Connect with us

Πρόσω ολοταχώς στη διαδικασία αύξησης τιμών σε φάρμακα

Ελλαδα

Πρόσω ολοταχώς στη διαδικασία αύξησης τιμών σε φάρμακα

Στην επόμενη φάση περνάει η διαδικασία αύξησης τιμών στα φάρμακα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του News4Health.

Για ένα μίγμα παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας, που στόχο θα έχουν να διασφαλίσουν την παραμονή στην ελληνική αγορά φαρμάκων με χαμηλή τιμή, είχε κάνει λόγο το News4Health.

Σήμερα, κατόπιν εντολής του Υ.Υ. με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κάλεσε τους κατόχους φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους, να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής στην ηλεκτρονική διεύθυνση pricelist@eof.gr έως και την 23η Φεβρουαρίου 2023.

Ποια φάρμακα θα εξαιρεθούν από το clawback

Οι αυξήσεις τιμών αναμένεται να αφορούν περιορισμένο αριθμό φαρμάκων και να ακολουθήσουν το μέτρο που προβλέπει την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που εφαρμόστηκε για τα νοσοκομειακά φθηνότερα φάρμακα.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο «Μια 10ετία φαρμάκου», ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος η εν λόγω απόφαση θα αφορά σκευάσματα με τιμή αποζημίωσης κάτω των 5 ευρώ.

«Ένα μέτρο, το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή φάρμακα, τα οποία είτε φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα τους μηδενίσουμε το clawback. Δηλαδή φάρμακα μέχρι 7,5 ευρώ».

Η τιμή αποζημίωσης είναι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, από το συνολικό κόστος ενός φαρμάκου, τη λιανική του τιμή.

Αν επιχειρήσουμε να δούμε ποια φάρμακα μπορεί να αφορά η εν λόγω απόφαση, αυτά τα 5 ευρώ αντιστοιχούν στο 75% της λιανικής τιμής.

Έτσι, υπολογίζεται πως πρόκειται για φάρμακα λιανικής τιμής έως 7,5 ευρώ.

Η συμμετοχή των ασθενών θα μείνει ως έχει.

www.dikaiologitika.gr

APXH