Connect with us

Μηδαμινή η συμμετοχή των απόδημων στις εκλογές

Ελλαδα

Μηδαμινή η συμμετοχή των απόδημων στις εκλογές

Έως τώρα, από όλο τον κόσμο, έχουν υποβληθεί 8.335 αιτήσεις Αποδήμων Ελλήνων στη διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Από αυτές εγκρίθηκαν 5.581, με τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.700 συμμετοχές, η Γερμανία με 1.200, το Βέλγιο με 700, η Ολλανδία με 600, η Γαλλία με 400, η Κύπρος με 350 και η Σουηδία με 236.

Όσον αφορά στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Δορυφόρος Μονάχου” , στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ελληνικού στοιχείου και θα στηθούν εκλογικά κέντρα, οι δηλώσεις εγγραφής έχουν ως εξής: Βερολίνο 198, Μόναχο 187, Στουτγάρδη 142, Φρανκφούρτη 114, Ντύσελντορφ 84, Αμβούργο 68, Αννόβερο 12.

Όσον αφορά στην Αυστραλία, μόνο 40 Έλληνες έχουν ενδιαφερθεί να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έστω και την τελευταία στιγμή γίνονται προτάσεις μήπως και μπορέσουν να ψηφίσουν περισσότεροι. Συγκεκριμένα, την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα τροπολογία για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων στις φετινές βουλευτικές εκλογές επισήμανε, σε συνέντευξή του στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου”, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι η πρόβλεψη που υπάρχει, αυτή τη στιγμή και θέτει ως προϋπόθεση τη διαμονή τουλάχιστον δύο χρόνων τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα του ομογενή προκειμένου να του αποδοθεί το δικαίωμα ψήφου, είναι ανεδαφική, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς τα διαβατήρια, πλέον, δεν σφραγίζονται. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αλιβιζάτος προτείνει να τεθεί ως μόνη προϋπόθεση να έχει γεννηθεί ο ομογενής στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από την ταυτότητά του.

Σημειώνεται πάντως, ότι όταν δεν εγκριθεί εκ πρώτης μια αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει ένσταση και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αποδεκτή καθώς η απόρριψη οφείλεται σε κάποιο γραφειοκρατικό πρόβλημα.

www.aftodioikisi.gr

APXH