Connect with us

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα λόγω ΑΠΕ

Ελλαδα

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα λόγω ΑΠΕ

Με «ψαλίδι» στην παραγωγή των ΑΠΕ που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και στο 50%, «μαχαίρι» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθετα έκτακτα μέτρα που θα αναζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συγκαλεί η ΡΑΕ, θα επιχειρήσουν οι αρμόδιοι φορείς να αποτρέψουν τον υψηλό κίνδυνο για μπλακ άουτ το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας του Πάσχα.

Αν και ο κίνδυνος αυτός παραδοσιακά προερχόταν από την αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση κυρίως σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα και το κατ’ εξοχήν μέτρο αντιμετώπισης ήταν οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων, το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια με την αυξημένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συμβαίνει να εμφανίζεται και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως η τρέχουσα, όπου η διαχείριση της ευστάθειας του συστήματος αποτελεί καθημερινή άσκηση για τον ΑΔΜΗΕ.

Οταν δύει ο ήλιος…

«Τα φορτία καλύπτονται σε ποσοστό 60% και 70% από ΑΠΕ, στο σύστημα μένει ελάχιστος χώρος για τις συμβατικές μονάδες και όταν ξαφνικά με τη δύση του ηλίου αρχίζει να πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών δεν είναι εύκολο να αυξήσεις μέσα σε μία ώρα την παραγωγή των συμβατικών μονάδων για να ισορροπήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή με μπλακ άουτ, εξηγούν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ».

Αναφέρουν μάλιστα ότι το σύστημα βρέθηκε πολύ κοντά στο μπλακ άουτ την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με χαμηλά φορτία και υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και κρατήθηκε όρθιο με περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ για κάποιες ώρες. Ο κίνδυνος αυτός εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ ως ακόμη υψηλότερος τις ημέρες του Πάσχα καθώς οι καταναλώσεις κινούνται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται βάσει ιστορικών προβλέψεων για τη συγκεκριμένη περίοδο να κάνουν «βουτιά». «Αν έχουμε ανέμους πέντε μποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ μπορεί να φτάσει στα 5.000 μεγαβάτ, ενώ το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 μεγαβάτ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περικόψουμε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουμε το μπλακ άουτ», αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ. Ενα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση των εισαγωγών, κάτι που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημα στη Β. Ελλάδα. Από τη Βέροια μέχρι τη Θράκη συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, η παραγωγή των διάσπαρτων φωτοβολταϊκών ήταν τόσο υψηλή και η κατανάλωση τόσο χαμηλή που μόλις 50 μεγαβάτ καλύπτονταν από το σύστημα και χρειάστηκε για κάποιες ώρες να κοπούν εισαγωγές για να μην υπάρξει μπλακ άουτ, αναφέρουν από τον ΑΔΜΗΕ περιγράφοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αυτή την περίοδο.

Χρειάζονται μπαταρίες

Ως «ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει» περιγράφει στην «Κ» τη διαχείριση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς το εργαλείο της αποθήκευσης και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, και επισημαίνει την ανάγκη επίσπευσης της εγκατάστασης μπαταριών στο σύστημα. Χωρίς αποθήκευση η ενέργεια που παράγεται θα πρέπει να καταναλώνεται για να υπάρχει ευστάθεια. Η παραγωγή των ΑΠΕ συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα όταν φυσάει και έχει και ηλιοφάνεια και η κατανάλωση είναι χαμηλή, να υπάρχει περίσσεια ενέργειας. Επειδή φυσικά δεν μπορεί να πεις στους καταναλωτές αυξήστε την κατανάλωση, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για μείωση όταν η παραγωγή είναι περιορισμένη, οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ είναι αναπόφευκτες για την ευστάθεια του συστήματος, τονίζει αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα του ελληνικού συστήματος να υποδεχθεί ΑΠΕ δεν είναι άπειρη και ότι από άποψη διαχείρισης η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της.

Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και χαμηλών καταναλώσεων έχει περιορίσει τα φορτία του συστήματος στο μισό από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. «Από 1.100 μεγαβάτ που κάλυπταν πέρυσι ένα μεσημέρι με λιακάδα οι συμβατικές μονάδες, φέτος φτάσαμε στα 500 μεγαβάτ. Και ενώ φαίνεται να μην τις χρειάζεσαι τώρα, μια καλοκαιρινή νύχτα με καύσωνα σου είναι απαραίτητες όλες για να καλύψεις τη ζήτηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το σύστημα. Χρειαζόμαστε ευέλικτες μονάδες να μπορούν να καλύψουν το εύρος των διακυμάνσεων της παραγωγής από τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ», τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ.

Στην αυριανή σύσκεψη ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσουν τις κρίσιμες ώρες για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο τι παραγωγή μπορεί να περικόψει ο καθένας για να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, ενώ θα εξεταστεί και κάθε άλλο μέτρο.
www.kathimerini.gr

APXH