Connect with us

Κτηματολόγιο: Ανακοινώνονται ψηφιακά εργαλεία από την άλλη εβδομάδα

Ελλαδα

Κτηματολόγιο: Ανακοινώνονται ψηφιακά εργαλεία από την άλλη εβδομάδα

Ανακοινώσεις για ψηφιακά εργαλεία στο Κτηματολόγιο από την άλλη εβδομάδα προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, επισημαίνοντας ότι είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα για ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου.

Όπως σημείωσε, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, τα οποία θα εντατικοποιηθούν στην πορεία, προκειμένου να μπει τέλος στις ουρές σε Κτηματολόγια και Υποθηκοφυλακεία.

Αναφερόμενος στα κτηματολογικά γραφεία, επεσήμανε ότι στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν και να πάψει να υπάρχει η εικόνα με τους χιλιάδες φακέλους. Είπε επίσης ότι θα τελειώνουν όλα στο γραφείο του συμβολαιογράφου ψηφιακά.

«Προσωπική πρόκληση για έμενα είναι η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων που αφορά πολύ κόσμο. Έχουμε περίπου 2.000 συμβόλαια που υπογράφονται καθημερινά, άρα βασικός μας στόχος, μαζί με τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι μία μεταβίβαση ακινήτου από τους πέντε και έξι μήνες που διαρκεί σήμερα, να διαρκεί πολύ λιγότερο», υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου εντάσσεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως έχει γνωστό, σε πρώτη φάση το ψηφιακό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αντλήσουν ψηφιακά τον όγκο χαρτιών που ζητούν από τους πολίτες.

Εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να αντλήσει όλα τα στοιχεία, τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο, αυτόματα από την πλατφόρμα.

www.naftemporiki.gr

APXH