Connect with us

Προς νέα αναβολή εκλογών στα 59 Επιμελητήρια-μέλη της ΚΕΕ;

Ελλαδα

Προς νέα αναβολή εκλογών στα 59 Επιμελητήρια-μέλη της ΚΕΕ;

Η αναβολή για άλλον ένα χρόνο των αρχαιρεσιών στα 59 Επιμελητήρια-μέλη της ΚΕΕ φαίνεται να εξετάζεται από διάφορες πλευρές.

Αυτό επισημαίνουν με επιστολή τους στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες του χώρου. Θεσμικά, οι αρχαιρεσίες έχουν οριστεί για το τέλος του χρόνου, καθώς η θητεία των επιμελητηριακών οργάνων διοίκησης έχει παραταθεί ήδη επί δύο χρόνια και οι διοικήσεις τους διανύουν το έκτο έτος τους.

Οι επιμελητηριακές εκλογές εκ του νόμου διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και αν υλοποιηθούν οι φόβοι για νέα παράταση των αρχαιρεσιών, οι διοικήσεις των επιμελητηρίων θα οδηγηθούν σε έβδομο χρόνο θητείας.

Στην ΚΕΕ συμμετέχουν ισότιμα και τα 59 ελληνικά Επιμελητήρια: Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά, που εκπροσωπούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας – κάπου 880.000 επιχειρήσεις.

«Όμως, όταν από όλες τις πλευρές τονίζεται ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επιχειρηματικότητα, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να υπονομεύεται ο θεσμός;» είναι το ερώτημα που θέτουν επιμελητηριακοί παράγοντες. «Εκτός και εάν τελικά αυτό είναι το ζητούμενο! Η αποψίλωση του μοναδικού θεσμού που στέκεται αρωγός στον δύσμοιρο μικρομεσαίο επιχειρηματία αυτής της χώρας. Που δίνει αγώνα για την επιβίωσή του, και που με τα πενιχρά τους μέσα, αλλά με τη μεγάλη δύναμη της φωνής τους, τα επιμελητήρια γίνονται η φωνή του, η δύναμή του, και ο μοχλός πίεσης απέναντι στην Πολιτεία».

«Έστω και την τελευταία στιγμή, ας πρυτανεύσει η όποια λογική φωνή μπορεί να αρθρώσει λόγο και ανάστημα, απέναντι στην υποβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού. Οι εκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση των διοικήσεων είναι δικαίωμα που αποκτήθηκε με επίπονους αγώνες», τονίζουν στην επιστολή τους οι επιμελητηριακοί παράγοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχει τεθεί ζήτημα αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο χρόνο που προβλέπεται, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

www.naftemporiki.gr

APXH