Connect with us

Ταμειακές Μηχανές: Αλλάζουν πάλι (αλλά με επιδότηση) για να διασυνδεθούν με τα POS

Ελλαδα

Ταμειακές Μηχανές: Αλλάζουν πάλι (αλλά με επιδότηση) για να διασυνδεθούν με τα POS

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από τότε που επαγγελματίες έτρεξαν να αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές τους προκειμένου να διασυνδεθούν τα συστήματα της εφορίας και τώρα πρέπει να το κάνουν ξανά!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στέλνει νέες προδιαγραφές για την αναβάθμιση 400.000 ταμειακών μηχανών (παλαιού τύπου) με στόχο τη διασύνδεσή τους με τα μηχανήματα πληρωμής POS. Ζητά όμως και αντικατάσταση 140.000 ταμειακών ειδικού τύπου (οι λεγόμενες ταμειακές κομπιούτερ) με φορολογικούς μηχανισμούς νέας γενιάς! Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι!

Ειδικότερα, οι περίπου 400.000 ταμειακές παλιού τύπου θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους… εάν μπορούν. Εάν είναι πολύ παλιές ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και τον μηχανισμό. Και για τις δύο περιπτώσεις όμως θα υπάρχει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω voucher και συγκεκριμένα 120 € για το λογισμικό και 350 € για την αναβάθμιση του μηχανισμού. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Η αναβάθμιση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα με ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο και αντικαθίσταται από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν οι παραπάνω επιδοτήσεις.

Το μεγάλο εγχείρημα αφορά την εστίαση. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων. Ετσι λοιπόν οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές που θα αποτελούν μέρος ενός κλειστού κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS. Υπολογίζεται ότι την εστίαση πρέπει να αλλάξουν 82.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές και 11.000 ειδικά μηχανήματα έκδοσης αποδείξεων.

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες, Πέμπτη, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη.

Υπό αναθεωρήσιμη τα κίνητρα για αποδείξεις

Την ίδια ώρα, επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, όπως το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι όταν πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε 20 κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.ά.). Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης.

www.newmoney.gr

APXH