Connect with us

Να πώς ξοδεύονται, φορολογούμενε, τα λεφτά σου! Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Ελλαδα

Να πώς ξοδεύονται, φορολογούμενε, τα λεφτά σου! Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Το παρακάτω δημόσιο έγγραφο πρέπει να το διαβάσει κάθε Έλληνας. Υπάρχει, βεβαίως, ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν διαβάζεται! Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης – βάζω και στοίχημα – που να έχει τον χρόνο και την ψυχική αντοχή στα όρια του μαζοχισμού, για να διερευνήσει ένα σήριαλ ανευθυνότητας 8 ετών των δημόσιων φορέων: Περιφέρειας Αττικής, Αρχαιολογικής Yπηρεσίας, Δήμου Σαρωνικού, ΕΥΔΑΠ, που αποτυπώνεται σε μια ογκωδέστατη αλληλογραφία μεταξύ τους και με τον ανάδοχο ενός σημαντικού έργου, τον οποίον, αφού του ανέθεσαν το έργο, δεν τον άφηναν να το προχωρήσει. Δείχνει όμως ανάγλυφα τι σημαίνει failed state, κράτος που είναι αδύνατον να λειτουργήσει κι ο Θεός ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός, όσο διατηρείται το θεσμικό μπάχαλο, η διάχυση αρμοδιοτήτων, οι “συνυπεύθυνοι” φορείς και κυρίως η πλήρης ατιμωρησία όταν ένας δημόσιος φορέας αντί να απαντήσει σε 10 μέρες απαντάει σε 10 μήνες ή ποτέ κι αντί να ολοκληρώσει ένα έργο σε 5 μήνες, περνάν 5 χρόνια και το αφήνει να χάσκει ανολοκλήρωτο. Κι όταν ο ιδιώτης προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του Δημοσίου, το πρόστιμο το πληρώνεις εσύ, φορολογούμενε.

Προχθές λοιπόν, Τετάρτη 28 Ιουλίου, συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εν μέσω καύσωνα, την καταβολή 1.000.000 ευρώ ως αποζημίωση (δικά σου λεφτά, φορολογούμενε), με εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε μια ιδιωτική εταιρεία που ταλαιπωρήθηκε από το Δημόσιο, για να σταματήσουν οι δικαστικοί αγώνες εναντίον της Περιφέρειας Αττικής, που, ως αναθέσασα το έργο, είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Η παράνοια του Δημοσίου, περιληπτικά:

Το έργο ήταν η «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α ́ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», με προϋπολογισμό μελέτης δημοπράτησης 17.300.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε., μετά από δημόσιο διαγωνισμό, η οποία προσέφερε έκπτωση 35,53%. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 13.11.2013 με χρόνο ολοκλήρωσης 18 μήνες. Δηλαδή στις 12.05.2015 το έργο θα είχε παραδοθεί.

Κι εδώ αρχίζει το σήριαλ που θα διαβάσετε, αν έχετε την αντοχή, παρακάτω. Στην περιοχή που θα έπρεπε να γίνουν οι εργασίες έκανε εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τον γνωστό ρυθμό που κάνει εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν το ήξερε αυτό η Περιφέρεια; Δεν είχε επικοινωνήσει πριν την υπογραφή της σύμβασης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής), να τους ρωτήσει πότε σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την εκσκαφή; Επικοινώνησε και πήρε τη διαβεβαίωση πώς τα έργα θα τελείωναν, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδιαφόρησε; Άγνωστο. Αν έχεις την υπομονή, αγαπητέ αναγνώστη, ψάξ’ το περισσότερο. Εγώ δεν την είχα.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Σ’ εκείνη την περιοχή θα έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες εφαρμογής του νέου ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος δεν τις έκανε, επικαλούμενος ότι έπρεπε να προηγηθούν εργασίες μετατόπισης αγωγού της ΕΥΔΑΠ, που ούτε αυτή τις έκανε! Έτσι, η μία παράταση διαδεχόταν την άλλη, μαζί με τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας στον ανάδοχο ότι, όπου νάναι, θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα για να πιάσει δουλειά. Όμως, τα προαπαιτούμενα ουδέποτε τελείωσαν. Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα, ο ανάδοχος είχε προσλάβει κόσμο και είχε μισθώσει μηχανήματα τα οποία καθόντουσαν και περίμεναν Περιφέρεια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δήμο Σαρωνικού και ΕΥΔΑΠ να τσακώνονται μεταξύ τους. Ο ανάδοχος έστελνε επιστολές και έκανε ενέργειες νομικού χαρακτήρα στους αρμόδιους, που τον “έγραφαν” κανονικά (οι νομικές εκφράσεις είναι “η ανωτέρω ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά μετά την παρέλευση διμήνου, χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την Προϊσταμένη Αρχή”́ & “τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό”) μέχρι που πήγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση. Άρχισε νέο δικαστικό σήριαλ με τα ποσά της αποζημίωσης να ανεβαίνουν και φτάσαμε σήμερα, το ποσό της διεκδικούμενης αποζημίωσης να έχει φτάσει στο 1.714.367,79 € πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, οπότε συνεννοήθηκαν μεταξύ τους οι δικηγόροι και είπαν στην περιφέρεια Αττικής, δηλαδή σε σένα, φορολογούμενε: “δεν δίνετε 1 εκατομμύριο ευρώ να τελειώνουμε;” Κι εμείς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, χθες συζητήσαμε το θέμα δεδομένου ότι τα στοιχεία ήταν συντριπτικά κατά του Δημοσίου και όταν θα τελεσιδικούσε η υπόθεση, η αποζημίωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Για να είμαι δίκαιος, η Περιφέρεια Αττικής, είχε την μικρότερη ευθύνη σε όλο αυτό. Τα χρόνια του σήριαλ προσπαθούσε να “συντονίσει” τους εμπλεκόμενους φορείς, επί ματαίω. Έστελνε επιστολές στον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος ενημέρωνε ότι “θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες εργασίες για την καθαίρεση των ρυμοτομούμενων επικείμενων και την απόδοση των αντίστοιχων εδαφικών τμημάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Α ́ κατοικίας Αναβύσσου και με άμεση προτεραιότητα στις οδούς που αφορούν στο έργο». (Απαντητική Επιστολή υπ’ αρ. 5116/19-4-2017 Δ. Σαρωνικού). Όμως έργα δεν έκανε. Η Περιφέρεια καλούσε τον Δήμο σε συνάντηση εργασίας αλλά δεν εμφανιζόταν κανένας! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής ενημέρωσε μόλις στις 27-7-17 ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων και οι ανασκαφικές εργασίες. Το ανασκαφέν τμήμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνολικά… 62 μέτρα της οδού Μ. Ασίας!

Γιατί συμβαίνουν αυτά; Διότι το Δημόσιο είναι χτισμένο στην παράλογη λογική όχι της ιεραρχίας αλλά της “συναλληλίας και συνεργασίας”, μια αποκλειστικά ελληνική πατέντα, μοναδική στο σύμπαν. Επειδή απεχθανόμαστε τις έννοιες “προϊστάμενος” και “υφιστάμενος”, γιατί είναι… αυταρχικές, τους κάνουμε όλους μια παρεούλα, με την ευχή “άντε βρε παιδιά, βρείτε τα”. Φυσικά, ουδέποτε τα βρίσκουν κι επειδή κανένας δεν μπορεί ούτε να διατάξει ούτε να τιμωρήσει, ούτε, πολύ περισσότερο, να απολύσει κανέναν στο Ελληνικό Δημόσιο, τα έργα ολοκληρώνονται αν βρεθούν 58 πλανήτες σε συναστρία. Έτσι, αγαπητέ φορολογούμενε, είσαι και κερατάς και δαρμένος. Πληρώνεις πανάκριβα για κάκιστες υπηρεσίες, με τα περισσότερα λεφτά να είναι φύρα. Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε ιδιώτες λόγω της αβελτηρίας του Δημοσίου, είναι και το τεράστιο διαχειριστικό κόστος όλης αυτής της παράνοιας. Πόσοι άνθρωποι απασχολήθηκαν, πόσες υπαλληλοώρες καταναλώθηκαν για την τερατώδη χαρτούρα που ακολουθεί στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια; Πόσο κόστισε αυτό και στον ιδιώτη ο οποίος ανέλαβε κάτι που χρειάζεται μπουλντόζες και μαστόρια και βρέθηκε να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα δικαστήρια ξοδεύοντας σε δικηγόρους; Δεν είναι η εξαίρεση αυτή η υπόθεση, είναι ο κανόνας! Όλα τα έργα στο Δημόσιο έτσι (δεν) γίνονται. Αυτό είναι το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας το οποίο θα εξακολουθήσεις να πληρώνεις, όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν ή δεν ξέρουν ή φοβούνται να κάνουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Δεν είναι πολλές, αλλά απειλούν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του δημόσιου τέρατος, αιρετούς και υπηρεσιακούς, που φυσικά τις πολεμούν λυσσαλέα:

1. Προσωποποίηση ευθύνης, περιγραφή θέσης εργασίας και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα: υπεύθυνος ο Γιάννης Ιωάννου να παραδώσει το έργο στις 18 Μαΐου 2015. Για κάθε μέρα υπερημερίας, ρήτρα 500 ευρώ.

2. Διοικητική δομή, με ιεραρχία παντού. Ο project leader του έργου να είναι προϊστάμενος όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

3. Η Περιφέρεια να είναι προϊστάμενη αρχή των Δήμων και να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα τα οποία θα καταλογίζονται σε πρόσωπα, όχι σε υπηρεσίες δηλαδή στον φορολογούμενο.

4. Σε κάθε διοικητική βαθμίδα, ευθύνες, δικαιοδοσίες και πόροι να βρίσκονται σε ευθεία αναλογία.

5. Κάθε βαθμός διοίκησης να έχει τους δικούς του πόρους για τη διαχείριση των οποίων θα δίνει λογαριασμό κατευθείαν στους πολίτες.

Αν δεν συμβούν αυτά, τα λεφτά σου, φορολογούμενε, θα ξοδεύονται με τον τρόπο που θα διαβάσεις παρακάτω. Ρίξε τουλάχιστον μια διαγώνια – και εναγώνια – ματιά σε ένα σαδιστικό και ανορθόγραφο κείμενο (διατήρησα την ορθογραφία του πρωτοτύπου). Αξίζει τον κόπο, για να καταλάβεις τι σημαίνει Δημόσιο. Εσύ δεν ζεις αυτή την παράνοια εκ των έσω, όπως τη ζω εγώ 7 χρόνια τώρα, και νομίζεις πως αν ψηφίσεις τον Χ, Ψ καλόν άνθρωπο, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, με τις κρατικές δομές να παραμένουν ίδιες. Λάθος! Δεν είναι θέμα ανθρώπων, ξαναλέω. Αυτό το μοντέλο θέλει ανατίναξη και χτίσιμο από την αρχή. (Παρέλειψα τα εντελώς υπηρεσιακά, κρατώντας το επικό story. Αν θες να τα βρεις όλα, είναι στη Διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΞΜ97Λ7-6ΕΧ)

Για την ιστορία: μετά από καναδυό ώρες συζήτηση, η διοικούσα παράταξη απέσυρε το θέμα, εφαρμόζοντας τη διαχρονική ελληνική πολιτική συνταγή: άσ’ το γι’ αργότερα. Κανένας δεν έπαθε τίποτε στο Ελληνικό Δημόσιο πετώντας το μπαλάκι στον επόμενο.

Ιδού η υπόθεση:

Πρόταση της εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» συμβιβαστικής επίλυσης των εκκρεμών αντιδικιών που ανεφύησαν στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α ́ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», ανάδοχος του οποίου ανεδείχθει η εταιρεία κατόπιν διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής, όπως αυτές διαλαμβάνονται στις προσφυγές της αναδόχου εταιρείας κατά της Περιφέρειας Αττικής με αριθμ. κατάθεσης : α) ΠΡ664/2018, β) ΠΡ572/2018, γ)ΠΡ665/2018, δ) ΠΡ1634/2018, ε) ΠΡ 1205/2018, στ) ΠΡ1208/2018, ζ) ΠΡ1204/2018, η) ΠΡ1206/2018, θ) ΠΡ1635/2018 και ι) ΠΡ826/2018 Προσφυγών, που εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Με το από 07/07/2020 έγγραφό της η εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» (αριθμ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 475499/07.07.2020), υπέβαλλε πρόταση εξωδικαστικής επίλυσης των εκκρεμών διαφορών, ούτως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες και τα συναφή δικαστικά έξοδα και δαπανήματα να αποφευχθούν για αμφότερα τα μέρη, και συγκεκριμένα προτείνεται όπως καταβληθεί στην ανάδοχο συνολικό ποσό 1.000.000,00€, εις πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεών της, έναντι των επίδικων αξιώσεών της συνολικού ποσού του 1.714.367,79 € πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, το όποιο προκύπτει από το άθροισμα των επίδικων μη ικανοποιηθεισών αξιώσεών της με οικονομικό αντικείμενο, όπως αυτές ενσωματώνονται στις ως άνω υπ’ αρ. ΠΡ 664/14.5.2018, ΠΡ 1634/14.12.2018 και ΠΡ 826/19.7.2019 εκκρεμείς προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, και δη υπό την προϋπόθεση ότι η Ανάδοχος θα παραιτηθεί από κάθε τυχόν άλλη απαίτησή της κατά της Περιφέρειας Αττικής, απορρέουσα από τις ανωτέρω προσφυγές (ήτοι αξίωση τόκων, δικαστικής δαπάνης κ.λ.π.) και θα υποβάλει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο οποίο εκκρεμούν οι υπ’ αρ. ΠΡ664/2018, ΠΡ572/2018, ΠΡ665/2018, ΠΡ1634/2018, ΠΡ1205/2018, ΠΡ1208/2018, ΠΡ1204/2018, ΠΡ1206/2018, ΠΡ1635/2018 και ΠΡ826/2019 προσφυγές της, δηλώσεις παραίτησης από το σύνολο των εκκρεμών προσφυγών, και εφόσον ολοκληρωθούν οι δέουσες διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης, θα εκδώσει τα κατά νόμο απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά, που θα ζητηθούν από τις Υπηρεσίες. Σχετικά σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Α – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ

1. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ με κωδικό ΠΔΕ: 2012ΕΠ08580069 μέχρι 31/12/2015 και στη συνέχεια, η Β ́ Φάση, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ με κωδικό ΠΔΕ: 2016ΕΠ08510015
2. Ο προϋπολογισμός μελέτης δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.300.000,00 € (με Φ.Π.Α.).
3. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30.04.2013. Η Επιλογή του Αναδόχου έγινε σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» των άρθρων 111 παρ. 10 περ. α) και 123 του ν. 3669/08 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού και οι οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων υπεβλήθησαν με το σύστημα επί μέρους ποσοστά έκπτωσης – άρθρο 6 του ν.3669/2008.
4. Ανάδοχος της Δημοπρασίας αναδείχθηκε η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε.
5. Η προσφερόμενη μέση έκπτωση της αναδόχου εταιρείας ήταν 35,53%.
6. Στις 13.11.2013 υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε., ποσού 11.195.916,91 €.6.
7. Με την υπ ́αρ.πρωτ. 55223/17-03-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 6T8Θ7Λ7-ΨΜ6) έγινε αποδοχή της εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», καθολικής διαδόχου της εταιρείας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» (λόγω συγχώνευσης των δύο εταιρειών, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη), ως αναδόχου του έργου: «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», για τη συνέχιση εκτέλεσης των εργασιών της από 13/11/2013 σύμβασης.
8. Η αρχική συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ήταν 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι 12.05.2015.
9. Με την υπ ́αρ.1054/14-5-15 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/11/2015.
10. Με την υπ ́αρ.2361/13-11-15 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/05/2016.
11. Με την υπ’ αριθμ.1043/13-5-2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/11/2016.
12. Με την υπ ́αρ.2705/18-11-2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης κατά εννιά (9) μήνες, ήτοι μέχρι 12/08/2017.
13. Με την υπ ́αρ.167182/11-8-2017 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α., εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά σαράντα εννέα (49) ημέρες, ήτοι μέχρι 30/09/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, κατόπιν της υπ ́αρ.11731/8-8-2017 επιστολής του Δήμου Σαρωνικού [Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 10-11-2017 Αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ572/3-4-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
14. Με την υπ ́αρ.2838/25-10-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 30/11/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, κατόπιν της υπ ́αρ.14467/27-09-2017 επιστολή του Δήμου Σαρωνικού [Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 08-01-2018 Αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ665/14-5-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
15. Με την υπ ́αρ.3268/29-11-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 31/01/2018, κατόπιν του από 28/11/2017 αιτήματος του αναδόχου.
16. Με την υπ ́αρ.820/27-03-2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά έξι (6) μήνες, ήτοι μέχρι 31/07/2018, κατόπιν του από 28/12/2017 αιτήματος του αναδόχου.[Κατά της ανωτέρω Απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 22/5/2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ1205/21-9-2018 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
17. Με την υπ’ αριθμ..72701/23-4-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 6ΩΒΗ7Λ7-ΦΨΠ) εγκρίθηκε ο 1ος ΑΠΕ και το 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου και με την υπ ́αρ.144043/27-7-2016 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 7XO97Λ7- 5Ν0) εγκρίθηκε ο 2ος ΑΠΕ και το 2ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου.
18. Για το έργο έχει εκδοθεί η με αρ.πρωτ.173799/20-9-2018 Βεβαίωση Περάτωσης Εργασιών, με την οποία βεβαιώνεται η εμπρόθεσμη εκτέλεση των εργασιών που περιγράφονται σε αυτήν, μέχρι 31-07-2018.
19. Με την υπ ́αρ.20388/22-1-2019 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: ΩΓΝ67Λ7-ΗΗΙ) εγκρίθηκε ο 3ος ΑΠΕ συνολικής δαπάνης 10.437.000,83 ευρώ (με ΦΠΑ), ο οποίος παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την εγκεκριμένη δαπάνη του 2ου ΑΠΕ και την αρχική σύμβαση κατά 758.916,08 ευρώ ή ποσοστό 6,78%. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ 3ου Α.Π.Ε. 10.437.000,83€

Β1. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡ664/14-05-2018 ΠΡΟΣΦΥΓΗ

1. Ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλε την από 31-08-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 159108/31-08-16), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας:
α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας,
β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού και
γ) της μη χορήγησης άδειας διακοπής κυκλοφορίας στη Λ. Καραμανλή, κατά τη θερινή περίοδο, από το Δ. Σαρωνικού.
Η Διευθύνουσα Υπηρεσία με την υπ ́αρ.πρωτ.159108/09-09-2016 Απόφασή της απέρριψε την από 31-08-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών του αναδόχου, καθώς έκρινε ότι με τα τότε δεδομένα και συνθήκες υπήρχαν εργασίες στο έργο που μπορούσαν να εκτελεστούν, συγκεκριμένα:
α) η εργασία των πλακοστρώσεων επί της οδού Μ. Ασίας όπως εγκρίθηκε με τον 2ο ΑΠΕ και
β) μπορούσαν να δρομολογηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες της τελικής
ασφαλτόστρωσης στη Λ. Καραμανλή -κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Δήμου Σαρωνικού στις 07-09-2016- με την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης άδειας πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας της Λ. Καραμανλή προκειμένου να εκτελεστούν οι προαπαιτούμενες εργασίες από την ΕΥΔΑΠ (μετατόπιση αγωγού), που έπρεπε να προηγηθούν για την υλοποίηση τoυς.
Ο Ανάδοχος την 19-09-2016 υπέβαλε Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 170899/19-09-2016)
Ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλλε ένσταση κατά της υπ ́αρ.πρωτ.159108/09-09-2016 απόρριψης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ( αρ.πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 168270/14.09.2016)
Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης από την Προϊσταμένη Αρχή της ανωτέρω ένστασης υπεβλήθη την 09-02-2017 από τον Ανάδοχο Αίτηση Θεραπείας στον ΥΠΥΜΕ.
Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό υπεβλήθη η Προσφυγή (ΠΡ752/28-06-2017) η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο (Απόφαση 1644/2020).
2. Την 15-11-2016 ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 213807/15-11-16), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας: α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας, β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού. Ο Ανάδοχος την 21-11-2016 υπέβαλε Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 217772/21-
11-2016). Η Διευθύνουσα Υπηρεσία αποδέχτηκε την από 15-11-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής με την υπ ́αρ.πρωτ.213807/25-11-2016 Απόφασή της (ΑΔΑ : Ω84Τ7Λ7-5ΩΟ). Η ως άνω διακοπή διήρκησε έως την 8η-02-2017 (σχετ. η με αρ. πρωτ. 24699/07-02-2017 Απόφαση Διευθύνουσας Υπηρεσίας περί Άρσης της διακοπής).
3. Την 05-05-2017 ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα για αποζημίωση θετικής ζημιάς συνολικού ύψους 903.886,38€ για το χρονικό διάστημα από 26-08-2016 έως 08-02-2017 (αρ.πρωτ.91842/05-05-2017/ΔΤΕΠΑ). Το ανωτέρω αίτημα του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά από τη Δ.Υ. μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή του. Ο ανάδοχος υπέβαλε την από 08-08-2017 ένσταση (αρ.πρωτ.165605/08-08-2017/ΔΤΕΠΑ), κατά της σιωπηρής απόρριψης του από 05-05-2017 αιτήματός του. Το από 05-05-2017 αίτημα του Αναδόχου έγινε μερικώς αποδεκτό και εκδόθηκε η υπ ́αρ.2992/8-11-17 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. (ΑΔΑ: 6ΣΘΛ7Λ7-ΛΙΥ), με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του Κυρίου του έργου να καταβληθεί το ποσό των 313.069,86
Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για αποζημίωση θετικών ζημιών του αναδόχου λόγω διακοπής των εργασιών του έργου για το διάστημα από 21-11-2016 (ημερομηνία όχλησης) έως 08-02-2017 (ημερομηνία άρσης της διακοπής), και επειδή δεν υπήρχε Απόφαση για διακοπή των εργασιών του έργου για
το διάστημα από 26-08-2016 έως 15-11-2016 και συνεπώς ο Ανάδοχος δεν δικαιούται αποζημίωση. Κατά της σιωπηρής απόρριψης της από 08-08-2017 ένστασης (μετά την παρέλευση διμήνου) και κατά της υπ ́αρ.2992/08-11-2017 Απόφασης (ΑΔΑ: 6ΣΘΛ7Λ7-ΛΙΥ) της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. (με την οποία εγκρίθηκε αποζημίωση για μικρότερο χρονικό διάστημα από το αιτούμενο), ο
ανάδοχος υπέβαλε την από 08-01-2018 αίτηση θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ
(αρ.πρωτ.5788/08-01-2018/ΔΤΕΠΑ). Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό, υπεβλήθη η από 14-05-2018 (ΠΡ664/14-05-2018) Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η
οποία δεν έχει εκδικαστεί.
4. Οι δύο συνεχόμενες Ειδικές Δηλώσεις Διακοπής του αναδόχου (από 31-08-2016 και από 15-11-2016) υποβλήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο και υπό διαφορετικές συνθήκες για το έργο. Η απόρριψη της πρώτης Δήλωσης Διακοπής, με την υπ ́αρ. πρωτ.159108/09-09-2016 Απόφαση του Τμήματος Υδραυλικών –Λιμενικών Έργων και Εγγείων Βελτιώσεων της
Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής, έγινε καθώς – κατά το χρόνο έκδοσής της – η Υπηρεσία έκρινε με τα τότε δεδομένα και συνθήκες ότι υπήρχαν συμβατικές εργασίες στο έργο οι οποίες μπορούσαν να εκτελεστούν, και συγκεκριμένα η νέα εργασία των πλακοστρώσεων επί της οδού Μ. Ασίας όπως εγκρίθηκε με τον 2ο ΑΠΕ και μπορούσαν να δρομολογηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες της τελικής ασφαλτόστρωσης στη Λ. Καραμανλή, με την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης άδειας πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας της Λ.
Καραμανλή προκειμένου να εκτελεστούν οι προαπαιτούμενες εργασίες από την ΕΥΔΑΠ (μετατόπιση αγωγού), δεδομένου ότι ο Δήμος Σαρωνικού χορήγησε την σύμφωνη γνώμη του. Τελικώς, όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία κι έγγραφα: α. Οι μεν πλακοστρώσεις επί της οδού Μ. Ασίας εκτελέστηκαν τον Μάρτιο 2017, ήτοι κατόπιν της από 8-2-2017 Απόφασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για Άρση της υφιστάμενης διακοπής των εργασιών, του από 02-03-2017 αιτήματος αναδόχου για παροχή διευκρινήσεων, συνεννόησης – συνεργασίας με τον Δήμο Σαρωνικού, για την τελική διαμόρφωση βάσει των επί τόπου συνθηκών μετά την εκτέλεση των έργων, και των επί τόπου στις 06-03-2017 οδηγιών. β. Οι δε εργασίες διάστρωσης αντιολισθηράς της Λ. Καραμανλή σχετίζονταν με προαπαιτούμενες εργασίες μετατόπισης του αγωγού της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες απαιτούσαν την χορήγηση άδειας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας της Λ. Καραμανλή, και οι οποίες τελικώς δεν εκτελέστηκαν ουδέποτε από την ΕΥΔΑΠ μέχρι την περαίωση του έργου την 31-07-2018, όπως προκύπτει και
από την 173799/20-09-2018 Βεβαίωση Περάτωσης Εργασιών. Εκτελέστηκαν κατ’ εξαίρεση λόγω των ανωτέρω και κατόπιν οχλήσεων τον Οκτώβριο 2016 (προς αποφυγή ατυχημάτων και εξάλειψη κάθε κινδύνου οχημάτων και πεζών) μόνο οι αναγκαίες εργασίες διάστρωσης αντιολισθηράς ασφαλτικής στρώσης και διαγράμμισης του τμήματος της Λ. Καραμανλή μεταξύ των οδών Στρατηγού Κυριακοπούλου και Ευκλείδη και των οδών Ηρακλείτου και Αγίου Ιωάννη
Θεολόγου) (ήτοι εκτός του τμήματος που θα εκτελούντο τα έργα μετατόπισης του αγωγού από συνεργείο της ΕΥΔΑΠ, για την εκτέλεση των οποίων απαιτείτο η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας της λεωφόρου) κατόπιν της έκδοσης ειδικής κι επείγουσας σχετικής άδειας (ΤΕ 193386/5074/18-1-2016) από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής του Τμήματος Οδοποιίας και Μηχανημάτων Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, για μερική εκ περιτροπής διακοπή της κυκλοφορίας – διάρκειας μιας ημέρας- της Λ. Καραμανλή. Η από 15-11-2016, μεταγενέστερη, Ειδική Δήλωση Διακοπής εργασιών, έγινε αποδεκτή (σχετική η υπ ́αρ. 213807/25-11-16 Απόφαση ΤΥΛΕΒ/ΔΤΕΠΑ) διότι κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, πράγματι, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες στο έργο ήταν απαραίτητο να αποδοθεί, στον Ανάδοχο, ελεύθερος χώρος είτε από την Εφ. Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής/ΥΠΠΟΑ, η οποία εκτελούσε ανασκαφικές εργασίες επί της οδού Μ. Ασίας, είτε από το Δήμο Σαρωνικού, με την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων για τις ανάγκες του έργου.
5. Με την από 14-05-2018 (ΠΡ664/14-05-2018) Προσφυγή ο Ανάδοχος διεκδικεί όπως του καταβληθεί το ποσό των 565.827,12€ (=903.886,38€ -313.069,86 €) , πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, ως θετικές ζημιές που υπέστη ο Ανάδοχος για το υπόλοιπο διάστημα (26-08-2016 έως 20-
11-2016). Βάσει δε επανυπολογισμού του ποσού της αποζημίωσης για το διάστημα αυτό σύμφωνα με τις διορθώσεις της Υπηρεσίας και δεδομένης της από 19-09-2016 (αρ, πρωτ. ΔΤΕΠΑ 170899/19-09-2016) υποβληθείσας όχλησης, το ποσό διαμορφώνεται στα 316.471,68€

Β2. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡ1634/14-12-2018 ΠΡΟΣΦΥΓΗ

6. Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών για τις οποίες δόθηκε εντολή και των οποίων η εκτέλεση ήταν δυνατή ( κατασκευή του αγωγού στα τμήματα της οδού Μ. Ασίας που αποδόθηκαν από την αρχαιολογική Υπηρεσία, ήτοι από Χ.Θ.0+633,55 έως Χ.Θ.0+740,75, μήκους 107,20μ., από Χ.Θ.0+747,65 έως Χ.Θ.0+774,75, μήκους 27,10μ., και από Χ.Θ.0+549,65 έως Χ.Θ.0+574,65,
μήκους 25,00μ.), ο ανάδοχος υπέβαλε την από 06-04-2017 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 74063/06-04-2017), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας: α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας, β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού. Ακολούθως ο Ανάδοχος υπέβαλε την 13-04-2017 Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 79280/13-04-2017) Η Διευθύνουσα Υπηρεσία αποδέχτηκε την από 06-04-2017 Ειδική Δήλωση Διακοπής με την
υπ ́αρ.πρωτ.74063/18-04-2017 Απόφασή της.
7. Η Υπηρεσία με το με αρ.πρωτ. οικ76729/10-4-2017/ΔΤΕΠΑ εξ. επείγον έγγραφό της προς το Δήμο Σαρωνικού ενημέρωσε εκ νέου το Δήμο για την επικείμενη νέα διακοπή των εργασιών του έργου (από 06-04-2017 δήλωση αναδόχου) και ζήτησε την άμεση ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειές του προκειμένου να αποδοθεί ελεύθερος ο χώρος για την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου. Επίσης, με το με αρ.πρωτ. 67257/10-4-17/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της προς την Εφ. Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής, η Υπηρεσία ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών της. Ο Δήμος Σαρωνικού, με τη υπ ́αρ.5116/19-4-2017 απαντητική επιστολή του, ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες εργασίες για την καθαίρεση των
ρυμοτομούμενων επικείμενων και την απόδοση των αντίστοιχων εδαφικών τμημάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Α ́ κατοικίας Αναβύσσου και με άμεση προτεραιότητα στις οδούς που αφορούν στο έργο».
Κατόπιν του υπ ́αρ.1261/24-4-2017 εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Α. (ΕΥΔΕΠ), η Υπηρεσία με το υπ’ αρ.85329/27-4-2017/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της, κάλεσε το Δήμο σε συνάντηση εργασίας, στις 4-5-2017, στα γραφεία της ΕΥΔΕΠ, προκειμένου να
συζητηθεί από κοινού η πορεία του έργου και ο συντονισμός των ενεργειών για την ταχύτερη δυνατόν ολοκλήρωσή του. (Στην παραπάνω συνάντηση δεν προσήλθε εκπρόσωπος του Δήμου). Με την υπ’ αρ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/161848/
103805/3133/1313/04-05-2017 Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ εγκρίθηκε η χειρωνακτική απομάκρυνση των αρχαίων καταλοίπων σε δύο επιμέρους τμήματα επί της οδού Μ. Ασίας και με
το υπ’αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/132672/ 84370 /2602/1108/12-05-17 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής, ενημερώθηκε η Υπηρεσία ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων στα δύο τμήματα της οδού Μ. Ασίας, μήκους 7 μ. και 30 μ.. Υπολείπονταν, για την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, το τελευταίο τμήμα της οδού Μ.
Ασίας, μήκους περίπου 25 μέτρων. Η Υπηρεσία έκρινε σκόπιμο να ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε όλο το μήκος του υπολειπόμενου αγωγού της οδού Μ. Ασίας, προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες, λόγω της στενότητας του χώρου και προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση εκατέρωθεν του έργου.
8. Την 10-07-2017 (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 143800/10-07-17) ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης, λόγω παρέλευσης τριμήνου από την επίδοση της από 06-04-2017 Ειδικής Δήλωσης Διακοπής (παρ. 5 άρθρο 62 του Ν.3669/08 «Αν περάσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την επίδοση της ειδικής δήλωσης του αναδόχου, για διακοπή των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, ή δύο (2) μηνών, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών, ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης….»). [ Το ως άνω αίτημα διάλυσης του Αναδόχου απορρίφθηκε με την υπ ́αρ.πρωτ.143800/04-08-2017 Απόφαση του Τμήματος Υδραυλικών Έργων- Λιμενικών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α. Κατά της ανωτέρω απόφασης της Δ.Υ. ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 10-08-2017 ένσταση (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 167345/10-08-2017), η οποία απορρίφθηκε με την υπ ́αρ.πρωτ.207165/10-10-2017/ΔΤΕΠΑ Απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής].
9. Με την υπ ́αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝΑΤ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/270908/175905/ 4988/2234/18-07-17 Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ, εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η χειρωνακτική απομάκρυνση και μεταφορά των αρχαίων καταλοίπων και στο τελευταίο εναπομείναν τμήμα της τάφρου επί της οδού Μ. Ασίας. Η Υπηρεσία, με το υπ ́αρ.πρωτ.84669/18-07-2017/ΔΤΕΠΑ εξ. επείγον έγγραφο της προς το Δήμο Σαρωνικού, και δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το Δήμο μετά την από 19-4-2017 επιστολή του, ενημέρωσε το Δήμο για την επικείμενη λήξη της συμβατικής προθεσμίας του έργου, στις 12/8/2017, αλλά και για την από 10-07-2017 αίτηση του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης, επισημαίνοντας εκ νέου το σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει το έργο να μείνει ημιτελές και το κατασκευασμένο δίκτυο, στις οδούς: Αγίας Τριάδος, Πάντου, Ανωνύμου 93 και Μ. Ασίας, να καταστεί μη λειτουργικό. Τον ενημέρωσε επίσης ότι, οι εργασίες των ανασκαφικών ερευνών στο
τελευταίο τμήμα της οδού Μ. Ασίας, βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους, και ζήτησε να γίνουν κατεπειγόντως ενέργειες από πλευράς του, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης σε συνεργασία με το μελετητή, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
10. Με την υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφαση ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, έγινε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και δόθηκε εντολή στην ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών. [Ο ανάδοχος υπέβαλε την από 01-08-2017 ένσταση (αρ. πρωτ.161680/1-8-17/ΔΤΕΠΑ) κατά της υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, με την οποία έγινε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και του δόθηκε εντολή για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών. Η ανωτέρω ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε με την υπ’ αρ. 163611/03-08-2017 Απόφαση του
Αν. Προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α.]. Καθώς ο ανάδοχος δεν είχε προβεί στην επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών του έργου, κατόπιν της υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, λόγω της επικείμενης λήξης της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου στις 12-8-2017 και της επικινδυνότητας των ανοιχτών σκαμμάτων επί της οδού Μ. Ασίας, η Διευθύνουσα Υπηρεσία, με το υπ ́αρ. 160502/31-7-2017/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της του έδωσε εντολή για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και
τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας και με δεδομένο ότι με το υπ ́ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝΑΤ /ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/279704/181590/ 5113/2229/27-7-17 έγγραφο η Εφ. Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων και οι ανασκαφικές εργασίες. [Ο Ανάδοχος υπέβαλε την από 03-08-2017 ένσταση (αρ.πρωτ.162931/3-8-17/ΔΤΕΠΑ) κατά της υπ ́αρ. 160502/31-7-2017/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ εντολής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Η ανωτέρω
ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά μετά την παρέλευση διμήνου, χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την Προϊσταμένη Αρχή.)
11. Ο ανάδοχος, μετά την απόρριψη της από 01-08-2017 ένστασής του, με την υπ’ αρ. 163611/03-08-2017 Απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής, και λόγω της επικινδυνότητας των ανοιχτών σκαμμάτων ξεκίνησε στις 05-08-2017 τις εργασίες του υπολειπόμενου τμήματος του αγωγού επί της οδού Μ. Ασίας, δηλαδή την κατασκευή των δύο ενδιάμεσων τμημάτων του συλλεκτήρα αγωγού της οδού Μικράς Ασίας μήκους 58,60μ (από Χ.Θ.0+574,65 έως Χ.Θ.0+633,55) το πρώτο και 6,90 μ. (από Χ.Θ.0+740,75 έως Χ.Θ.0+747,65) το δεύτερο, δηλαδή
συνολικού μήκους 65,50 μέτρων, στις θέσεις που ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα και η αποδόμηση των αρχαίων ευρημάτων. Συγκεκριμένα δε, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες κατασκευής μόνο του κυρίως αγωγού στο τμήμα αυτό επί της οδού Μ. Ασίας, και λήφθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.
12. Η Υπηρεσία, δεδομένου ότι δεν είχε λάβει απάντηση από το Δήμο στο
υπ ́αρ.πρωτ.84669/18-07-2017/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της, με το υπ ́αρ.161372/4-8-2017 εξ. Επείγον έγγραφο ΔΤΕΠΑ, επισήμανε εκ νέου στο Δήμο Σαρωνικού τη σοβαρότητα του να μην ολοκληρωθεί το έργο και ενδεχομένως να απενταχθεί και να υπάρξει δημοσιονομική διόρθωση εις βάρος του Δήμου Σαρωνικού. Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, ο Δήμος Σαρωνικού με το υπ ́αρ.11731/8-8-2017 έγγραφό του ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «ολοκληρώνονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο χώρο του έργου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων. Κατ ́ επέκταση οι εργασίες του έργου μπορούν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα». Η Προϊσταμένη Αρχή (εν προκειμένω ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Α.) ενόψει της επικείμενης λήξης της συμβατικής προθεσμίας του έργου στις 12-08-2017, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί μη λειτουργικό μεγάλο μέρος του ήδη κατασκευασμένου δικτύου
αγωγών στις οδούς Αγ. Τριάδος, Πάντου, Ανωνύμου 93 και Μ. Ασίας (μήκους πλέον των 1.600 μέτρων) και να παραμείνουν στο έργο ημιτελείς εργασίες, με κίνδυνο την απένταξη και τη δημοσιονομική διόρθωση του έργου, κατόπιν και της από 9-8-2017 Εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη το υπ ́αρ.11731/8-8-2017 έγγραφο του Δήμου Σαρωνικού, εξέδωσε την υπ ́αρ.167182/11-08-2017 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε παράταση της
συμβατικής προθεσμίας του έργου, με αναθεώρηση, μέχρι τη λήξη του τρεχούμενου ημερολογιακού τριμήνου (Γ ́ τρίμηνο 2017, στις 30-9-2017), δηλαδή κατά σαράντα εννιά (49) ημέρες. (5η παράταση). (Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 11-10-2017 Αίτηση Θεραπείας
ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ572/3-4-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί). Κατά το διάστημα της τελευταίας παράτασης, στο έργο δεν εκτελέστηκαν οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση του κατασκευασμένου δικτύου (φρεάτια υδροσυλλογής και αποκατάσταση οδοστρωμάτων), καθώς ο Δήμος Σαρωνικού, παρότι με την τελευταία επιστολή
του (υπ ́αρ.πρωτ.11731/8-8-2017) είχε ενημερώσει την Υπηρεσία ότι ολοκληρώνει τις εργασίες που έχει ξεκινήσει στο χώρο του έργου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, δηλαδή τις εργασίες καθαίρεσης των ρυμοτομούμενων περιτοιχίσεων και ανακατασκευής τους στη θέση που προβλέπει το εγκεκριμένο σχέδιο, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν τις είχε ολοκληρώσει, αιτιολογώντας την καθυστέρηση αυτή στην αδυναμία εκτέλεσης εργασιών κατά την θερινή περίοδο.
13. Η Υπηρεσία, δεδομένου ότι οι εργασίες στην οδό Αγίας Τριάδος, από πλευράς του Δήμου, ήταν σε προχωρημένο στάδιο και καθώς, βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την εξέλιξη των εργασιών, ενόψει της επικείμενης λήξης της 5ης κατά σειρά χορηγούμενης παράτασης της προθεσμίας του έργου, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το
Δήμο σχετικά με τον ακριβή χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών του, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία του έργου και το ενδεχόμενο χορήγησης νέας παράτασης. Ο Δήμος Σαρωνικού, με την υπ ́αρ.πρωτ.14467/27-09-2017 επιστολή του Αντιδημάρχου, ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «οι εργασίες απόδοσης των ρυμοτομούμενων τμημάτων σε κοινή χρήση, που έχουν ξεκινήσει στον χώρο του έργου, για την οδό Μικράς Ασίας θα ολοκληρωθούν κατ ́ εκτίμηση εντός 15 ημερών από σήμερα». Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω επιστολή, την ίδια ημέρα η Διευθύνουσα Υπηρεσία εισηγήθηκε τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι 30/11/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, με το σκεπτικό ότι υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών, την ολοκλήρωση της κατασκευή των φρεατίων επίσκεψης και υδροσυλλογής του δικτύου, την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων και την εν γένει ολοκλήρωση του έργου με τρόπο ώστε να καταστεί το κατασκευασμένο δίκτυο λειτουργικό, και να αποφευχθεί έτσι η δημοσιονομική διόρθωση εις βέρος του Δήμο, κρίνοντας ότι ο χρόνος των δύο (2) μηνών είναι επαρκής και εύλογος, υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών οι εργασίες του Δήμου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, η οποία διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη Αρχή (εν προκειμένω Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Αττικής)
με την υπ ́αρ.πρωτ.195541/27-9-2017/ΔΤΕΠΑ Εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Π.Α. Με την υπ ́αρ.2838/25-10-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., κατόπιν της ανωτέρω εισήγησης της Υπηρεσίας και της υπ ́αρ.14467/27-09-2017 επιστολής του Δήμου Σαρωνικού, εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου, χωρίς αίτημα του
αναδόχου, κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 30/11/2017 (6η παράταση).
14. Μόλις αποδόθηκαν ελεύθερα τμήματα για την εκτέλεση των εργασιών του έργου στην οδό Αγίας Τριάδος, ο Ανάδοχος υπέβαλλε την από 13-11-2017 αίτησή του προς την Υπηρεσία (υπ ́αρ.πρωτ.234966/13-11-2017/ΔΤΕΠΑ), περί άρσης της από 6-4-2017 διακοπής των εργασιών του έργου. Υπέβαλε δε, στις 28/11/2017, αίτημα για παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, βάσει
του οποίου εκδόθηκε η υπ ́αρ.3268/29-11-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., με την οποία εγκρίθηκε παράταση του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 31/01/2018 (7η παράταση)
15. Στο μεταξύ την 04-08-2017 ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα (αρ. πρωτ. 164471/04-08- 2017/ΔΤΕΠΑ) για αποζημίωση θετικής ζημιάς συνολικού ύψους 350.452,33€ για το χρονικό διάστημα από 03-04-2017 έως 10-07-2017 (ημερομηνία υποβολής του αιτήματος διάλυσης) , επιφυλασσόμενος για κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και συμπληρωματική αποζημίωση
θετικής ζημίας για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από 10-7-2017 μέχρι την οριστικοποίηση της διάλυσης της σύμβασης. Το ανωτέρω αίτημα έγινε μερικώς αποδεκτό με την υπ ́αρ.πρωτ.164471/03-11-2017 πράξη
ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία μπορεί να καταβληθεί στον ανάδοχο το ποσό των 238.883,71 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ως αποζημίωση θετικών ζημιών λόγω διακοπής των εργασιών του έργου, για το διάστημα από 13-04-2017 (ημερομηνία υποβολής της όχλησης ) έως 10-07-2017.
16. Την 09-03-2018 (εντός 4 μηνών από την 13-11-2017- ημερομηνία υποβολής δήλωσής του για άρση της διακοπής των εργασιών) ο ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα καταβολής αποζημίωσης θετικών ζημιών ποσού 451.318,08 ευρώ (αρ. πρωτ.49446/09-03-2018/ΔΤΕΠΑ), σε συνέχεια του 04-08-2017 αιτήματός του, για το διάστημα από 11-07-2017 (μετά την από 10-07-2017 αίτηση διάλυσης) μέχρι 13-11-2017 (υποβολή δήλωσής του για άρση της διακοπής των εργασιών). Η Υπηρεσία δεν προέβη στην εξέταση του ανωτέρω αιτήματος του αναδόχου εντός του τριμήνου από την υποβολή του. Σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.4412/16, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του Ν.4491/17, κατά των εκτελεστών πράξεων ή παραλείψεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να υποβάλλει ένσταση απευθυνόμενη στον Υπουργό
Υποδομών και Μεταφορών, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δύο (2) μηνών από την κοινοποίησή της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης, η ένσταση κοινοποιείται δε εντός της ανωτέρω προθεσμίας και στην Υπηρεσία που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη πράξη. Η επίδοση στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών της ένστασης του αναδόχου, έγινε από το Δικαστικό Επιμελητή Μιχαήλ Γιωργάκη, στις 02-08-2018, ήτοι εντός του διμήνου από την
τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη του από 09-03-2018 αιτήματός του. Η κοινοποίηση της ένστασης του αναδόχου στο Τμήμα Υδραυλικών Έργων – Λιμενικών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Διευθύνουσα Υπηρεσία) έγινε από το Δικαστικό Επιμελητή Μιχαήλ Γιωργάκη στις 02-08-2018, ήτοι εντός του διμήνου από την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη του από 09-03-2018 αιτήματός του και έλαβε αρ.πρωτ.153627/02-08-2018/ΔΤΕΠΑ στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας. Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Ένστασης από τον Υπουργό, υπεβλήθη η από 14-12-2018 (ΠΡ1664/14-12-2018) Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί.
17. Με την υπ ́αρ.πρωτ.49446/04-03-2019/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ πράξη της η Δ.Υ., εξέτασε το από 09-03-2018 αίτημα του αναδόχου και έκανε αυτό μερικώς αποδεκτό, για το ποσό των 73.705,79 ευρώ, ως αποζημίωση θετικών ζημιών λόγω διακοπής των εργασιών του έργου για το διάστημα από 11-07-2017 έως 21-07-2017 (ημερομηνία άρσης της διακοπής βάσει της υπ ́αρ.154539/21-07-
17/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ Απόφασης) .
18. Με την (ΠΡ1664/14-12-2018) προσφυγή ο Ανάδοχος διεκδικεί όπως του καταβληθεί το ποσό των 406.975,93€ (=480.681,12€ -73.705,79 €) άλλως το ποσό των 377.612,29€ (=451.318,08€ -73.705,79 €), πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, ως θετικές ζημιές που υπέστη ο Ανάδοχος για το διάστημα από 11-07-2017 έως 13-11-2017. Βάσει επανυπολογισμού του ποσού
της αποζημίωσης για το διάστημα αυτό σύμφωνα με τις διορθώσεις της Υπηρεσίας , το ποσό διαμορφώνεται στα 330.706,98€

Β3. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡ826/19-07-2019 ΠΡΟΣΦΥΓΗ
19. Δεδομένου ότι στην οδό Αγίας Τριάδος, ο Δήμος είχε ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο 2017 την ανακατασκευή των περιτοιχίσεων στην νέα τους θέση και επέδιδε σταδιακά τα ρυμοτομούμενα τμήματα για τις ανάγκες ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου, ενώ και οι υπολειπόμενες εργασίες του έργου, επί της οδού, είχαν ξεκινήσει (ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες τοποθέτησης των κρασπέδων) πλην όμως στις άλλες οδούς (Μ. Ασίας, Πάντου, Ανωνύμου 93) οι
εργασίες του Δήμου δεν είχαν ολοκληρωθεί, ο ανάδοχος υπέβαλε στις 28/11/2017 αίτημα για παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι 31/01/2018. Με την υπ ́αρ.3268/29-11-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 31/01/2018, κατόπιν του από 28/11/2017 αιτήματος κι άνευ υπαιτιότητας του αναδόχου, προκειμένου να
αποδοθούν σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα τμήματα και στις άλλες τρεις οδούς και εν συνεχεία να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες εργασίες του έργου, όπως απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του δικτύου. (7η παράταση)
20. Μετά την παρέλευση διαστήματος πλέον του διμήνου από την τελευταία επιστολή του Δήμου (υπ ́αρ.14467/27-9-2017 έγγραφο Δ. Σαρωνικού) και την έκδοση της τελευταίας παράτασης του έργου μέχρι 31/1/2018 (υπ ́αρ.3268/29-11-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α ), η Υπηρεσία, με το υπ ́αρ. 251932/8-12-17 εξ. επείγον έγγραφο ΔΤΕΠΑ προς το Δήμο Σαρωνικού,
ζήτησε άμεση ενημέρωση για την ολοκλήρωση των ενεργειών του στις υπόλοιπες οδούς (Μ. Ασίας, Πάντου και Ανωνύμου 93), επισημαίνοντας εκ νέου τη σοβαρότητα και το επείγον του θέματος ώστε στο να καταστεί λειτουργικό το κατασκευασμένο δίκτυο στις παραπάνω οδούς.
21. Ο ανάδοχος στις 28/12/2017 υπέβαλε νέο αίτημα κι άνευ υπαιτιότητός του για παράταση της προθεσμίας του έργου μέχρι 31/7/2018, καθώς δεν είχαν αποδοθεί από το Δήμο ελεύθεροι οι χώροι για την εκτέλεση των υπολειπόμενων εργασιών του έργου και συνεπώς δεν θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που εγκρίθηκε με την τελευταία παράταση, δηλαδή μέχρι 31/1/2018.
22. Καθώς η Υπηρεσία δεν είχε λάβει απάντηση στο από 8-12-17 έγγραφό της προς το Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη το υποβληθέν αίτημα παράτασης του αναδόχου και την από 22/1/2018 αυτοψία επί τόπου του έργου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες του για την απόδοση όλων των ρυμοτομούμενων τμημάτων (είχε υλοποιήσει μόνο την καθαίρεση του συρματοπλέγματος στην μία πλευρά της οδού Ανωνύμου 93), με το υπ ́αρ.οικ/21892/30-1-2018 εξ. επείγον έγγραφο ΔΤΕΠΑ προς το Δήμο Σαρωνικού, ζητήθηκε η άμεση ανταπόκρισή του (χάραξη της ρυμοτομικής γραμμής στην οδό Ανωνύμου 93 και εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στις οδούς Μ. Ασίας και Πάντου) και η ενημέρωση της Υπηρεσίας ως προς το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την επίλυση του θέματος.
23. Με το υπ ́αρ.284/7-2-2018 έγγραφό της, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Α., κάλεσε την Υπηρεσία και εκπροσώπους του Δήμου Σαρωνικού, σε από κοινού συνάντηση στις 14-2-2018, με σκοπό τη σύνταξη χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την άμεση απόδοση ελεύθερων χώρων. Στην παραπάνω συνάντηση δεν προσήλθε εκπρόσωπος του Δήμου, πλην όμως με την υπ ́αρ.πρωτ.1495/12-2-2018 επιστολή του, την οποία απέστειλε με φαξ κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης συνάντησης (αρ.πρωτ.33266/14-2-18/ΔΤΕΠΑ), ο Δήμος Σαρωνικού ενημέρωσε την Υπηρεσία και την ΕΥΔΕΠ, ότι κατόπιν λεπτομερειακού ελέγχου των
ρυμοτομούμενων τμημάτων και λόγω μη πλήρους εφαρμογής του νέου ρυμοτομικού σχεδίου, τα φρεάτια υδροσυλλογής που μπορούν να κατασκευαστούν άμεσα και είναι: όλα στην οδό Ανώνυμος 93 (18 τεμ.), 33 στην οδό Μ. Ασίας και 2 στην οδό Πάντου, καθώς και για τη δυνατότητα
κατασκευής των κρασπέδων στα ελεύθερα σημεία των δρόμων. Στο ίδιο έγγραφο, με βάσει την υπ ́αρ.59/14-12-17 Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, προτείνει τα 8 Φ.Υ. της οδού Μ. Ασίας, που δεν μπορούν άμεσα να κατασκευαστούν, να μεταφερθούν στην απέναντι πλευρά ή κάθετα στον άξονα του δρόμου, και τα 11 Φ.Υ. της οδού Πάντου, να κατασκευαστούν κάθετα στον άξονα του δρόμου.
24. Κατόπιν της από 14-2-18 συνάντησης της Υπηρεσίας με την ΕΥΔΕΠ, σχετικά με θέμα, η ΕΥΔΕΠ με το υπ ́αρ.467/15-2-2018 έγγραφό της προς την Υπηρεσία και το Δήμο Σαρωνικού, διαπιστώνοντας την αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης του έργου, καθώς όπως προκύπτει ο Δήμος αδυνατεί να αποδώσει άμεσα τα ρυμοτομούμενα τμήματα στις οδούς Πάντου και Μ. Ασίας, σύστησε στο δικαιούχο (Π.Α.) να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου.
25. Η Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο παραπάνω έγγραφο της ΕΥΔΕΠ και εξετάζοντας τις προτάσεις του Δήμου, όπως περιλαμβάνονται στην υπ ́αρ.πρωτ.1495/12-2-2018 επιστολή του, με το υπ ́αρ.35294/23-2-2018 εξ. επείγον έγγραφο προς το Δήμο Σαρωνικού επισήμανε ότι η αριθμητική αναφορά των φρεατίων που μπορούν ή δεν μπορούν να τοποθετηθούν
στην προβλεπόμενη, από τη μελέτη, θέση, καθώς και οι προτάσεις του Δήμου για τη μετατόπιση αυτών που δεν δύναται να κατασκευαστούν σε άλλες θέσεις, με σκοπό να υλοποιηθεί το σύνολό τους, σε αριθμό, δεν αποτελεί τεχνικά και υδραυλικά ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη λύση από πλευράς λειτουργίας τους (καθενός μεμονωμένα) αλλά και γενικότερα επίτευξης στο σύνολο της
αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, και ζήτησε από το Δήμο να εξετάσει σε συνεργασία με το μελετητή του και να ενημερώσει άμεσα την Υπηρεσία, αν υπάρχει καταρχήν δυνατότητα τροποποίησης της μελέτης, ώστε η Διευθύνουσα Υπηρεσία να εισηγηθεί την παράταση του έργου (κατόπιν του από 28/12/2018 αιτήματος του αναδόχου), και σε θετική περίπτωση να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διαβίβασή της στην Υπηρεσία για τις περαιτέρω διαδικασίες (εφαρμογή άρθρου 45 Ν.3669/08).
26. Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών για τις οποίες δόθηκε εντολή και των οποίων η εκτέλεση ήταν δυνατή [στην οδό Αγίας Τριάδος, πλην ενός μικρού τμήματος στη συναρμογή της οδού με την Ανώνυμος 93, όπου ο Δήμος Σαρωνικού απέδωσε σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα τμήματα ιδιοκτησιών (καθαίρεση και ανακατασκευή ρυμοτομούμενων μαντρότοιχων και
περιφράξεων) εκτελέστηκαν οι εργασίες ολοκλήρωσης των φρεατίων επίσκεψης , των φρεατίων υδροσυλλογής και αποκατάσταση του οδοστρώματος (κράσπεδα, οδοστρωσία, ασφαλτικά) ], ο ανάδοχος υπέβαλε την από 15-03-2018 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 54532/15-03-2018), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, με την οποία δηλώνει ότι διακόπτει από 12-03-2018 τις εργασίες από αποκλειστική υπαιτιότητα του κυρίου του Έργου λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας
της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού και στις 16-3-2018 υπέβαλε όχληση, (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 54838/16-03-2018) βάσει του άρθρου 36, παρ. 11 του Ν.3669/08.
27. Ο Δήμος Σαρωνικού με την υπ ́αρ.πρωτ.3354/19-3-2018 επιστολή του, απέστειλε στην Υπηρεσία μελέτη τροποποίησης των φρεατίων υδροσυλλογής, στις οδούς Ανώνυμος 93 (Συρίγα), Πάντου και Μ. Ασίας, όπως συντάχθηκε από το Γραφείο μελετών «ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.» (αρχικός μελετητής του έργου), προκειμένου να εφαρμοστεί στο έργο. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη τροποποιείται η θέση και το είδος όλων των φρεατίων υδροσυλλογής στις παραπάνω οδούς, καθώς και η επίκλιση των οδών, προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία του δικτύου σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.
28. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του θέματος σύμφωνα με τα παραπάνω, και το γεγονός ότι σύμφωνα με άρθρο 78 του Ν.4313/2014, «η έγκριση της παράτασης από την Προϊσταμένη Αρχή, δίνεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος του αναδόχου», ήτοι η σχετική απόφαση επί του από 28/12/2017 αιτήματος του αναδόχου έπρεπε
να εκδοθεί μέχρι 28/3/2018, η Διευθύνουσα Υπηρεσία με την από 23/3/2018 Εισήγησή της προς την Προϊσταμένη Αρχή, εισηγήθηκε την –άνευ υπαιτιότητας του αναδόχου- έγκριση παράτασης με αναθεώρηση της προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι 31/07/2018, δηλαδή κατά έξι (6) μήνες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διαδικασίες των δημοσίων έργων περί τροποποίησης της μελέτης του έργου και να ολοκληρωθούν οι εργασίες του έργου σύμφωνα με την τροποποιημένη μελέτη.
29. Με την υπ ́αρ.54532/26-3-2018 Απόφαση ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, έγινε αποδεκτή από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία η από 15-03-2018 Ειδική Δήλωση Διακοπής των εργασιών του έργου, με το σκεπτικό ότι, καθώς η μελέτη «Τροποποίησης φρεατίων υδροσυλλογής» που συντάχθηκε από τον αρχικό μελετητή (Γραφείο μελετών «ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.») και υποβλήθηκε στην Υπηρεσία με την υπ ́αρ.πρωτ.3354/19-3-2018 επιστολή του Δήμου, περιλαμβάνει την
τροποποίηση όλων των φρεατίων υδροσυλλογής (θέση ή/και είδος) και στις τρεις οδούς, και επιπλέον προκειμένου να εφαρμοστεί στο έργο θα πρέπει να διενεργηθούν από την Υπηρεσία οι διαδικασίες του άρθρου 45 του Ν.3669/08 και να ληφθούν τυχόν απαιτούμενες λοιπές εγκρίσεις συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο έργο δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες στις υπόλοιπες οδούς, πριν την τροποποίησή της.
30. Με την υπ ́αρ.820/27-3-2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., εγκρίθηκε η παράταση με αναθεώρηση της προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι 31/7/2018, σύμφωνα με το από 28/12/2017 αίτημα του αναδόχου. (8η παράταση) (Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 22/5/2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρώς απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ1205/21-9-2018 Προσφυγή
ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
31. Μετά την εξέταση από την Υπηρεσία, της υποβληθείσας από το Δήμο Σαρωνικού μελέτης με τίτλο «Τροποποίηση φρεατίων υδροσυλλογής», διαπιστώθηκε ότι:
α) όσον αφορά στην οδό Μ. Ασίας (από την οποία διέρχεται κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων), η προτεινόμενη τροποποίηση των στοιχείων της υδραυλικής μελέτης (τοποθέτηση συστοιχίας φρεατίων υδροσυλλογής εγκάρσια στον άξονα της οδού) επί τη βάσει τροποποίησης
των στοιχείων της μελέτης οδοποιίας (αντίθετη επίκλιση του οδοστρώματος προς τον άξονα της οδού), δεν τεκμηριώνεται από τεχνικής άποψης, αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα της λύσης όσον αφορά στην πλήρη λειτουργικότητα του δικτύου και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ενώ προαπαιτείται η έγκριση αρμοδίως (Τ.Υ. Δήμου Σαρωνικού) της μελέτης
οδοποιίας,
β) όσον αφορά στις οδούς Ανώνυμος 93 και Πάντου (από τις οποίες διέρχεται δευτερεύον δίκτυο ομβρίων), δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα των προτεινόμενων τροποποιήσεων των στοιχείων της υδραυλικής μελέτης (τοποθέτηση συστοιχίας φρεατίων υδροσυλλογής ή μονόπλευρη τοποθέτηση φρεατίων) και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν τεκμηριώνονται από
τεχνικής άποψης, ενώ δεν διευκρινίζεται από τα στοιχεία της μελέτης, αν η προτεινόμενη τροποποίηση προϋποθέτει τροποποίηση των στοιχείων της μελέτης οδοποιίας. Ειδικότερα, η προτεινόμενη τροποποίηση των φρεατίων υδροσυλλογής στην οδό Ανώνυμος 93 (μονόπλευρη τοποθέτηση φρεατίων), δεν συνάδει με τα αναφερόμενα στην παρ.α) της υπ ́άρ.1458/12-2-18 επιστολής του Δήμου (δηλ. ότι όλα τα Φ.Υ. μπορούν να κατασκευαστούν στην προβλεπόμενη θέση τους από την υδραυλική μελέτη).
32. Κατόπιν των παραπάνω και αφού συζητήθηκε το θέμα με την ΕΥΔΕΠ και ενημερώθηκε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης αντιπλημμυρικών έργων κ. Α. Αναγνωστόπουλος, πραγματοποιήθηκε από κοινού συνάντηση επί τόπου του έργου, στις 27-03-2018, με τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Σοφρώνη, τους Αντιδημάρχους κ. Χαρίτο και κ. Γκέραλη και εκπροσώπους της Υπηρεσίας, όπου τέθηκαν υπόψη του Δημάρχου οι επιφυλάξεις της Υπηρεσίας σχετικά με την
υποβληθείσα μελέτη, καθώς και η αδυναμία της Υπηρεσίας σε ενδεχόμενη εφαρμογή της να εκδώσει αρμοδίως τις σχετικές βεβαιώσεις, σύμφωνα με το ΦΕΚ313/τ.ΑΑΠ/3-8-2010, που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή αυτή. Μετά από συζήτηση επί του θέματος μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου, και επί τη βάσει των επιπτώσεων που
θα είχε η εφαρμογή της προτεινόμενης λύσης στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά και στην ανοικοδόμηση αυτής, αποφασίστηκε να εκτελεστεί το έργο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. [Σύμφωνα με την παρ. ΣΤ του άρθρου 6 του ΦΕΚ313/τ.ΑΑΠ/3-8-2010 (Έγκριση πολεοδομικής μελέτης επέκτασης των πολεοδομικών ενοτήτων (ΠΕ) 1,2 και 3 του Δήμου Αναβύσσου Ν. Αττικής) στις Περιοχές (ΚΠ3) και (ΚΠ4) «…η έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή αυτή επιτρέπεται μόνο κατόπιν βεβαίωσης της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα
αντιπλημμυρικής προστασίας στις οδούς…»: Μ. Ασίας και Αγ. Τριάδος-Κυριακοπούλου για την Περιοχή (ΚΠ3) και Κ. Καραμανλή και Αγ. Τριάδος-Κυριακοπούλου για την Περιοχή (ΚΠ4.)]
33. Κατόπιν της παραπάνω συνάντησης και της προφορικής ενημέρωσης της Υπηρεσίας από το Δήμο ότι μετά την επανεξέταση της πρότασης τροποποίησης των φρεατίων υδροσυλλογής διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποφευχθεί η τροποποίηση της μελέτης στην οδό Συρίγα, η Υπηρεσία με το υπ ́αρ.58858/3-4-2018 εξ. επείγον έγγραφο ΔΤΕΠΑ, ζήτησε από το Δήμο Σαρωνικού να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ανά οδό, προκειμένου να συνεχιστούν άμεσα οι
εργασίες του έργου, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά (σχετ. η υπ ́αρ.54532/26-3-2018 Απόφαση της Δ.Υ.). Συγκεκριμένα:
α) όσον αφορά στην οδό Μ. Ασίας, να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις κατ ́ αρμοδιότητα ενέργειες του, προκειμένου να αποδοθούν τα ρυμοτομούμενα τμήματα ιδιοκτησιών που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του έργου, ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία για την ολοκλήρωση των ενεργειών
του,
β) όσον αφορά στην οδό Ανώνυμος 93, να μεριμνήσει το ταχύτερο για τη χάραξη της ρυμοτομικής γραμμής και στη δυτική πλευρά της οδού, και
γ) όσον αφορά στην οδό Πάντου, να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους αλλαγής της θέσης των φρεατίων. Επίσης, με το ίδιο έγγραφο ζητήθηκε η οριστική μελέτη οδοποιίας, εγκεκριμένη αρμοδίως.
34. Ο Δήμος Σαρωνικού με την υπ ́αρ.πρωτ.4738/20-4-2018 επιστολή του, αφού προέβηκε στην χάραξη της ρυμοτομικής γραμμής και στη δυτική πλευρά της οδού Ανώνυμος 93 (Συρίγα), επιβεβαίωσε την Υπηρεσία για τη δυνατότητα κατασκευής, των έργων συλλογής κι αποχέτευσης ομβρίων (φρεατίων υδροσυλλογής) στην προβλεπόμενη θέση, καθώς και σχεδόν όλων των έργων
αποκατάστασης (κρασπέδων κλπ), με μικρές αποκλίσεις από την εγκεκριμένη μελέτη του έργου, λόγω μη ολοκλήρωσης των ενεργειών εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου κι απόδοσης των ρυμοτομούμενων τμημάτων των ιδιοκτησιών, όπως απαιτούνται για την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης του έργου.
35. Η Υπηρεσία στηριζόμενη σε δεσμεύσεις κι επιστολές του Δήμου Σαρωνικού, με την υπ ́αρ.77836/23-04-2018 Απόφαση ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, προχώρησε σε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και δόθηκε εντολή στην ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών [Ο ανάδοχος υπέβαλε την από 23-05-2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. κατά της
υπ ́αρ.77836/23-04-2018 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, με την οποία έγινε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και του δόθηκε εντολή για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών. Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Ένστασης από τον Υπουργό, υπεβλήθη η από 21-09-2018 (ΠΡ1208/21-09-2018) Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί.
36. Κατόπιν της παραπάνω απόφασης, με το υπ ́αρ.73182/23-4-2018 έγγραφο
ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο η υπ’ αριθμ.820/27-3-2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. για την έγκριση της προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι 31/07/2018, και ζητήθηκε η υποβολή αναπροσαρμοσμένου χρονοδιαγράμματος εργασιών.
37. Στη συνέχεια, ο Δήμος Σαρωνικού με την υπ ́αρ.5202/2-5-2018 επιστολή του, κοινοποίησε στην Υπηρεσία τις υπ ́αρ.16214/24-7-2014, υπ ́αρ.14745/2-10-2017 και υπ ́αρ.4539/17-4-2018 επιστολές του προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων της οδού Μ. Ασίας (με κοινοποίηση της τελευταίας και στο αστυνομικό τμήμα Αναβύσσου για την συνδρομή του αν απαιτηθεί), με τις
οποίες οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερωθεί για την προτιθέμενη από πλευράς του Δήμου διαπλάτυνση της οδού και τη δυνατότητα που έχουν, αν το επιθυμούν, να προετοιμάσουν το ρυμοτομούμενο χώρο της αρχικής τους ιδιοκτησίας (απομάκρυνση επικείμενων που θέλουν να διατηρήσουν, όπως οικοδομικά υλικά, φωτιστικά, σωλήνες, γεωργικά προϊόντα κλπ, καθώς και
περίφραξη του τελικού οικοπέδου τους, σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής, προκειμένου να μην μείνει απερίφρακτο). Όπως, επίσης, αναφέρεται στην υπ ́αρ.4539/17-4-2018 επιστολή του Δήμου «.. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα επικείμενα προς αποζημίωση (ρυμοτομούμενα ή προσκυρωτέα σε άλλη ιδιοκτησία) σε κυρωμένη πράξη εφαρμογής δύναται να απομακρυνθούν και
πριν την καταβολή της αποζημίωσης προς τους ιδιοκτήτες, για να εφαρμόζεται γρηγορότερα το σχέδιο…».
38. Κατόπιν της παραπάνω νέας ενημερωτικής επιστολής του Δήμου προς την Υπηρεσία και σύμφωνα με τις περαιτέρω προφορικές διευκρινήσεις, ότι δεν εκκρεμούν διαδικασίες από πλευράς του Δήμου προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να απομακρυνθούν τα επικείμενα που ρυμοτομούνται και εμποδίζουν την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών του έργου, η Διευθύνουσα Υπηρεσία με το υπ ́αρ.84041/10-5-2018 έγγραφό της ενημέρωσε τον ανάδοχο για την δυνατότητα συνέχισης των εργασιών και στη Μ. Ασίας, δεδομένου ότι οι εργασίες καθαίρεσης των ρυμοτομούμενων κατασκευών έχουν περιληφθεί στον 1ο Α.Π.Ε. και στο 1ο ΠΚΤΜΝΕ (Ν.Τ.1/4, Ν.Τ.1/5 και Ν.Τ.1/6) του έργου, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ανάδοχος δεν είχε
προβεί μέχρι τότε στη συνέχιση των εργασιών του έργου επί της οδού Συρίγα, (κατόπιν της υπ ́αρ.77836/23-4-2018 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ), με το ίδιο έγγραφο του έδωσε εντολή για την επανέναρξη των εργασιών του έργου και στην οδό Μ. Ασίας, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Επίσης, όσον αφορά στην εκτέλεση των εργασιών καθαίρεσης των ρυμοτομούμενων κατασκευών,
ζητήθηκε από τον ανάδοχο να ειδοποιήσει εγκαίρως το Δήμο Σαρωνικού για την ακριβή ημερομηνία έναρξής τους, προκειμένου να παρίσταται εκπρόσωπός του, ενημερώνοντας και την Υπηρεσία. (Κατά της ανωτέρω εντολής της Δ.Υ. ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 23/5/2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ.ΠΡ1204/21-9-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί)
39. Στις 24-5-2018, ο ανάδοχος υπέβαλε αίτηση για τη διάλυση της Σύμβασης (αρ. πρωτ.101592/24-5-18/ΔΤΕΠΑ), λόγω καθυστέρησης των εργασιών, χωρίς υπαιτιότητά του, πέραν της οριακής προθεσμίας, σύμφωνα με την παρ. 2 εδ. γ. του άρθρου 62 του Ν.3669/08.
40. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία, καθώς ο ανάδοχος δεν είχε προβεί στη συνέχιση των εργασιών του έργου, με το υπ ́αρ.οικ/107344/1-6-2018 έγγραφό της κάλεσε τον ανάδοχο να συμμορφωθεί με τις από 23/4/2018 και 10/5/2018 εντολές της Υπηρεσίας, δίνοντας του εκ νέου εντολή, για την επανέναρξη των εργασιών του έργου, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών. [Κατά της ανωτέρω εντολής της Δ.Υ. ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 6/6/2018 ένσταση
ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ‘ αρ.ΠΡ1206/21-9-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί]
41. Με την υπ ́αρ.πρωτ.101592/8-6-2018 Απόφαση ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, η Διευθύνουσα Υπηρεσία απέρριψε την από 24-5-2018 αίτηση του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης λόγω παρελεύσεως της οριακής προθεσμίας με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, ως πρόωρη και “τύποις” απορριπτέα, καθώς ασκήθηκε προ της λήξεως και του χρόνου της χορηγηθείσης παρατάσεως του
έργου. [Κατά της ανωτέρω εντολής της Δ.Υ. ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 31/7/2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ.ΠΡ1635/14-12-2018 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί]
42. Με την υπ ́αρ.131749/4-7-2018 επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Αναγνωστόπουλο προς τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Δήμου Σαρωνικού, ζητήθηκαν άμεσες ενέργειες από πλευράς τους και ενημέρωση.
43. Με την υπ ́αρ.οικ/8691/12-7-2018 επιστολή του, ο Δήμος Σαρωνικού ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «..τα ρυμοτομούμενα επικείμενα επί της οδού Μ. Ασίας έχουν απομακρυνθεί και οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου του θέματος μπορούν να συνεχιστούν άμεσα» [Ο Δήμος Σαρωνικού έχει ανακαλέσει την ανωτέρω επιστολή με το υπ ́αρ.πρωτ.2326/14-2-19 έγγραφό του]
44. Η Υπηρεσία μετά από αυτοψία που έκανε επί τόπου του έργου στις 13/7/2018 διαπίστωσε ότι τα αναφερόμενα στην παραπάνω επιστολή του Δήμου είναι αναληθή. Επιπρόσθετα στις 18-7- 2018, κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία και το Δήμο, οι προσπάθειες συνεργείου του αναδόχου – παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Αττικής και του Αναδόχου- να ξεκινήσει τις εργασίες κατεδάφισης των ρυμοτομούμενων επικείμενων, απέβησαν άκαρπες λόγω της αντίδρασης των ιδιοκτητών, παρά την αντίθετη ενημέρωση του Δήμου Σαρωνικού περί ολοκλήρωσης όλων των σχετικών απαιτούμενων ενεργειών.
45. Κατόπιν των παραπάνω, με το υπ ́αρ.139737/18-7-18 έγγραφο της Υπηρεσίας (ΔΤΕΠΑ), ζητήθηκε από το Δήμο να εξασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών, εντός 5 ημερών, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες του έργου.
46. Η Υπηρεσία με το υπ ́αρ.138029/26-7-2018/ΔΤΕΠΑ εξ. επείγον έγγραφό της, υπενθύμισε την επικείμενη λήξη της προθεσμίας του έργου, στις 31/7/2018.
47. Ο Δήμος Σαρωνικού, απέστειλε την υπ ́αρ.9599/27-7-2018 επιστολή του Δημάρχου (αρ.πρωτ.149985/30-7-2018/ΔΤΕΠΑ), στην οποία μνημονεύοντας το υπ ́αρ.58858/3-4-2018/ΔΤΕΠΑ προγενέστερο έγγραφο της Υπηρεσίας, αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών προς διαπλάτυνση της οδού Μ. Ασίας έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη διάνοιξη της οδού αυτής…» (αναφέρεται στις προηγούμενες ενημερώσεις, από
24/7/14, 2-10-17 και 17/4/18 τις οποίες είχε ήδη κοινοποιήσει στην Υπηρεσία), και καταλήγει: «Κατόπιν των παραπάνω ο εργολάβος του έργου του θέματος μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση των ρυμοτομούμενων επικείμενων προς διαπλάτυνση της οδού Μ. Ασίας και ολοκλήρωση της κατασκευής.»
48. Στο ανωτέρω έγγραφο του Δήμου, η Υπηρεσία απάντησε με το υπ ́αρ.149985/3-8-2018/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της, στο οποίο περιγράφονται όλες οι από πλευράς της ενέργειες και το γεγονός ότι, καθώς ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στις δικές του ενέργειες, το έργο έληξε χωρίς να ολοκληρωθεί την 31/07/2018 (σχετική η υπ ́αρ.πρωτ.173799/20-9-2018 βεβαίωση εμπρόθεσμης περάτωσης των εργασιών που περιγράφονται στην ανωτέρω βεβαίωση).
49. Στο μεταξύ την 11-07-2018 ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα (αρ. πρωτ. 136824/11-07- 2018/ΔΤΕΠΑ) για αποζημίωση θετικής ζημιάς συνολικού ύψους 287.251,89€ για το χρονικό διάστημα από 12-03-2018 έως 23-04-2018 (ημερομηνία άρσης της εγκεκριμένης διακοπής, αρ.αποφ. 77836/23-4-2018//ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ). Το ανωτέρω αίτημα έγινε μερικώς αποδεκτό με την υπ ́αρ.πρωτ.136824/05-11-2018 πράξη ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία μπορεί να καταβληθεί στον ανάδοχο το ποσό των 168.294,09 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ως αποζημίωση θετικών ζημιών λόγω διακοπής των εργασιών
του έργου, για το διάστημα από 16-03-2018 (ημερομηνία υποβολής όχλησης ) έως 23-04-2018.
50. Την 19-11-2018 (εντός 4 μηνών από την 31-07-2018- ημερομηνία Βεβαίωσης περάτωσης εργασιών) ο ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα καταβολής αποζημίωσης θετικών ζημιών ποσού 722.775,52 ευρώ (αρ. πρωτ.230421/19-11-2018/ΔΤΕΠΑ), σε συνέχεια του 11-07-2018 αιτήματός του, για το διάστημα από 24-04-2018 (ημερομηνία επόμενη της ημερομηνίας πέρατος χρονικού
διαστήματος υπολογισμού αποζημίωσης θετικών ζημιών του από 11-07-2018 αιτήματος) μέχρι 31-07-2018 (Βεβαίωση περάτωσης εργασιών), χρονικό διάστημα στο οποίο τελικώς και όπως προκύπτει από τα ανωτέρω ο ανάδοχος δεν εκτέλεσε ουδεμία εργασία, λόγω μη ολοκλήρωσης των ενεργειών και διαδικασιών του Δήμου Σαρωνικού για την απόδοση –κατά τα νόμιμα- των
ρυμοτομούμενων τμημάτων των ιδιοκτησιών, όπως απαιτούνται για την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης του έργου. Η Υπηρεσία δεν προέβη στην εξέταση του ανωτέρω αιτήματος του αναδόχου εντός του τριμήνου από την υποβολή του. Σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.4412/16, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του Ν.4491/17, κατά των εκτελεστών πράξεων ή παραλείψεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να υποβάλλει ένσταση απευθυνόμενη στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δύο (2) μηνών από την κοινοποίησή της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης, η ένσταση κοινοποιείται δε εντός της ανωτέρω προθεσμίας και στην Υπηρεσία που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη πράξη. Η επίδοση στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών της ένστασης του αναδόχου, έγινε από το Δικαστικό Επιμελητή Μιχαήλ Γιωργάκη, στις 27-03-2019, ήτοι εντός του διμήνου από την
τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη του από 19-11-2018 αιτήματός του. Η κοινοποίηση της ένστασης του αναδόχου στο Τμήμα Υδραυλικών Έργων – Λιμενικών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Διευθύνουσα Υπηρεσία) έγινε από το Δικαστικό Επιμελητή Μιχαήλ Γιωργάκη στις 27-03-2019, ήτοι εντός του διμήνου από την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη του από 19-11-2018 αιτήματός του και έλαβε αρ.πρωτ.86312/27-03-2019/ΔΤΕΠΑ στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας. Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Ένστασης από τον Υπουργό, υπεβλήθη η από 19-07-2019 (ΠΡ826/19-07-2019) Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών , η οποία δεν έχει εκδικαστεί.
51. Με την (ΠΡ826/19-07-2019) προσφυγή ο Ανάδοχος διεκδικεί όπως του καταβληθεί το ποσό των 741.564,74€, άλλως το ποσό των 722.875,52€, πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, ως θετικές ζημιές που υπέστη ο Ανάδοχος για το διάστημα από 24-04-2018 έως 31-07-2018. Βάσει επανυπολογισμού του ποσού της αποζημίωσης για το διάστημα αυτό σύμφωνα με τις διορθώσεις της Υπηρεσίας , το ποσό διαμορφώνεται στα 569.240,39€ ΉΤΟΙ αθροιστικά, βάσει επανυπολογισμού σύμφωνα με τις διορθώσεις της Υπηρεσίας, το ποσό διαμορφώνεται στα (316.471,68€+330.706,98€+569.240,39€) = 1.216.419,05 € αντί του αναγραφόμενου στο από 7/7/2020 σχετικό αίτημα – Πρόταση συμβιβαστικής επίλυσης ποσού 1.714.367,79€ (πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων).

Υ.Γ. Πώς σου φάνηκε; Υπάρχει ελπίδα γι’ αυτό το κράτος, αν συνεχίσει έτσι;

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH