Connect with us

Πότε ξεπαγώνουν οι τριετίες

Ελλαδα

Πότε ξεπαγώνουν οι τριετίες

Στο ξεπάγωμα των τριετιών σε περίπου 1,5 χρόνο και στην νομοθέτηση τους στοχεύει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε “με το ρυθμό που κατεβαίνει η ανεργία τώρα, πιστεύω ότι σε περίπου 1 με 1,5 χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%”.

Σκοπός του Υπουργού είναι να νομοθετήσει για τις τριετίες πριν πέσει η ανεργία κάτω από το 10% για να ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι τι θα ισχύσει στο μισθό τους από την ώρα που θα φτάσςλει σε ετήσιο ρυθμό η ανεργία κάτω από το 10%.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα για τον μήνα Μάιο έφτασει στο 10,8%, ενώ ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο είχε αγγίξει το 11,3%, σημαίνοντας πως καταγράφει μία σταθερή μείωση.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν επιπλέον αποδοχές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30 % ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός για τους εν λόγω εργαζόμενους έφτασε έως και τα 1 183 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, το δε ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2019 κυμαίνεται από 2.002 ευρώ έως 2.366 ευρώ.

Οι άλλοι εργαζόμενοι που δεν είχαν συμπληρώσει τριετία από το 2012 μέχρι σήμερα δεν λαμβάνουν αυξήσεις.

Οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξήθηκαν στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ορατό είναι το ‘’ξεπάγωμα’’ των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2025 θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%.

Μία τέτοια ρύθμιση θα σημαίνει προσαύξηση μισθών έως 30%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 400.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Επισημαίνετα ότι το ‘’ξεπάγωμα’’ των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα..

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξεπάγωμα των τριετιών δεν θα εχει αναδρομική ισχυ.Δηλαδή, στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι τριετίες το 2025 δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2024.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 2025 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012 – 2024) θα χαθεί.
Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά την δεκαετία 2012 – 2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

www.dikaiologitika.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH