακατάρτιση του (reskilling).

Αντικείμενο της νέα δράσης της ΔΥΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνει:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Το έργο αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση, για έως 15.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ηλικίας 25 έως 45 ετών, μέσω της παροχής Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και πρόκειται να εστιάσει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/και στην επανακατάρτισή τους (reskilling) με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της δια ζώσης εκπαίδευσης διάρκειας 80 ωρών. Η κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η κατάρτιση θα λάβει χώρα σε θεματικά αντικείμενα, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της δράσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του πληθυσμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους στόχους της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Παράλληλα, η κατάρτιση στοχεύει στην ανάπτυξη των οριζόντιων/ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) ή των επαγγελματικών δεξιοτήτων (hard skills). Το προφίλ των υποψηφίων καταρτιζόμενων που θα κληθούν να υποβάλουν αίτησης συμμετοχής καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα κατάρτισης θα εξειδικευτούν στη Δημόσια Πρόσκληση.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (TrainingVouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α.

Το έργο υλοποιείται μέσω των Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. και του Μητρώου Φορέων Πιστοποίησης της Δ.ΥΠ.Α. Οι πάροχοι κατάρτισης και οι φορείς πιστοποίησης που είναι ήδη ενταγμένοι στα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α., μπορούν να συμμετέχουν στο παρόν έργο, με την προϋπόθεση ότι καταθέτουν σχετική “Αίτηση” για τη συμμετοχή τους με βάση τις προσκλήσεις που θα εκδώσει η Δ.ΥΠ.Α, χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή των δικαιολογητικών που έχουν ήδη προσκομιστεί και αξιολογηθεί για την ένταξή τους στα ανωτέρω μητρώα, εφόσον αυτά τα δικαιολογητικά παραμένουν σε ισχύ. Οι πάροχοι οφείλουν να διατηρούν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που έχουν καταθέσει κατά την ένταξή τους στα ανωτέρω Μητρώα.

Τα προγράμματα Κατάρτισης

1. Η υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή, με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι. ή αδειοδοτημένο Κ.Δ.Β.Μ. Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης αποτελεί ευέλικτη μορφή επιμόρφωσης, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός χρόνου και τόπου. Βασίζεται στις αρχές της ανοικτής εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξατομικευμένης μάθησης. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Παράλληλα, η δια ζώσης εκπαίδευση, διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος – Προϋπολογισμός

1. Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (12.600.000,00 €).

Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ.

Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Τυχόν τραπεζικές προμήθειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α. στον ΚΑΕ 0431.

Ωφελούμενοι – Μητρώο Ωφελούμενων

Για τη συμμετοχή των ωφελούμενων στα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, η Δ.ΥΠ.Α. εκδίδει Δημόσια Πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών εγγεγραμμένους στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. τους οποίους και καλεί να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής.

Για την υλοποίηση του παρόντος έργου ακολουθείται η διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της ανωτέρω δημόσιας πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α. στην οποία καθορίζονται με λεπτομέρεια οι όροι υλοποίησης του παρόντος έργου.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» έχουν άνεργοι, ηλικίας 25-45 ετών εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών

Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη στην απασχόληση των ωφελούμενων που θα ολοκληρώσουν την δράση της κατάρτισης του πρώτου κεφαλαίου της δράσης, με την εφαρμογή των νέων δεξιοτήτων τους.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους gov.gr και συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

www.aftodioikisi.gr

APXH