Connect with us

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις και ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Ελλαδα

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις και ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Νέα δεδομένα  έρχονται για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”  η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα περιοριστεί μόνο για ευάλωτους, όπως αυτό φαίνεται να κυριαρχεί στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία αλλά και όπως φάνηκε και από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται σε κατάργηση των έκτακτων μέτρων στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο αλλά και  επιστροφή στην κανονικότητα από τον Δεκέμβριο ή ακόμα και το νέο έτος και όχι την 1η Οκτωβρίου όπως αναμενόταν. Σημειώνεται δε πως ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης φέρεται να μην προχωράει σε παρέκκλιση από τις ευρωπαϊκές επιταγές της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού,  ύστερα  από σχετικές εισηγήσεις  που έγιναν από αρμόδιους φορείς.

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμοστούν τα μεταβατικά τιμολόγια

Παράλληλα όμως προσανατολίζεται στην εφαρμογή μεταβατικών τιμολογίων για το δίμηνο  (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου) και πιθανότατα και τον Δεκέμβριο, ώστε να δώσει τα χρονικά περιθώρια σε προμηθευτές και καταναλωτές μιας καλύτερης προετοιμασίας για τη μετάβαση στο προ κρίσης καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το σχέδιο που επεξεργάζεται  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ  για το διάστημα από την  1η Οκτωβρίου έως και την 31η Νοεμβρίου ή και τέλος του έτους  προβλέπει πως οι πάροχοι θα διαθέτουν στην αγορά τιμολόγια διάρκειας 1 μήνα τα οποία θα γνωστοποιούν στους καταναλωτές την 1η του μήνα εφαρμογής τους σε αντίθεση με τα σημερινά που προκοινοποιούνται στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα εφαρμογής.

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου οι πάροχοι ανακοινώνουν απλώς την τιμή κιλοβατώρας, στα νέα μεταβατικά τιμολόγια θα πρέπει να γνωστοποιούν στους καταναλωτές και τον τύπο μέσω του οποίου προκύπτει η τιμή. Θα πρέπει δηλαδή να ανακοινώνουν την εξίσωση με τις διάφορες μεταβλητές που έλαβαν υπόψη τους για να καθορίσουν την τιμή της κιλοβατώρας.

Για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου για τους καταναλωτές δεν θα αλλάξουν επί της ουσίας πολλά πράγματα σε σχέση με σήμερα. Θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή του παρόχου τους έστω και την 1η ημέρα του μήνα αναφοράς και θα μπορούν να τη συγκρίνουν με τις τιμές των άλλων παρόχων και να επιλέγουν αν θα παραμείνουν ή όχι, χωρίς να υπόκεινται σε κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Οι προμηθευτές θα αξιοποιήσουν το μεταβατικό αυτό διάστημα για να οριστικοποιήσουν τα τιμολόγια μακρύτερης διάρκειας που θα διαθέσουν στην αγορά και να ενημερώσουν εγκαίρως τους πελάτες τους γι’ αυτά αλλά και τις νέες συμβάσεις εντός των χρονικών ορίων των 60 ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας. Τα μεταβατικά τιμολόγια, η ακριβής περίοδος ισχύος τους και οι λεπτομέρειες της εφαρμογής τους οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο για να προχωρήσουν είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε μέσω τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας.

www.enikonomia.gr

APXH