Connect with us

Έρευνα: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά η αξία ενός Σαββατοκύριακου είναι ανεκτίμητη

Ελλαδα

Έρευνα: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά η αξία ενός Σαββατοκύριακου είναι ανεκτίμητη

Τα χρήματα πράγματι… φέρνουν την ευτυχία, και η συσχέτιση αυτή εκτείνεται πολύ πέρα από το όριο των 75.000 δολαρίων ετησίως που θεωρούνταν το ανώτατο εισοδηματικό όριο για το οποίο ισχύει η συσχέτιση μεταξύ εισοδημάτων και βελτιωμένης ψυχολογίας, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με την μελέτη που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο, η ικανοποίηση όντως αυξάνεται σταθερά αναλόγως με τα εισοδήματα, και μάλιστα η καλή ψυχική κατάσταση ενισχύεται καθώς ο μισθός αυξάνεται πέραν των 100.000 δολαρίων ετησίως – εφόσον βέβαια το άτομο απολαμβάνει ένα ορισμένο βασικό επίπεδο ευτυχίας από την αρχή. Αυτό προκύπτει από μελέτη σε 33.391 άτομα που ζουν στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Η αντιστοιχία χρημάτων – ευτυχίας θεωρείται ότι διατηρείται για εισοδήματα έως 500.000 δολάρια, αν και δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το τι ισχύει πέραν αυτού του επιπέδου.

Η αντιστοιχία

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια διάσημη εργασία του 2010 από τον ψυχολόγο Daniel Kahneman και τον οικονομολόγο Angus Deaton, η οποία ανέφερε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα μέχρις ότου η σχέση αρχίσει να «ισοπεδώνεται» μεταξύ 60.000 και 90.000 δολαρίων ετησίως.

Τώρα ο Kahneman έχει επανεξετάσει την εργασία του σε συνεργασία με τον διδακτορικό φοιτητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην διευθυντή προϊόντων λογισμικού Matthew Killingsworth, ο οποίος σε μια μελέτη του 2021 εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντιστοιχία χρημάτων-ευτυχίας.

Βεβαίως ένα όριο υπάρχει, αλλά αυτό αφορά μόνο το πιο δυστυχισμένο 20% των ανθρώπων, όταν αυτοί αρχίζουν να κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια. Ακόμη όμως και τα μέλη αυτής της δυστυχισμένης ομάδας έγιναν πιο ευτυχισμένα καθώς το εισόδημά τους αυξανόταν, φτάνοντας μέχρι και σε εξαψήφιο νούμερο. Είναι μόνο σε αυτό το σημείο όπου για την ευτυχία η επίδραση των περισσότερων χρημάτων σταματά να λειτουργεί και αυτοί που παραμένουν δυστυχείς δεν ανακουφίζονται πλέον από το υψηλότερο εισόδημα.

«Για τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, τα χρήματα σαφώς βοηθούν πολύ», δήλωσε ο Killingsworth στο New Scientist. «Αλλά αν έχετε ένα αξιοπρεπές εισόδημα και εξακολουθείτε να είστε δυστυχισμένοι, η πηγή της δυστυχίας σας μάλλον δεν είναι κάτι που τα χρήματα μπορούν να διορθώσουν».

Η αξία ενός Σαββατοκύριακου

Για όλους τους υπόλοιπους Αμερικανούς εκτός αυτής της ομάδας, περισσότερα χρήματα σημαίνουν περισσότερη ευτυχία, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Και για το πιο ευτυχισμένο 30% του πληθυσμού, ο ρυθμός αύξησης της ευτυχίας επιταχύνεται ακόμη και όταν τα εισοδήματα ξεπερνούν τα 100.000 δολάρια.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική συναισθηματική επίδραση των περισσότερων χρημάτων σε ένα άτομο είναι μικρή σε σύγκριση με άλλες συνθήκες, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο δύο ημέρες άδεια στο τέλος της εβδομάδας.

«Μια περίπου τετραπλάσια διαφορά στο εισόδημα είναι περίπου ίση με την επίδραση ενός Σαββατοκύριακου», αναφέρεται.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εργαζόμενοι ενήλικες μεταξύ 18 και 65 ετών που ζούσαν στις ΗΠΑ, με μέση ηλικία 33 ετών και μέσο εισόδημα νοικοκυριού 85.000 δολάρια ετησίως. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με την ευτυχία τους αρκετές φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ανέπτυξε ο Killingsworth.

www.ot.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH