Connect with us

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τα SOS για ρύθμιση ή διαγραφή χρεών – προσαυξήσεων

Ελλαδα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τα SOS για ρύθμιση ή διαγραφή χρεών – προσαυξήσεων

Οι οφειλέτες που εκπέμπουν SOS μπορούν πλέον με το άνοιγμα των πεδίων εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού να ρυθμίσουν το χρέος τους, ακόμα και αν έχουν ένα είδος οφειλής. Το προσεχές διάστημα ενεργοποιούνται 4+1 αλλαγές για την ένταξη στην ειδική πλατφόρμα και η βασική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομικών είναι να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων.

Οι δρομολογούμενες βελτιωτικές διατάξεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι προ των πυλών. Βάσει των αλλαγών ένας, για παράδειγμα, δανειολήπτης, ο οποίος χρωστάει ένα στεγαστικό δάνειο, και το οποίο θέλει να το ρυθμίσει, μπορεί πλέον να το κάνει μέσω της πλατφόρμας. Αυτό που έχει αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι για την όποια απόρριψη της αίτησης θα απαιτείται, η δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

Τα χρέη

Παραμένει σε ισχύ ότι για να μπορεί κάποιος να εισέλθει στην πλατφόρμα πρέπει να έχει χρέη τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Ο ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού προβλέπουν μερικές διαγραφές οφειλών: Προς το Δημόσιο είναι έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ. Προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων η διαγραφή φτάνει έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων. Ως σήμερα, το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο φτάνει το 22,0% και το 31,5% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (€439 εκ.) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Οι στεγαστικές οφειλές έχουν μέσο ποσοστό διαγραφής το 23,5%, οι επιχειρηματικές οφειλές 40,1%, οι καταναλωτικές οφειλές 31,9%.

Οι οφειλέτες

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. Ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών. Σχετικά με τις αιτήσεις το 33% αφορά οφειλές στην περιφέρεια Αττικής και το 16% στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους,

  •  το 73% (€19,6 δισ.) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα.
  •  η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς
  •  οφειλές μεγαλύτερες του €1 εκ. συγκεντρώνουν το 65% (€17,5 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,7 χιλ.) των αιτήσεων

Οι αλλαγές

Οι 4+1 αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

  •  Είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης ως προς αποτέλεσμα του αλγόριθμου. Αφορά τόσο τους χρηματοδοτικούς φορείς όσο και τον οφειλέτη. Απαιτείται, δηλαδή για την απόρριψη , η δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Θα γίνεται συνειδητή η διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες για τον εκάστοτε οφειλέτη.
  •  Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής και μπορούν πλέον να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Για παράδειγμα αφορά νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, βάζοντας έτσι φρένο σε πλειστηριασμούς.
  •  Εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών προς ρύθμιση, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από τη φορολογική αρχή. Για παράδειγμα, μία οφειλή προς τους Δήμους πλέον μπορεί να ρυθμιστεί.
  •  Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
  •  Το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

www.ot.gr

APXH