Connect with us

Σε σταυροδρόμι η κερδοφορία των τραπεζών – «Βαρόμετρο» τα κόκκινα δάνεια

Ελλαδα

Σε σταυροδρόμι η κερδοφορία των τραπεζών – «Βαρόμετρο» τα κόκκινα δάνεια

Στήριξη στην καθαρή κερδοφορία των τραπεζών είναι πιθανό να προσφέρει εφέτος μια χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2023 υπογράμμισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις αξιόλογης επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Αν και αναγνώρισαν ότι ο πληθωρισμός και ο ανοδικός κύκλος στα επιτόκια, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά διαφαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο τέλος του, θα πιέσει ένα μέρος των δανειοληπτών, τόνισαν πως οι όποιες επιπτώσεις στους δείκτες καθυστερήσεων αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Την καλή πορεία των εισπράξεων και των αποθεραπειών προβληματικών χορηγήσεων έδειξαν τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης.

Σύμφωνα με αυτά οι καθαρές εισροές (formation) μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

– Στην Εθνική Τράπεζα ήταν μηδενικές

– Στην Alpha Bank ήταν αρνητικές κατά 200 εκατ. ευρώ

– Στη Eurobank οριακά θετικές κατά 7 εκατ. ευρώ

– Στην Τράπεζα Πειραιώς αρνητικές κατά 100 εκατ. ευρώ

Για το τρέχον τρίμηνο, αλλά και για το δεύτερο μισό της χρονιάς οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται πιθανή μία μεγάλη άνοδος των νέων επισφαλειών.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα εξής:

– Πρώτον, το σύνολο πλέον της στεγαστικής πίστης είναι προστατευμένο από νέες αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια, μετά τον ορισμό πλαφόν στους δείκτες αναφοράς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα δάνεια της κατηγορίας

– Δεύτερον, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων με καταλύτη τον τουριστικό τομέα, ο οποίος με βάση τις έως τώρα επιδόσεις του δείχνει ότι θα ξεπεράσει σε εισπράξεις το 2022

– Τρίτον, η απασχόληση ενισχύεται, ενώ στήριξη στα εισοδήματα προσφέρει και η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού

– Τέταρτον, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση έχει καταγράψει το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με αναλυτές, η βασική πηγή ανησυχίας των τραπεζικών διοικήσεων για το ζήτημα των επισφαλειών, αφορά στα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία έχουν μείνει εκτός του πέπλου προστασίας που έχουν δημιουργήσει.

Σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα για τόκους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθιστώντας δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση των χρεών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, κρίσιμο ρόλο για την εξέλιξη των μεγεθών θα παίξει η πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και ο βαθμός αντιστάθμισης του επιπλέον κόστους που δημιουργεί η άνοδος των επιτοκίων από την πορεία του κύκλου εργασιών των πελατών αυτών.

Οι στόχοι του 2023

Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες στους στόχους που έχουν ανακοινώσει για το 2023, προβλέπουν την ενίσχυση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα:

Alpha Bank: 85 μονάδες βάσης από 65 το 2022
Eurobank: 85 μ.β. από 76 το 2022
Εθνική Τράπεζα: 80 μ.β από 70 το 2022
Τράπεζα Πειραιώς: 120 μ.β. από 80 το 2022

Εάν όμως τελικά δεν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση των επισφαλειών σε επίπεδα που να δικαιολογούν τη διενέργεια επιπλέον προβλέψεων, δεν αποκλείεται η χρονιά να κλείσει με χαμηλότερο κόστος για το πιστωτικό ρίσκο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

www.ot.gr

APXH