Η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά, το πρακτικό της όμως αποτέλεσμα είναι μηδενικό καθώς όπως λένε στο Dnews ειδικοί επί του θέματος, η επιστροφή στο πετρέλαιο με νέες σωληνώσεις θα κοστίσει έως και 4.000 ευρώ για να πάρεις πίσω διπλό επίδομα θέρμανσης, ήτοι 700 ευρώ.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων που μίλησαν στα Dnews, η αλλαγή του καυστήρα είναι απλή υπόθεση εάν πρόκειται για κτίρια που διαθέτουν δεξαμενή πετρελαίου, δηλαδή μετέβησαν από το ντίζελ θέρμανσης στο αέριο και αδύνατη σε όσες πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, κυρίως οι νεόδμητες, λειτουργούν εξ΄ αρχής με αέριο.
«Το κόστος αγοράς του καυστήρα εξαρτάται από το μέγεθος των κτιρίων. Κυμαίνεται στις 4-5 χιλιάδες ευρώ και η εγκατάσταση θεωρείται εύκολη. Όμως αν δεν υπάρχει δεξαμενή, κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο αφού το μεν σύστημα αερίου συνδέεται απευθείας με κεντρικό αγωγό συνεχούς ροής, το δε προϋποθέτει αποθήκευση πετρελαίου» εξηγεί ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος κ. Π. Θεοδωρόπουλος.
«Πέραν του ότι η αγορά καυστήρα και των συναφών εξαρτημάτων είναι ασύμφορη» συνεχίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος «θα πρέπει να βρεθεί χώρος για την τοποθέτηση του, να μπουν νέοι σωλήνες κτλ».
Ένα ακόμη ζήτημα που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, είναι η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών στις πολυκατοικίες. Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν καυστήρες αερίου στα διαμερίσματα τους και απαλλάσσονταν από τα έξοδα κεντρικής θέρμανσης και πλέον η «επιστροφή» τους στην πρότερη διαχειριστική κατάσταση δεν θα είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.
www.dikaiologitika.gr