Aυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή κατά 14,1% έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Ιανουαρίου 2023, συνεχίζοντας την καλή πορεία των τελευταίων μηνών του 2022 και εξηγώντας το πού βρήκε η κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για το τελευταίο πακέτο παροχών, για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άλλους.
Ο «καθαρός» δημοσιονομικός χώρος από την υπεραπόδοση αυτή του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου είναι 400 εκατ. ευρώ και το ανωτέρω τελευταίο πακέτο κοστίζει στον προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ. Αλλα 650 εκατ. ευρώ κοστίζει το market pass, που θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, το οποίο προοριζόταν για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος, καθώς μετά την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου οι σχετικές ανάγκες περιορίζονται.
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα, ότι δεν προβλέπεται κάτι άλλο, μαζικό, σε επίπεδο μέτρων με δημοσιονομική επίπτωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμέρους παρεμβάσεων. Πάντως, μέχρι στιγμής ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα υπάρξει έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου μετατραπεί σε μέτρα στήριξης, διαγράφοντας την προοπτική ενός υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
«Δίνουμε εντός των πλαισίων χρήματα που έχουμε», έλεγε χθες η πηγή του οικονομικού επιτελείου. Υποστήριζε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί γενικευμένη ρύθμιση οφειλών, καθώς αυτή πλήττει την κουλτούρα πληρωμών. «Ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι αυξημένες κατά 184 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου επιστροφές εσόδων, παραμένει μια πολύ σημαντική υπέρβαση, που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, καθώς ξεκινάει το 2023», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπερεκτέλεση των εσόδων εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.). Συνεπώς, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, ένα μέρος μόνο της υπεραπόδοσης θα καταχωριστεί στα έσοδα του τρέχοντος έτους.
Πάντως, η καλή πορεία των εσόδων αναμένεται να συνεχιστεί, ακόμη κι αν επιβραδυνθεί, καθώς αυτή ευνοείται από τους εξής παράγοντες:
1. Την πτώση της τιμής του αερίου στο μισό από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (60 αντί 120 ευρώ) που βοηθά την ανάπτυξη και συνεπώς τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσαν χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει ίσως το 2%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 1,8%. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν το ρεκόρ τζίρου των επιχειρήσεων, 461 δισ. το 2022.
2. Τον πληθωρισμό, που «φουσκώνει» τα ονομαστικά έσοδα.
3. Την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Οι εκλογές δεν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο ως προς την επίπτωσή τους στο ΑΕΠ και στα δημοσιονομικά, σύμφωνα με την πηγή του οικονομικού επιτελείου, παρότι προβλέπεται να καθυστερήσει την κατάθεση της πρότασης αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του τελευταίου, η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει δάνειο 50 δισ. ευρώ από το REPower EU (βλ. «Κ» 10/2/2022).
Ενθαρρυντική για την οικονομία κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο και η «ανακωχή» στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς περιορίζει την πίεση για εξοπλισμούς στο μέλλον, βελτιώνει τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών και αναβαθμίζει επενδυτικά τη χώρα.
www.kathimerini.gr