Connect with us

Κατώτατος μισθός: Σε ποιο ύψος θα «κλειδώσει» η αύξηση

Ελλαδα

Κατώτατος μισθός: Σε ποιο ύψος θα «κλειδώσει» η αύξηση

Αλλαγές στον κατώτατο μισθό.

Ο συνδυασμός αύξησης του κατώτατου μισθού με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα κρίνει το τελικό ύψος των νέων μισθολογικών αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κατώφλι» της νέας αύξησης ξεκινά από το 8% ενώ το πλέον «αισιόδοξο σενάριο» ανεβάζει την αύξηση στο 12,2% και εκτινάσσει το νέο κατώτατο μισθό πάνω από τα 800 ευρώ.

Η «συγκρατημένη αύξηση» – προσδιορίζει το νέο μισθό στα 770 έως 780 ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτή θα παρουσιασθεί ως – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή 7,75%.

Ωστόσο οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η τελική απόφαση

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αν και είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου, εντούτοις αναβλήθηκε λόγω της κύρηξης του τριήμερου εθνικού πένθους. Θα προηγηθεί σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας – , ενώ η ισχύς του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

«Η αύξηση θα είναι γενναία αλλά ρεαλιστική», σύμφωνα με την περιγραφή των αρμοδίων οικονομικών στελεχών της κυβέρνησης, γεγονός που παραπέμπει σε ποσοστά αυξήσεων που κυμαίνονται κοντά – και λίγο υψηλότερα – στις αυξήσεις των συντάξεων.

Η κυβέρνηση θεωρεί τον κατώτατο μισθό και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως δύο αλληλένδετα θέματα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού κόστους. Σημειώνεται ότι η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπιστικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η μείωση των εισφορών
Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω στις τρείς – τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας. Συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Οι κοινωνικοί εταίροι
Στο μεταξύ, τεράστιες αποστάσεις χωρίζουν τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων που έχουν υποβληθεί και θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα διαβούλευσης. Το «άνοιγμα» των προτάσεων ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΕΒ προτείνει 5,5% και ζητά να επικρατήσουν οι απόψεις για «λελογισμένες αυξήσεις». Στην αντίπερα όχθη η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση περίπου 16% σημειώνοντας ότι «ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης». Χαρακτηριστική αυτού είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ πως «παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι στης φτώχειας».

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία ζητά, το ξεπάγωμα των τριετιών, ώστε να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι επιδόματα προϋπηρεσίας (σύμφωνα με το νόμο θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%), όπως επίσης και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την σύγκλιση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, (που είναι ανενεργή εδώ και 12 χρόνια) ώστε να τεθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της εποχικής απασχόλησης.

www.aftodioikisi.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH