Connect with us

Βιομηχανία: «Βουτιά» 21% στις τιμές εισαγωγών τον Μάιο

Ελλαδα

Βιομηχανία: «Βουτιά» 21% στις τιμές εισαγωγών τον Μάιο

Ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών στα επόμενα στάδια της αλυσίδας και εν τέλει στο ράφι γεννούν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα οποία δείχνουν σημαντική πτώση των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάιο κατέγραψε μείωση 20,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό δείκτη, έναντι αύξησης 37,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης τον Μάιο υποχώρησε κατά 3,5%, σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Αύξηση 7,2% σε επίπεδο 12μηνου

Ωστόσο, σε επίπεδο 12μήνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,2% έναντι αύξησης 28,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μείωση κατά 20,8% του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών τον φετινό Μάιο οφείλεται:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 29,2%

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 0,2%

Στη μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 20,8% συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

ΕΛΣΤΑΤ

naftemporiki.gr

APXH