Connect with us

Ανακοινώνονται οι τιμές ρεύματος για τον Ιούνιο – Στον «πάγο» για λίγο ακόμη η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ελλαδα

Ανακοινώνονται οι τιμές ρεύματος για τον Ιούνιο – Στον «πάγο» για λίγο ακόμη η ρήτρα αναπροσαρμογής

Από 0,14 – 0,16ευρώ η kWh θα είναι το εύρος των τιμών στα τιμολόγια Ιουνίου που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες παροχ΄ης ηλεκτρικού ρεύματος αύριο 20 Μάϊου μια ημέρα πριν τις εκλογές. Οι επιδοτήσεις ήδη έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Ενέργειας και για τον μήνα Ιούνιο ενώ παράταση έχει πάρει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Οι χρεώσεις ανα kWh θα ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα λόγω και των προγραμμάτων επιβράνευσης που έχουν θεσπίσει οι πάροχοι με αρκετοί πελάτες να πετυχαίνουν μονοψήφια τιμ΄ή.. Η επιδότηση που ήδη έχει ανακοινωθεί και φτάνει το 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, στη βασική κατανάλωση, τότε αναμένεται οι τιμές να φτάσουν σε επίπεδα που θα ανέρχονται σε προ κρίσης τελικές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο για τη ΔΕΗ στα 0,159 ευρώ/kWh ή 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα υποχώρησαν τα τιμολόγια για καταναλώσεις κάτω από 500 kWh σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έναντι 0,165 ευρώ/kWh τον Απρίλιο.
Στο μεταξύ οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου για το Μάιο και τον Ιούνιο, με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει αρχές Μαΐου, διαμορφώνονται ως εξής.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για την αγορά ρεύματος, δηλαδή, με παράταση της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και τους παρόχους ενέργειας να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε την Πέμπτη το ΥΠΕΝ, με βάση Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

www.dikaiologitika.gr

APXH