Connect with us

Έως 19 Νοεμβρίου Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να ζητήσουν αντιρρησίες συνείδησης για το 2022

Ελλαδα

Έως 19 Νοεμβρίου Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να ζητήσουν αντιρρησίες συνείδησης για το 2022

Έγγραφο στα Γραφεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών με θέμα “Αντιρρησίες Συνείδησης (Εναλλακτική Υπηρεσία)για το έτος 2022” απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια αντίστοιχου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας που καλεί τους Φορείς του Δημοσίου Τομέα να δηλώσουν τυχόν βούλησή τους να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος (2022) άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τις ειδικότητες – αντικείμενα απασχόλησής τους.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα, από τα αρ.59 έως και 65 του ν.3421/2005 ως ισχύουν, προβλέπεται η δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας από όσους αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης,σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που καθορίζονται με τον εν λόγω νόμο.

Η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε Υπηρεσίες Φορέων του Δημόσιου Τομέα, κυμαίνεται από 5 έως 15 μήνες και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός της περιφέρειας κατοικίας των ενδιαφερομένων.

Όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία, δικαιούνται τροφή και στέγη από το Φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, τους καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, στέγαση, ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 223,53 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η εξασφάλιση από τον ενδιαφερόμενο Φορέα ανάλογου ποσού στον προϋπολογισμό του (πρόβλεψη για εγγραφή σχετικής πίστωσης στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του Φορέα).

Δεδομένων των ανωτέρω, το ΥΠΕΣ καλεί τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ αυτών και τους Συνδέσμους ΟΤΑ, σε περίπτωση ενδιαφέροντος, να αποστείλουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αντίστοιχο, κατά περίπτωση, διαβιβαστικό, βάσει των Υποδειγμάτων που τους απέστειλε.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής ορίζεται η 19η Νοεμβρίου 2021.

Οι Φορείς που δεν επιθυμούν να απασχολήσουν αντιρρησίες συνείδησης δεν απαιτείται να ενημερώσουν σχετικά το Υπουργείο.

Το αριθμ. 70463/28.9.2021 έγγραφο, καθώς και τα δύο Υποδείγματα που πρέπει να υπογραφούν από τους Δημάρχους/ Περιφερειάρχες / Προέδρους Δ.Σ., με παροχή τροφής και στέγης ή μισθού ανά περίπτωση, είναι διαθέσιμα ΕΔΩ .

Continue Reading
You may also like...
APXH