Connect with us

Ανοίγουν οι εκκλησίες το πρωί της Κυριακής

Ελλαδα

Ανοίγουν οι εκκλησίες το πρωί της Κυριακής

Τις πύλες τους θα ανοίξουν ξανά την Κυριακή οι εκκλησίες της χώρας στους πιστούς, βάσει των τελευταίων μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στους κανόνες του lockdown που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λειτουργίες θα επιτραπούν, υπό αυστηρό πλαίσιο, στις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές:

την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου
τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου και
τους Δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου
O κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι για το άνοιγμα των εκκλησιών θα ισχύσει το εξής μέτρο:

«Αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές»

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Λίγες ώρες αργότερα εξέδωσε ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην ανακοίνωση τονίζεται αρχικά ότι «την προσεχή Κυριακή, 21η Μαρτίου 2021, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, επισημαίνει ακολούθως, ότι «λαμβάνουσα υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού όρισε όπως κατά την καθιερωμένη Συνοδική Θεία Λειτουργία τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις. Στην Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και θα συλλειτουργήσουν μόνον δύο Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες: ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, καθώς και δύο ιερείς και διάκονοι. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας».

Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση «προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί τμήμα του “Συνοδικού της Ορθοδοξίας” κατά την παράδοση και την τάξη της Εκκλησίας, εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των ιερών εικόνων».

Continue Reading
You may also like...
APXH