Connect with us

«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους που αδυνατούν να πάρουν τη σύνταξη

Ελλαδα

«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους που αδυνατούν να πάρουν τη σύνταξη

«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους που αδυνατούν να πάρουν τη σύνταξήτους λόγω οφειλών στα ταμείο δίνει το υπουργείο Εργασίας. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αλλάζει τα όρια οφειλών, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς ασφαλισμένους να μπορούν να λάβουν την πολυπόθητη συνταξιοδοτική παροχή, έρχονται οι εγκύκλιοι που δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπερταμείο ασφάλισης ξεκαθαρίζεται το τοπίο για τα όρια οφειλών προς τα ταμεία, ενώ αποσαφηνίζεται και η μέθοδος παρακράτησης ποσού οφειλών από τη σύνταξη. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr,μπορούν να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.
Ειδικό καθεστώς, πιο ευνοϊκό, υπάρχει για τους ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ. Οι αγρότες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην περίπτωση που οφειλές τους δεν ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ.
Ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές σε περισσότερα από ένα ταμεία, τότε μπορούν να πάρουν σύνταξη μόνο αν το ποσό που οφείλουν δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ.
Ωστόσο, δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν έχουν και οι ασφαλισμένοι που χρωστούν ποσά που υπερβαίνουν τα νέα ανώτατα όρια, δηλαδή τα 20.000 ή τα 6.000 ευρώ αντίστοιχα. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό, γιατί είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Μάλιστα, εφόσον το υπερβάλλον ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην Ο.Γ.Α. δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού.
Το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σε αντίθετη δε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Το δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας θανάτου.
Με βάση τα παραπάνω, εάν ο αιτών εξοφλήσει εντός 2 μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξής του ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

www.enikonomia.gr

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH