Connect with us

Προδημοσίευση του Οδηγού για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ελλαδα

Προδημοσίευση του Οδηγού για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις ένταξης, εισοδηματικά κριτήρια και ύψος ενίσχυσης

Αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/), ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά  και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

Μέσω του νέου προγράμματος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα 

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Ύψος ενίσχυσης

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του και καθορίζεται ως εξής:

 

Χωρητικότητα boiler (λίτρα) Μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ κάθε επιταγής (ανώτατο ποσό επιχορήγησης προ ΦΠΑ ανά περίπτωση) Ποσοστό (%) ενίσχυσης  επί της λιανικής τιμής πώλησης της συσκευής

(όπως προκύπτει κατά τη στιγμή της αγοράς)

Από Έως
3η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου 2η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου 1η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου 
50% 55% 60%
110 135 510,48 € 561,29 € 612,10 €
136 185 643,55 € 707,26 € 771,77 €
186 754,03 € 829,84 € 904,84 €

 

Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες προς αγορά

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Tο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω– Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έρχεται να δώσει ακόμα μια σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά, αλλά και ακόμα μια ώθηση στην πολιτική προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον ενεργοβόρα οικιακή συσκευή και με την αντικατάσταση του, θα ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό το μέσο ενεργειακό κόστος κάθε ελληνικού νοικοκυριού που θα κάνει την αντικατάσταση. Παράλληλα επιτυγχάνουμε τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αφού πλέον θα αξιοποιείται το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας για να έχουν τα νοικοκυριά ζεστό νερό. Μεριμνούμε αδιάκοπα τόσο για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και για την στήριξη των προϋπολογισμών των νοικοκυριών».

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Ανοίγει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την αντικατάσταση και ανακύκλωση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, με το ΥΠΕΝ να ανακοινώνει ίσως και σήμερα τον σχετικό Οδηγό.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται τα ποσοστά επιδότησης, τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, οι κατηγορίες των προς επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων, δηλαδή όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ακολουθεί παρόμοια διαδικασία με εκείνη του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ένα πρόγραμμα στο οποίο η επιδότηση θα κυμαίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες από 50% έως 60% και θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου. Αν και μέχρι και χθες, βασικές παράμετροι του προγράμματος τελούσαν ακόμη υπό διαμόρφωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ευνοϊκότερα σε σχέση με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών και θα χωρίζουν τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: Με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ στην πρώτη, από 5.000 έως 10.000 στη δεύτερη και από 10.000 ευρώ και πάνω στην τρίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια.
  • Το ποσοστό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 50% με 60% ανάλογα την κατηγορία του δικαιούχου.
  • Επιλέξιμες θα είναι πιθανότατα και οι δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές) και κάθε νοικοκυριό θα έχει δικαίωμα υποβολής μέχρι δύο αιτήσεων.
  • Θα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων με διαφορετικό πλαφόν τιμής, ανάλογα με την χωρητικότητα του δοχείου σε λίτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εξεταστεί το σενάριο να υπάρξουν τέσσερις κατηγορίες (110-130 λίτρα, 131-160 λίτρα, 161-200 λίτρα και πάνω από 201 λίτρα).
  • Επίσης εξετάζεται να υπάρχει πρόσθετη επιδότηση για την  εγκατάσταση, γεγονός το οποίο θα μειώσει το τελικό κόστος για τους δικαιούχους.
  • Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι να υπάρχει εγκατεστημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα ≥ 40 λίτρα, ο οποίος και θα ανακυκλωθεί. Εκτιμάται ότι μικρότερης χωρητικότητας ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες δεν αποτελούν κύρια μονάδα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (πχ χρησιμοποιούνται τοπικά στην κουζίνα).
  • Επιλέξιμοι θα είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες που διαθέτουν συλλέκτες επιλεκτικής τεχνολογίας.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση Solar Keymark είτε στο σύνολο τους (πιστοποίηση συστήματος), είτε για τους ηλιακούς συλλέκτες που χρησιμοποιούν. Η επιλογή αυτή έγινε για να διασφαλιστεί η ποιότητα των ηλιακών που θα επιδοτηθούν. Φυσικά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους ισχύοντες κανονισμούς.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι καινούργιοι – αμεταχείριστοι και να διαθέτουν εργοστασιακή εγγύηση 2 ετών. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τεχνική υποστήριξη – service στην Ελλάδα.
  • Οι κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων αλλά και τα καταστήματα εμπορίας θα έχουν δυνατότητα να εγγράφονται στην πλατφόρμα και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθ’ όλη την διάρκειά του.

energypress.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH